Blinken afirmă că SUA nu caută „un conflict sau un nou Război Rece” cu China

Antony Blinken

Antony Blinken

Prezentată ca fiind cea mai cuprinzătoare declarație de până acum a administrației președintelui Joe Biden cu privire la China, înaltul diplomat Antony Blinken afirmă: „Nu căutăm să blocăm China din rolul său de mare putere”. Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut o competiție viguroasă cu China pentru a păstra ordinea globală existentă, dar a declarat că țara sa nu caută un „nou Război Rece”.

Într-un discurs mult așteptat joi, prezentat ca fiind cea mai cuprinzătoare declarație de până acum privind China de către administrația președintelui Joe Biden, Blinken a declarat că Beijingul reprezintă „cea mai serioasă provocare pe termen lung la adresa ordinii internaționale”, în ciuda lunilor în care SUA s-au concentrat asupra asaltului Rusiei în Ucraina.

„China este singura țară care are atât intenția de a remodela ordinea internațională – cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a face acest lucru”, a declarat Blinken la Universitatea George Washington.

„Viziunea Beijingului ne-ar îndepărta de valorile universale care au susținut atât de mult progresul lumii în ultimii 75 de ani”, a spus el, adăugând: „Președintele Biden crede că acest deceniu va fi decisiv”.

Administrația Biden a lansat recent un nou cadru comercial lejer în Asia și a înființat un forum cu Uniunea Europeană pentru a stabili standarde tehnologice, eforturi menite să unească națiunile care gândesc la fel, în timp ce China domină noi domenii, precum inteligența artificială.

Blinken a recunoscut că există un consens tot mai mare cu privire la faptul că alte națiuni nu pot schimba traiectoria Chinei, spunând că sub conducerea președintelui Xi Jinping aceasta a devenit „mai represivă acasă, mai agresivă în străinătate. Există o convergență din ce în ce mai mare cu privire la necesitatea de a aborda relațiile cu Beijingul cu mai mult realism, a spus el.

Dar el a adăugat: „Dacă va lua măsuri concrete pentru a aborda preocupările pe care noi și multe alte țări le-am exprimat, vom răspunde pozitiv”.

Fără Război Rece

Fără bombăneală retorică sau surprize, Blinken a trasat un contrast implicit cu abordarea administrației anterioare a lui Donald Trump, care a vorbit în termeni categorici despre un conflict global total cu China.

În timpul călătoriilor în Africa și America Latină, unde China a investit miliarde de dolari în infrastructură, Blinken a minimalizat competiția și nu a cerut națiunilor să ia atitudine.

„Nu suntem în căutarea unui conflict sau a unui nou Război Rece. Dimpotrivă, suntem hotărâți să le evităm pe amândouă”, a declarat Blinken în discursul său. „Nu căutăm să blocăm China din rolul său de mare putere și nici să împiedicăm China – sau orice altă țară, de altfel – să își dezvolte economia sau să promoveze interesele poporului lor”, a spus el. El a spus că apărarea ordinii globale, inclusiv a dreptului și acordurilor internaționale, ar face posibilă coexistența și cooperarea între toate țările – inclusiv Statele Unite și China.

El a făcut referire la criza climatică, spunând că Statele Unite și China – cei mai mari doi emițători din lume – au colaborat pentru a face progrese la summitul de anul trecut de la Glasgow și că o competiție sănătoasă în domeniul energiei curate ar avea beneficii globale.

Dorința sa de a coopera vine chiar dacă a acuzat din nou Beijingul de genocid împotriva minorității sale uigure și a denunțat, de asemenea, „campania brutală” din Tibet și represiunea din Hong Kong.

Afirmând că China va „testa diplomația americană așa cum nu am mai văzut până acum”, Blinken a anunțat formarea unei „Case a Chinei” în cadrul Departamentului de Stat pentru a coordona politica între regiuni.

Exit mobile version