• Boeing trebuie să plătească 2,5 miliarde de dolari pentru a finaliza o anchetă a Departamentului de Justiție din SUA
  • Compania a fost acuzată că ascunde informații despre avionul său 737 MAX
  • Deși Boeing este acum în plin scandal, câteva companii aeriene din România au comandat acest model

Boeing are datorii mari în Statele Unite. Compania aeriană trebuie să plătească 2,5 miliarde de dolari pentru a finaliza o anchetă a Departamentului de Justiție.

Asta după ce a fost acuzată că ascunde informații despre avionul său 737 MAX. Aceste avioane au fost implicate în două accidente în 2018 și 2019, în urma cărora 346 de persoane au murit. Aeronava zboară acum din nou, dar pasagerii sunt temători.

Cristiano Machado, pasager Boeing 737 Max: „Poate dacă am fi avut această informație înainte ne-am fi gândit să ne schimbăm zbourul, dar nu am avut această informație, așa că nu am avut de ales.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Deși Boeing este acum în plin scandal, câteva companii aeriene din România au comandat acest model. Printre ele se numără Tarom și Blue Air. Inițial, Tarom a comandat cinci astfel de avioane, dar a suspendat negocierile din cauza pandemiei, iar Blue Air, zece.

Oana Petrescu, CEO Blue Air: „În martie-aprilie ne așteptăm să primim prima aeronavă Boeing MAX. Noi ne-am făcut analiză financiară, chiar dacă costurile de leasing sunt mai mari, la avioanele de nouă generație, mai ales pentru MAX-uri, costurile totale sunt echivalente sau chiar mai bune, pentru că facem economii substanțiale la combustibil și implicit de certificate de CO2.”

Boeing 737 MAX a fost readus pe piață luna trecută de către compania American Airlines. Iar următorul MAX va zbura din martie pentru Southwest Airlines. Un astfel de avion costă între 99,7 milioane de dolari și 134,9 milioane de dolari.