• Blinken va face probabil presiuni pentru ridicarea suspendării contactelor bilaterale la nivel înalt – inclusiv în ceea ce privește cooperarea în domeniul combaterii narcoticelor și dialogurile militare.
  • Blinken se află sub presiune pentru a încerca să obțină eliberarea cetățenilor americani reținuți pe nedrept în China.
  • Acesta își exprimă preocupările administrației cu privire la ceea ce Departamentul de Stat a numit săptămâna trecută extinderea continuă și accelerată a arsenalului său nuclear de către China.

Oficialii chinezi îi urează bun venit secretarului de stat american Antony Blinken să viziteze China și ambele părți sunt în comunicare cu privire la aranjamentele specifice ale vizitei, a declarat marți Ministerul chinez de Externe.

Comentariile au fost făcute de purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, în cadrul unui briefing de presă obișnuit, ca răspuns la informațiile din presa americană potrivit cărora Blinken va sosi în China pe 5 februarie și se va întâlni cu ministrul chinez de externe Qin Gang.

Wang a subliniat că China a privit și dezvoltat întotdeauna relațiile sale cu SUA în conformitate cu cele trei principii de respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare reciproc avantajoasă pentru ambele părți, propuse de președintele Xi Jinping.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

El a îndemnat SUA să își formeze o percepție corectă a Chinei, să insiste pe dialog și pe cooperarea win-win, mai degrabă decât pe confruntare și pe mentalitatea de sumă zero.

Partea americană ar trebui să colaboreze cu China, a spus Wang, și să pună în aplicare cu seriozitate consensul important la care au ajuns cei doi președinți în Bali pentru a readuce relațiile dintre China și SUA pe calea cea bună a unei dezvoltări solide și constante.

De asemenea, Blinken va face probabil presiuni pentru ridicarea suspendării suspendării contactelor bilaterale la nivel înalt – inclusiv în ceea ce privește cooperarea în domeniul combaterii narcoticelor și dialogurile militare – pe care Beijingul le-a impus în august ca represalii pentru călătoria în Taiwan a președintei de atunci a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Blinken se află sub presiune pentru a încerca să obțină eliberarea cetățenilor americani reținuți pe nedrept în China și pentru a exprima preocupările administrației cu privire la ceea ce Departamentul de Stat a numit săptămâna trecută extinderea continuă și accelerată a arsenalului său nuclear de către China.