• Bill Gates a devenit miliardar la vârsta de 31 de ani.
  • A fost cel mai bogat om din lume între 2000 și 2007, iar acum investește cel mai mult în lupta cu pandemia de coronavirus.
  • Chiar dacă în jurul său există multe teorii ale conspirației, Gates le dezminte pe toate și nu le ia în seamă.
  • Bill Gates: „Mă declar vinovat că mă îngrijorez de soarta întregii omeniri”

A devenit miliardar la vârsta de 31 de ani, la un an după ce Microsoft a fost cotat la bursă în 1987. Lumea îl descoperea pe Bill Gates, un geek printre geeks, cititor compulsiv, înzestrat cu o capacitate extraordinară de muncă și competitivitate acerbă, chiar și pe un teren de tenis.

De când a părăsit compania de software pe care a înființat-o, el a pus aceste trăsături și averea sa să lucreze pentru sănătatea publică împreună cu soția sa, Melinda French, în 2000, fondând ceea ce este a devenit cea mai mare fundație de filantropie din lume.

În 2010, au lansat, împreună cu prietenul lor Warren Buffett, Giving Pledge, încurajând alți miliardari să dea pentru cauze umanitare. În acel an, au lansat deceniul vaccinurilor și au promis că vor cheltui 10 miliarde de dolari în țările sărace, fără să știe că lumea se va confrunta, zece ani mai târziu, cu o pandemie mortală.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

Pe 10 decembrie, Fundația Bill & Melinda Gates a anunțat o investiție de 250 de milioane de dolari în cercetarea, dezvoltarea și distribuția de vaccinuri, instrumente de diagnostic și tratamente pentru țările cu venituri mici și medii. Acest lucru aduce contribuția sa la 1,75 miliarde de dolari.

Bill Gates, cel mai bogat om din lume între 2000 și 2007, nu mai este „doar” al doilea după Jeff Bezos, fondatorul Amazon. La 65 de ani, el deține încă 1% din Microsoft și continuă să investească în tehnologie înaltă.

Potrivit Forbes, averea sa este estimată la 118,5 miliarde de dolari (aproape 98 de miliarde de euro). Pe blogul său, el recomandă cărți care oferă o idee despre preocupările sale actuale.

Pentru a încheia 2020, „un an rău”, el recomandă eseuri despre politică (închisoarea masivă a negrilor în Statele Unite), istorie (viața lui Winston Churchill) sau știință (cercetarea fibrozei chistice).

Bill Gates, centrul teoriilor conspirației

Ne-am fi așteptat la o analiză a teoriilor conspirației, deoarece Bill Gates a devenit ținta preferată. COVID, haos politic în Statele Unite, teoriile conspirației sunt câteva dintre subiectele despre care a vorbit într-un interviu pentru LePoint.

Le Point: Fundația dvs tocmai a donat 250 de milioane de dolari pentru lupta împotriva Covid-19 în țările sărace. De ce? S-ar putea argumenta că țările bogate au fost cele mai afectate de pandemie.

Bill Gates: Țări precum India, Pakistan, Africa de Sud au fost grav afectate, la fel ca și alte țări cu venituri medii din America Latină. Ultimul lucru de făcut ar fi să punem la dispoziție instrumentele de combatere a bolii la prețul pieței, deoarece țările bogate ar beneficia în majoritate. Acestea sunt bunuri publice.

Trebuie să existe o combinație magică a abilității private de a le inventa, a le testa și a le aproba și a acțiunii colective pentru a le fabrica. Aceasta este o premieră: un vaccin creat de o companie precum AstraZeneca este produs de o altă instituție, Serum Institute of India, de departe cel mai mare producător din lume. Dacă Marea Britanie și India îl vor valida, acesta va fi disponibil în cantități mari pentru țările cu venituri mici și medii.

  • Credeți că, din cauza interconectării lumii, boala va continua să circule atât timp cât vaccinurile nu vor fi administrate în țările sărace?

Bill Gates: Nu vom realiza niciodată o distribuție echitabilă. Vaccinurile de la Pfizer și Moderna, care trebuie depozitate la temperaturi foarte scăzute și sunt foarte scumpe, vor merge în principal în țările bogate. Celelalte trei, cele ale AstraZeneca, Johnson & Johnson și Novavax, care ar trebui validate în primul trimestru, sunt mai puțin costisitoare și știm cum să le producem pe scară largă.

Fundația a dat deja bani Serum Institute pentru uzina de producție a vaccinurilor AstraZeneca și Novavax. De asemenea, ne concentrăm asupra anticorpilor monoclonali, un tratament promițător, dar încă nu pe deplin reușit.

Unii dintre angajații noștri au lucrat în aceste companii care produc vaccinurile. În afara sectorului privat, suntem printre cei care cunosc cel mai bine problemele fabricilor, calitatatea, stocurile, respectarea standardelor.

În general, aceste subiecte sunt un mister pentru țările bogate, deoarece se referă la boli infecțioase de care nimeni nu este interesat. Dar avem experiență, datorită luptei împotriva malariei, diareei și pneumoniei. Și dintr-o dată întreaga lume este interesată de vaccinuri.

  • Solicitați statelor bogate să contribuie la Inițiativa globală pentru acces echitabil la tratamente și vaccinuri Covid-19 (ACT-A), care are nevoie de 38 de miliarde de dolari. Cum îi motivați, știind că sunt într-o recesiune și că au deja foarte multe datorii?

Bill Gates: De la început, Fundația Gates a pledat pentru un efort mult mai mare din partea țărilor bogate în beneficiul celor mai săraci. Există două aspecte ale acestei pandemii: aceste țări trebuie să aibă acces la instrumente, diagnostice și vaccinuri și, deoarece economiile lor au suferit foarte mult, trebuie să fie ajutate.

Cele 38 de miliarde de dolari nu sunt nimic în comparație cu daunele care sunt mai mult în miliarde de dolari. Este adevărat că ne putem întreba dacă țările bogate, într-un moment în care și ele suferă și au datorii, vor fi mai puțin generoase față de țările sărace care au cea mai mare nevoie.

A pleda pentru mai mult ajutor este mai dificilă ca niciodată. Dar este în interesul lor, pentru că oprirea pandemiei din întreaga lume este singura modalitate de a se asigura că nu se întoarce în casele lor. Când Statele Unite se vor implica, cred că și celelalte țări vor face acest lucru și că vom putea finanța instrumentele.

  • Fundația dvs. investește 1,75 miliarde de dolari. Prin comparație, Franța contribuie cu 147 milioane USD pentru ACT-A. Alegerile dvs. ghidează politica globală de sănătate. De unde știm că faceti lucrurile corect? De ce sa avem încredere în dvs?

Bill Gates: Nu decidem nimic. Nu noi suntem cei care validăm tratamente sau vaccinuri. Fiecare țară decide cum să le administreze. Rolul nostru este de a mări stocurile și de a vorbi pentru țările în curs de dezvoltare. Dacă unora nu le pasă să apere țările sărace, bine. Ei au dreptul să întrebe de ce ne pasă de soarta umanității în loc să ne concentrăm asupra anumitor țări, într-un mod naționalist.

Mă declar vinovat că mă îngrijorez de soarta întregii omeniri. Dar nu ne decidem asupra politicilor de sănătate. În 2015, am spus că guvernele trebuie să facă mai mult pentru a fi pregătite pentru acest tip de pandemie. Dar, în afară de CEPI – Coaliția pentru inovații în pregătirea epidemiei – în parteneriat cu Institutul Pasteur, compania austriacă de biotehnologie Themis și Universitatea din Pittsburgh, nota editorului], aproape nimic nu a fost făcut.

Sper că vom învăța lecțiile acestei pandemii și că fondurile pentru cercetare și profesia medicală vor fi disponibile pentru următoarea pandemie. Înțeleg că acest lucru pune o problemă pentru unii, dar trăiesc într-o democrație în care aveți dreptul să vă cheltuiți banii după cum doriți. Alegerea mea de a cheltui mai degrabă pe vaccinuri decât pe extravaganță mi-a adus atacuri. Nu am fost niciodată atât de atacat ca anul acesta.

  • În Europa, trecem printr-un al doilea val sever, dar avem și ochii asupra Statelor Unite, ale căror cifre sunt îngrijorătoare. Tranziția politică lentă dintre administrațiile lui Donald Trump și Joe Biden a agravat situația? Vorbiti cu viitorul guvern?

Bill Gates: Planul american de administrare a vaccinului este un pic confuz, nu va fi atât de clar pe cât ar trebui: Washingtonul delegă acest lucru statelor, nu prea înțeleg. Se întâmplă în timpul tranziției, merge prost, dar următoarea administrație va avea niște experți foarte buni. Îi cunoaștem, vorbim cu ei. De asemenea, continuăm să încercăm să vorbim cu actuala administrație … Mulțumită acestor viitori experți, care sunt mai cinstiți și foarte calificați, chiar dacă distribuția pare complicată, va fi bine.

  • Sosirea guvernului Biden înseamnă, de asemenea, că Statele Unite își vor relua rolul în forumurile internaționale, în special în cadrul OMS.

Bill Gates: Nu am înțeles niciodată retragerea OMS și nici cum ar putea avea loc coordonarea globală, care este esențială în acest moment, altfel. Nu există altă soluție. Am fost foarte critic cu privire la retragere și sunt foarte fericit că Statele Unite reintră în forumul principal pentru cooperare și ajutor la nivel mondial.

Bugetul său este limitat, așa că uneori ne așteptăm la prea mult, dar este o organizație foarte importantă. Pe subiecte precum vaccinurile împotriva poliomielitei sau pentru a stabili standarde, ea joacă un rol crucial. Din punct de vedere istoric, americanii au fost cei mai influenți acolo, deoarece Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor lucrează îndeaproape cu OMS.

  • Unii conspirationisti susțin că ați creat virusul (cu patidul comunist chinez) pentru a putea administra un vaccin care ar eradica o parte a umanității și ar permite introducerea unui cip pentru a urmări banii supraviețuitorilor. Aceste povești ar fi de râs dacă nu ar fi periculoase, deoarece dacă mulți oameni refuză să fie vaccinați, epidemia ar putea continua. Cum abordați această problemă?

Bill Gates: Vaccinurile au fost întotdeauna controversate. Din păcate, această problemă este mai acută ca niciodată. Aproximativ 70% din populația lumii ar trebui să fie vaccinată. Pentru cei care lucrează în aziluri sau închisori, guvernele pot face acest lucru obligatoriu.

Sunt sigur că acest lucru va da naștere unei dezbateri aprinse. Dar ajutăm societatea daca nu suntem o sursă de transmitere atunci când suntem în contact cu persoane în vârstă sau vulnerabile.

Deci trebuie să facem alegeri. Vaccinurile au trecut prin procese de validare științifică foarte stricte. Pfizer, Moderna, AstraZeneca au efectuat teste extrem de riguoase. Și știu că și Novavax și Johnson & Johnson o fac. Sper că vor exista și alte vaccinuri, dar cred că acestea vor fi aprobate pentru utilizare pe scară largă.

  • De exemplu, campania de vaccinare împotriva gripei H1 N1 din Suedia a provocat sute de cazuri de narcolepsie. Cum putem fi siguri că o producție atât de rapidă este sigură?

Bill Gates: Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an, iar testele științifice arată că sunt sigure. Vaccinurile împotriva COVID-19 nu fac excepție. Au fost dezvoltate rapid, deoarece atât de multe faze ale cercetării și dezvoltării se desfășoară în paralel, nu pentru că oamenii de știință sau autoritățile ignoră pașii critici de siguranță.

Noile platforme ARN messenger, precum cele de la Pfizer și Moderna, reduc și ele timpul de la găsirea unui nou agent patogen pana la pregătirea vaccinurilor pentru testare.

  • Ce ne-a învățat Africa? În majoritatea țărilor, bilantul epidemiei nu a fost atât de greu pe cât ne temeam. Uneori izolarea a fost chiar mai rea decât răul în țările în care munca informală este răspândită.

Bill Gates: Suntem într-adevăr puțin surprinși de faptul că această pandemie nu a fost mai gravă în Africa, chiar ținând cont de piramida vârstei (populația este tânără) și de activitățile care au loc în afara acesteia. Aceasta este o veste bună.

Epidemia, în afară de Africa de Sud, a fost mai puțin cumplită decât în ​​altă parte, iar coronavirusul nu va deveni unul dintre cei mai mari ucigași de acolo. Dar cele mai grave daune economice au fost cauzate de prăbușirea prețurilor petrolului și de comerțul internațional, factori asupra cărora aceste țări nu au avut control.

Consecințele asupra sănătății, educației și economiei sunt, de asemenea, grave. COVID-19 a oprit douăzeci de ani de progrese enorme în sănătatea și reducerea sărăciei. Mulți consideră că este dificil să acceseze tratamentul pentru alte boli sau servicii de bază, cum ar fi nașterea.

Rata generală de imunizare a scăzut de la 84% la 70% în 2020, o întoarcere în timp cu 25 de ani în 25 de săptămâni. Vestea bună este că tendința poate fi inversată. Țările cele mai afectate vor avea nevoie de ajutor. Cei din G20 și-au mobilizat 22% din PIB, față de 3% în Africa subsahariană…

  • Ce instrumente puse în aplicare pentru această pandemie ne vor ajuta pentru următoarele?

Bill Gates: Inițiativa globală reprezintă un pas extraordinar către dezvoltarea colectivă și echitabilă a testelor, tratamentelor și vaccinurilor. Ea demonstrează un remarcabil spirit de echipă pe care sperăm să îl menținem.

Colaborarea dintre guverne, oameni de știință, intreprinderi, asociații, fundații caritabile și organizații internaționale este cea mai mare, mai rapidă și mai coordonată campanie de sănătate publică vreodată. Trebuie să mulțumim Europei și Franței pentru că au favorizat-o.