• Vineri, Beijingul a anunțat sancțiuni împotriva lui Pelosi și a declarat că oprește dialogul cu SUA într-o serie de domenii.
  • Blinken a afirmat că menținerea dialogului este, fără îndoială, și mai importantă atunci când ne aflăm într-o perioadă de tensiuni sporite.
  • China a început exercițiile militare joi.

Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat că China a făcut pași iresponsabili prin oprirea canalelor cheie de comunicare cu Washingtonul și că acțiunile sale față de Taiwan au arătat o schimbare de la prioritatea rezolvării pașnice la utilizarea forței. Comentariile sale de sâmbătă au fost făcute în timp ce Taiwanul a declarat că manevrele efectuate de avioane și nave de război chineze au simulat un atac asupra insulei din largul coastei de est a Chinei.

China a început exercițiile militare joi, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a efectuat o scurtă vizită în Taiwan, ignorând avertismentele Beijingului împotriva acestui lucru. Exercițiile cu focuri reale, cele mai mari desfășurate până acum de China în strâmtoarea Taiwan, sunt programate să continue până duminică la prânz.

China consideră Taiwanul, care este autoguvernat din 1949, ca fiind o parte a teritoriului său care poate fi recuperat prin forță dacă este necesar. Vineri, Beijingul a anunțat sancțiuni împotriva lui Pelosi și a declarat că oprește dialogul cu SUA într-o serie de domenii, inclusiv apărarea, narcoticele, criminalitatea transnațională și schimbările climatice.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Blinken a declarat că decizia Chinei va pedepsi lumea, nu SUA

Suspendarea cooperării în domeniul climei nu pedepsește Statele Unite, ci lumea, în special lumea în curs de dezvoltare. Nu ar trebui să ținem ostatică cooperarea în chestiuni de interes global din cauza diferențelor dintre cele două țări ale noastre, a declarat el sâmbătă, într-o conferință de presă la Manila.

Blinken a declarat că SUA au auzit îngrijorările aliaților cu privire la ceea ce el a numit acțiunile periculoase și destabilizatoare ale Chinei în jurul Taiwanului, dar a subliniat că Washingtonul va rămâne constant în gestionarea situației.

El a spus că i-a transmis ministrului chinez de externe Wang Yi, în cadrul unei reuniuni regionale din Cambodgia, că SUA sunt hotărâte să mențină canalele de comunicare pentru a preveni calculele greșite, așa cum se așteaptă țările din întreaga lume.

Așa că, permiteți-mi să fiu clar, nu cred că este în interesul Taiwanului, al regiunii sau al propriei noastre securități naționale să escaladăm situația, a spus el.

Vom menține deschise canalele noastre de comunicare cu China, cu intenția de a evita escaladarea din cauza neînțelegerilor sau a unei comunicări greșite. El a afirmat că menținerea dialogului este, fără îndoială, și mai importantă atunci când ne aflăm într-o perioadă de tensiuni sporite.

Căutăm să dezescaladăm aceste tensiuni. Și credem că dialogul este un element foarte important în acest sens.