- SUA refuză să semneze o declarație G7 de condamnare a atacului rusesc asupra orașului Sumî, invocând nevoia de a menține deschise negocierile de pace cu Moscova.
- Atacul sângeros din Duminica Floriilor s-a soldat cu cel puțin 35 de morți și 119 răniți, iar Rusia a recunoscut oficial lovitura, susținând că a vizat personal militar ucrainean.
- Donald Trump caută un acord de încetare a focului, iar trimisul său special s-a întâlnit recent cu Vladimir Putin pentru discuții privind pacea și posibile parteneriate comerciale.
Statele Unite au decis să nu susțină o declarație comună a Grupului G7 care condamna atacul rusesc asupra orașului Sumî, considerat cel mai sângeros din acest an, soldat cu cel puțin 35 de morți și peste 100 de răniți. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, motivul invocat de administrația Trump este dorința de a menține deschise canalele de negociere cu Moscova, în contextul eforturilor de a ajunge la o încetare a focului în Ucraina.
Advertisment
Atacul, comis în Duminica Floriilor, a avut loc în timp ce localnicii participau la slujbele religioase. Rusia a lansat două rachete balistice asupra orașului din nord-estul Ucrainei, inclusiv una cu muniții cu dispersie. Deși Ministerul rus al Apărării a confirmat lovitura, a susținut că ținta a fost o reuniune militară.
Propunerea de declarație a G7, inițiată de Canada, viza condamnarea fermă a atacului și acuza Rusia de intenția clară de a continua războiul. Însă, fără acordul SUA, declarația nu a putut fi adoptată.
Recomandări
Refuzul american survine în contextul discuțiilor recente dintre trimisul special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, și președintele rus Vladimir Putin. Întâlnirea de aproape cinci ore, desfășurată la Sankt Petersburg, ar fi avut ca obiectiv găsirea unui acord de pace, dar și posibila „remodelare” a relației SUA-Rusia, potrivit declarațiilor lui Witkoff.
Deși Donald Trump a numit atacul „teribil”, el a adăugat că ar fi fost „o greșeală” din partea Rusiei. Ulterior, a criticat și administrația Biden, dar și conducerea ucraineană, pentru escaladarea conflictului.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a acceptat propunerea lui Trump pentru o încetare totală a focului, dar că Rusia a continuat atacurile timp de 34 de zile de la acel apel. Zelenski a subliniat că fără presiuni serioase, Putin nu va opri războiul. Aproape 50 de țări și organizații internaționale și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina după atacul de la Sumî.
Citește și
- China a renunțat la „contractul uriaș” cu Boeing, anunță Trump. Războiul comercial se intensifică
- Ce rol joacă arta în educație? Liviu Lucaci, rectorul UNATC: „Este șansa copiilor noștri de a ieși din izolare”
- Astăzi se împlinesc 113 ani de la scufundarea Titanicului. Noul model 3D dezvăluie detalii uluitoare