Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar

Sursa: Profimedia
  • Biroul Electoral spune că niciun sac cu voturi nu a fost scos din încăperea securizată
  • Despre prezentarea imaginilor: „a fost denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului”

Biroul Electoral din Sectorul 1 arată că persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar și lucrează în cadrul Primăriei Sector 1. BES 1 face precizări și despre prezența lui Dan Barna la sediu și despre modul în care s-a făcut numărarea voturilor.

BES 1 vorbește despre informațiile și imaginile apărute în spațiul public în care apar persoane care ies din încăperea securizată cu saci cu voturi că este o „prezentare (…) denaturată, în scopul inducerii în eroare a publicului”.

„Facem precizarea că toți membrii Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 și-au desfășurat activitatea în mod continuu, începând cu data de 27.09.2020, ora 06.00 și până la data de 29.09.2020, în jurul orei 03.00. Activitatea a fost reluata la data de 29.09.2020, în jurul orei 09.30 și s-a finalizat la data de 30.09.2020, în jurul orei 01.30. În perioada dintre 29.09.2020, ora 03.00 și 30.09.2020, ora 09.30, în care sediul Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 a fost închis, acesta a fost păzit de către o persoană din cadrul Jandarmeriei. Mai mult, pentru a evita orice suspiciune, împreună cu jandarmul au stat atât membrul Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 din partea PSD, cât și doi candidați din cadrul USR”, transmite Biroul Electoral din Sectorul 1.

Potrivit sursei citate, accesul în încăperea în care sunt depozitate materialele electorale se face doar la cererea președintelui sau a locțiitorului Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, jandarmul întocmind de fiecare dată un proces-verbal de predare-primire a încăperii.

„În imaginile prezentate publicului, imagini filmate în noaptea de 28/29.09.2020, apare președintele Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 care, împreună cu președintele secției de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conține semnăturile votanților. Alături de aceștia se aflau și reprezentanți USR-PLUS, care în conformitate cu dispozițiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către președinte, tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral”, potrivit BES 1.

Sursa citată menționează că activitățile din interiorul încăperii au avut ca scop ridicarea unui sac care conținea lista cu semnăturile votanților, acesta fiind înmânat președintelui secției de votare.

Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către președintele secției de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votării.

De asemenea, Biroul Electoral al Sectorului 1 precizează că „persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 și lucrează în cadrul Primăriei Sector 1”, desemnată conform legii.

„Facem precizarea că la secțiile de votare unde au fost constatate probleme s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflectă realitatea”, potrivit sursei citate.

Despre persoana care apare în alt cadru al filmării, într-un colț al încăperii, care așază un sac, BES 1 arată că acesta era un membru al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, iar acel sac conține procesele-verbale ale unei secții de votare.

„Procesele-verbale de la toate secțiile de votare la care au fost probleme, în sensul că nu se reușea închiderea cheilor, au fost depozitate în acel colț, președinții secțiilor de votare fiind sunați ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 în vederea rezolvării problemelor și validării rezultatelor secției”, se mai stipulează în comunicat.