• Antony Blinken a zburat duminică la Tel Aviv.
  • Se speră că o încetare a focului va scădea temperatura în Orientul Mijlociu.
  • Hamas și Israel au convenit să implementeze un cadru în trei faze.

Secretarul de stat al SUA a sosit în Israel pentru discuții menite să susțină un acord pentru o încetare a focului de durată în războiul din Gaza, pe fondul semnalelor din partea oficialilor israelieni și Hamas că un progres ar putea să nu fie atât de aproape pe cât sugerau mediatorii internaționali, scrie The Guardian.

Antony Blinken a zburat duminică la Tel Aviv, ca parte a eforturilor reînnoite ale Washingtonului de a negocia o încetare a focului în conflictul de 10 luni, negocieri considerate și mai urgente după asasinatele consecutive de luna trecută a unui comandant de top Hezbollah și a politicienilor Hamas.

Se speră că o încetare a focului va scădea temperatura în Orientul Mijlociu și va descuraja Iranul și Hezbollah de la acțiuni de răzbunare care ar putea face ca războiul din Gaza să alunece rapid într-un conflict la nivel regional.

Recomandări

23 DE ANI DE LA 9/11
A.I. ANALIZEAZĂ DEBATE-UL
TUNELURILE GROAZEI
E OFICIAL!
HARRIS VS. TRUMP
CINE A CÂȘTIGAT DEZBATEREA?

Înaltul diplomat al SUA va încerca să „încheie acordul pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor și a deținuților” în timpul celei de-a zecea vizite a sa în regiune de la izbucnirea războiului în urma atacului Hamas din 7 octombrie, a declarat departamentul de stat. Blinken se așteaptă să se întâlnească luni cu înalți lideri, inclusiv cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, înainte de a călători în Egipt.

Mediatorii internaționali SUA, Qatar și Egipt au dat un ton optimist după două zile de discuții în capitala Qatarului, Doha, săptămâna trecută, anunțând că a fost convenită o „propunere de legătură”. Negocierile pentru eliminarea decalajelor rămase sunt de așteptat să se reia la Cairo miercuri sau joi.

Statele Unite sunt dornice să poată anunța că un acord a fost convenit în timpul Summit-ului de la Cairo, deoarece atenția la Washington începe să se îndrepte spre alegerile americane din noiembrie. Cu toate acestea, Hamas, care nu participă direct la această rundă de negocieri, a spus că ideea că un acord se apropie este „o iluzie” .

Oficialii israelieni și-au exprimat, de asemenea, îngrijorările. „După ce Statele Unite au acceptat majoritatea cererilor, trebuie să fim flexibili cu privire la clarificările care au fost adăugate”, a declarat o sursă anonimă, care cunoaște discuțiile, pentru Channel 12 din Israel. „În caz contrar, nu există nicio șansă de a aduce Hamas la masă… din perspectiva sa, aceasta este o propunere americano-israeliană”.

Netanyahu a spus la începutul reuniunii săptămânale de cabinet de duminică: „Aș dori să subliniez că desfășurăm negocieri și nu un scenariu în care doar dăm și dăm. Sunt lucruri asupra cărora putem fi flexibili și sunt lucruri asupra cărora nu putem fi flexibili, asupra cărora vom insista.

„Prin urmare, alături de eforturile majore pe care le facem pentru a ne aduce înapoi ostaticii, suntem pe principiile pe care le-am stabilit, care sunt vitale pentru securitatea Israelului”.

Hamas și Israel au convenit în principiu luna trecută să implementeze un cadru în trei faze propus public de Biden în mai și aprobat de Consiliul de securitate al ONU. Planul ar presupune o încetare inițială a focului de șase săptămâni, timp în care un număr limitat de ostatici israelieni ar fi eliberați în schimbul palestinienilor ținuți în închisorile israeliene, iar cantitatea de ajutor umanitar care intră în fâșie ar crește.

Spre deosebire de armistițiul de o săptămână care s-a prăbușit la sfârșitul lunii noiembrie, această încetare a focului ar putea fi prelungită pe termen nelimitat, în timp ce negociatorii vor analiza detaliile următoarei etape, astfel încât un impas nu ar declanșa neapărat o revenire la ostilități.

Hamas a spus că cea mai recentă versiune a propunerii aflate în discuție diferă în mod semnificativ de iterația din mai, după ce au fost adăugate noi cereri israeliene, inclusiv o prezență militară israeliană permanentă de-a lungul graniței Gaza-Egipt și a coridorului Netzarim, noua barieră controlată de Israel care traversează fâșia.

Israelul spune că aceste măsuri sunt necesare pentru a opri rearmarea și regruparea Hamas și a altor miliții, în timp ce Hamas și-a reiterat cererea de bază ca toate trupele israeliene să se retragă complet din Gaza, ca un preludiu pentru încheierea războiului. Până în prezent, Israelul nu a fost dispus să accepte să depășească o pauză temporară a luptei.

Criticii din țară și din străinătate l-au acuzat pe Netanyahu că ține la un acord pentru câștig politic, dar presa israeliană a raportat că prim-ministrul avea programată să se întâlnească duminică cu echipa sa de negocieri pentru a verifica dacă prezența israeliană în cele două zone nu este negociabilă.

Potrivit oficialilor egipteni care au vorbit cu Associated Press, oficialii militari egipteni și israelieni sunt așteptați să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta despre posibilitatea unui mecanism de retragere de la Rafah, la granița Gaza-Egipt.

Trecerea Rafah este principala linie de salvare a fâșiei către restul lumii; Grupurile umanitare s-au plâns de întârzieri și probleme de distribuție de când Israelul a preluat controlul zonei în mai. Săptămâna trecută, autoritatea sanitară palestiniană a confirmat primul caz de poliomielita din Gaza după 25 de ani.

Chiar și pe fondul speculațiilor cu privire la încetarea focului, vărsarea de sânge din Gaza continuă: atacurile israeliene pe teritoriul asediat au ucis 28 de persoane peste noapte.

Mohammed Awad Khatab, bunicul copiilor, a spus că fiica lui era profesoară, iar copilul ei cel mic avea 18 luni. Ceilalți erau cvintupleți de 10 ani, a spus spitalul al-Aqsa.

„Cei șase copii au ajuns bucățele. Au fost plasați într-o singură pungă”, a spus el reporterilor de la spital. „Ce au făcut? Au ucis pe vreunul dintre evrei? … Va oferi aceasta securitate Israelului?”

Tensiunile între Israel și Hezbollah au izbucnit, de asemenea, după o lovitură israeliană în sudul Libanului sâmbătă, care a ucis 10 persoane, unul dintre cele mai mortale atacuri asupra Libanului de când Hezbollah și Israelul au început tranzacționarea cu focuri transfrontaliere pe 8 octombrie.

Hezbollah și ceilalți aliați ai Iranului din Siria, Irak și Yemen au declarat că vor înceta să atace Israelul când războiul din Gaza se va termina. Războiul în umbră de lungă durată dintre Israel și Iran a izbucnit pentru prima dată în aprilie, când Teheranul a lansat peste 300 de rachete balistice și drone asupra Israelului, ca răzbunare pentru uciderea mai multor comandanți ai Gărzii Revoluționare iraniene la Damasc.

Acest atac a fost puternic telegrafat în avans, permițând sistemelor de apărare aeriană ale Israelului și forțelor aeriene ale mai multor aliați să intercepteze majoritatea proiectilelor.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în invazia Hamas din 7 octombrie, iar alte 250 au fost luate ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene. Peste 40.000 de oameni au fost uciși în războiul de răzbunare al Israelului din Gaza, potrivit ministerului sănătății din zona condusă de Hamas, și aproape toată populația de 2,3 milioane a fost strămutată din casele lor pe fondul unei crize umanitare grave.

Citește și