• Cei care și-au pierdut viața în jurul orașului Buffalo au fost găsiți în mașini, case și în nămeți de zăpadă.
  • Aproximativ 3.410 zboruri interne și internaționale au fost anulate luni.
  • Condițiile de viscol care se întind din Canada până la granița cu Mexicul au ucis în total cel puțin 56 de persoane.

Locuitorii din Buffalo s-au învârtit în jurul caloriferelor, au căutat mașini îngropate în zăpadă și au căutat mai multe victime luni, după ce 28 de persoane au murit într-unul dintre cele mai grave dezastre cauzate de vreme care au lovit vreodată vestul statului New York. Condițiile de viscol care se întind din Canada până la granița cu Mexicul au ucis în total cel puțin 56 de persoane, potrivit BBC.

Restul Statelor Unite a fost, de asemenea, afectat de furtuna feroce de iarnă, cel puțin alte două duzini de decese fiind raportate în alte părți ale țării. Până la 23 de centimetri de zăpadă ar putea cădea în unele zone din vestul statului New York până marți, a anunțat Serviciul Național de Meteorologie.

„Acesta nu este încă sfârșitul”, a declarat Mark Poloncarz, directorul executiv al comitatului Erie, calificând viscolul drept „cea mai gravă furtună probabil din timpul vieții noastre”, chiar și pentru o zonă obișnuită cu zăpada aspră. Unii oameni, a precizat el, au rămas blocați în mașinile lor mai mult de două zile.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Președintele Joe Biden a declarat că rugăciunile sale sunt alături de familiile victimelor și a oferit luni asistență federală pentru statul greu lovit. Cei care și-au pierdut viața în jurul orașului Buffalo au fost găsiți în mașini, case și în nămeți de zăpadă. Unii au murit în timp ce curățau zăpada cu lopata, alții când echipajele de urgență nu au putut răspunde la timp la crizele medicale.

Melissa Carrick a declarat că viscolul a forțat-o să își îndrume o clientă însărcinată prin telefon. Un echipaj de ambulanță a transportat-o pe femeie la un spital aflat la 45 de minute la sud de Buffalo, deoarece niciunul dintre spitalele mai apropiate nu era accesibil. „În orice altă furtună normală din Buffalo? M-aș fi dus pur și simplu, pentru că asta e ceea ce faci, doar conduci prin zăpadă”, a spus ea. „Dar știai că asta era diferit”.

Oamenii de știință spun că este posibil ca criza schimbărilor climatice să fi contribuit la intensitatea furtunii. Asta pentru că atmosfera poate transporta mai mulți vapori de apă, care acționează ca un combustibil, a declarat Mark Serreze, director al Centrului Național de Date privind Zăpada și Gheața de la Universitatea din Colorado, Boulder.

„Este greu de spus”, a spus Serreze. „Dar sunt zarurile un pic mai încărcate acum? Absolut.” Viscolul a năvălit în vestul New York-ului vineri și sâmbătă. Cu multe magazine alimentare din zona Buffalo închise și cu interdicții de circulație, unii oameni au pledat pe rețelele de socializare pentru donații de alimente și scutece.

„A fost ca și cum te-ai fi uitat la un perete alb timp de 14 până la 18 ore la rând”, a declarat Poloncarz, oficialul județului. O ușurare va veni la sfârșitul acestei săptămâni, întrucât prognozele anunță o creștere lentă a temperaturilor, a declarat Ashton Robinson Cook, meteorolog la Serviciul Național de Meteorologie. Cook a spus că ciclonul bombă, atunci când presiunea atmosferică scade foarte repede în cazul unei furtuni puternice, a slăbit. Acesta s-a dezvoltat în apropierea Marilor Lacuri, stârnind condiții de viscol, inclusiv vânturi puternice și zăpadă.

Aproximativ 3.410 zboruri interne și internaționale au fost anulate luni. Site-ul a precizat că Southwest Airlines a avut 2.497 de anulări, aproximativ 60% din zborurile sale programate și de aproximativ 10 ori mai multe decât orice alt mare transportator american. Southwest a declarat că vremea se îmbunătățește, ceea ce ar „stabiliza și îmbunătăți situația noastră”.