- Invazia Rusiei în Ucraina l-a făcut pe Putin tot mai dependent de sprijinul economic al lui Xi Jinping.
- China exploatează această dependență pentru a obține concesii de la Rusia.
- Dacă gazoductul „Puterea Siberiei 2″ nu este pus în funcțiune până în 2029, profiturile gazului de stat Gazprom ar scădea cu aproape 15%. Asta ar avea consecințe brutale pentru economia Rusiei.
O dispută a izbucnit între dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, și cel mai apropiat aliat al său, dictatorul chinez Xi Jinping. Xi Jinping exploatează situația economică dificilă a Rusiei pentru a-l șantaja pe Putin, scrie BILD.
Este vorba despre „Puterea Siberiei 2”, noul gazoduct al lui Putin, menit să aprovizioneze China cu gaze și să umple pe termen lung visteria de război a Rusiei. Pentru că rușii nu-și mai pot vinde gazul în Europa, au nevoie urgentă de cărbunele chinezesc.
Acum, Financial Times relatează, citând informatori, că există brusc un dezacord major între China și Rusia. Acest lucru se datorează unui „detaliu” care este deosebit de important pentru Putin: prețul gazului.
Potrivit raportului, China cere prețuri la gaz care se apropie de prețurile interne rusești, dar pe care Moscova le menține scăzute cu ajutorul subvențiilor.
Problema lui Putin este că el are nevoie de gazoduct mult mai urgent decât Xi Jinping, pe care l-a numit recent în mod afectuos „frate”. Xi Jinping exploatează cu răceală dependența lui Putin, pentru a continua să împingă prețurile în jos.
Potrivit Financial Times, Putin i-a cerut dictatorului chinez, în timpul vizitei sale din mai, să ajungă la un acord privind gazoductul.
Cu toate acestea, acest lucru este „foarte departe” de a se întâmplă – iar asta are consecințe brutale pentru Rusia.
Financial Times face referire la un raport secret al unei mari bănci rusești care a calculat cât de scump este șantajul chinezesc pentru Rusia.
De exemplu, profiturile gigantului de stat Gazprom s-ar prăbuși cu aproape 15% dacă gazoductul Power of Siberia 2 nu va intra în funcțiune în 2029.
Institutul pentru Studiul Războiului analizează: „Republica Populară Chineză este probabil conștientă de faptul că Rusia are nevoie mai urgentă de gazoduct și se folosește de supremația Beijingului în sectorul energetic pentru a smulge concesii din partea Rusiei în această problemă”.
Acest lucru arată slăbiciunea majoră a lui Putin, potrivit Financial Times. „Poziția dură” a Beijingului față de Moscova „subliniază modul în care invazia Rusiei în Ucraina l-a făcut pe președintele Vladimir Putin tot mai dependent de sprijinul economic al liderului chinez Xi Jinping”.