• Mii de chilieni au aniversat în stradă un an de la începutul protestelor
  • Protestele au început în octombrie 2019, odată cu scumpirea biletului de metrou
  • Chilienii votează duminică pentru o nouă Constituție

Nori de gaze lacrimogene, incendii, distrugeri și bătăi cu poliția – așa a arătat aniversarea a un an de când au izbucnit protestele care pot schimba Chile din temelii.

Mii de oameni s-au adunat în centrul capitalei Santiago. Mitingul a fost organizat de persoane anonime pe rețelele de socializare. Și-au făcut încălzirea și pentru referendumul de duminică, atunci când se va vota dacă Chile schimbă sau nu Constituția din 1980, creată în timpul regimului Pinochet.

Reforma statului este principala consecință a protestelor izbucnite anul trecut de la scumpirea biletului de metrou. Cum e zicala – Unde dai și unde crapă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Vom continua lupta până pe 25, când vom miza pe aprobare (n.red. a schimbării Constituției)”, a spus un protestatar.

Protestul a început pașnic, dar a degenerat rapid. A fost văzută și o imagine șocantă – într-o parte a capitalei chiliene, un grup de protestatari au dansat îmbrăcați în diavoli roșii, iar în altă parte au fost incendiate două biserici.

Chile este una dintre cele mai prospere țări din America Latină. PIB-ul și PIB-ul pe cap de locuitor sunt aproape la fel ca România, conform estimărilor FMI. Dar inegalitatea socială este mare.