• Bill Gates a spus că energia nucleară va fi „absolut” acceptată din punct de vedere politic
  • Bill Gates susține această formă de energie deoarece funcționarea centralelor nucleare nu produce emisii de gaze cu efect de seră
  • Energia nucleară a avut multă vreme o reputație negativă: inovațiile timpurii în domeniul energiei nucleare au fost făcute în favoarea bombei nucleare

Bill Gates a spus că energia nucleară va fi „absolut” acceptată din punct de vedere politic, conform unui interviu acordat pentru CNBC. Totuși, aceasta trebuie să depășească o reputație negativă asociată cu bombele atomice și dezastrele radioactive.

Bill Gates susține această formă de energie deoarece funcționarea centralelor nucleare nu produce emisii de gaze cu efect de seră. Potrivit lui, noile inovații în tehnologia nucleară (în care este investitor) fac energia nucleară mai sigură și mai accesibilă, iar țările din întreaga lume încep să adopte energia nucleară.

Energia nucleară a avut multă vreme o reputație negativă: inovațiile timpurii în domeniul energiei nucleare au fost făcute în favoarea bombei nucleare și, în ultimul timp, au avut loc dezastre de nivel înalt, precum topirea centralei de la Cernobîl în 1986 în Ucraina și accidentul de la Fukushima în 2011.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Totuși, în timp ce dezastrele primesc multă atenție, Bill Gates indică siguranța energiei nucleare în timp.

„Energia nucleară a fost de fapt mai sigură decât orice altă sursă [de energie]. Centralele de cărbune, particulele de cărbune, conductele de gaze naturale explodează. Decesele pe unitate de putere pe aceste alte abordări sunt mult mai mari”, a spus Gates, fapt la care face referire și în noua sa carte.

Mai sigură decât cărbunele, petrolul și gazele naturale

Rata mortalității în funcție de tipul de energie, pe unitate de energie. Credit: Our World in Data

„Există o nouă generație [de energie nucleară] care rezolvă problema economică, care a fost marea problemă”, a spus el, referindu-se la faptul că centralele electrice sunt foarte scumpe de construit.

„În același timp, revoluționează siguranța.” Inovațiile includ utilizarea de sodiu lichid în loc de apă pentru a răci reactorul la o presiune mai mică, ceea ce poate ajuta la evitarea topirilor și, de asemenea, permite centralelor nucleare să fie mai mici și, prin urmare, mai ușor de construit.

„Pe măsură ce rezolvăm aceste probleme de inginerie și probleme de costuri, sper că oamenii vor fi deschiși să vadă cât de incredibil de sigură va fi următoarea generație”, a încheiat Bill Gates. Americanul este investitor și fondator al TerraPower, una dintre cele mai importante companii noi de energie nucleară.