Blinken și Netanyahu au discutat despre situația din Gaza, Liban, tensiunile cu Iranul: „Trebuie să ne concentrăm încheierea acestui război”

Antony Blinken execută un turneu în Orientul Mijlociu în încercarea de a opri escaladarea conflictului între Israel și grupările susținute de Iran, Hezbollah și Hamas. De asemenea, presa israeliană anunță că răspunsul militar la barajul de rachete al Iranului va avea loc curând, după plecarea din regiune a oficialului american.

Blinken face primul său mare efort pentru încetarea focului în Gaza și Liban de când Israelul l-a ucis pe liderul Hamas săptămâna trecută – și ultimul înainte de alegerile prezidențiale care ar putea schimba politica SUA în regiune.

Secretarul de stat american, care a purtat discuții cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu în prima etapă a unui turneu regional, a declarat că a sosit momentul ca Israelul să capitalizeze victoriile sale militare.

„Acum este momentul să transformăm aceste succese într-un succes strategic durabil”, a declarat el reporterilor în timp ce se pregătea să plece în Arabia Saudită pentru următoarea etapă a turneului său regional. „Trebuie să ne concentrăm pe aducerea ostaticilor acasă, pe încheierea acestui război și pe un plan clar pentru ceea ce urmează”.

În anul care a trecut de când luptătorii au făcut ravagii prin orașele israeliene, ucigând 1 200 de persoane și capturând peste 250 de ostatici, Israelul a devastat Fâșia Gaza pentru a elimina Hamas, ucigând aproape 43 000 de palestinieni.

Exit mobile version