• BNR a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an şi la 11,2% pentru sfârşitul anului 2023.
  • În luna august, instituţia estima inflaţia la 13,9% la sfârşitul anului şi la 7,5% anul viitor.
  • Inflaţia ar urma să se apropie de ţinta BNR în 2024.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an şi la 11,2% pentru sfârşitul anului 2023, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În luna august, instituţia estima inflaţia la 13,9% la sfârşitul anului şi la 7,5% anul viitor.

Guvernatorul a spus că rata anuală a inflaţiei s-a menţinut pe o traiectorie ascendentă dar că şi-a încetinit viteza de creştere. „În ultimele luni inflaţia s-a plimbat între 14 şi 16%” , a spus guvernatorul.

Recomandări

BEC PUBLICĂ REZULTATELE FINALE
POPOVICI SE CALIFICĂ ÎN FINALĂ
REZULTATE FINALE LA EUROPARLAMENTARE
TINERII ROMÂNI NU CONTINUĂ STUDIILE
IORDĂNESCU INTRĂ ÎN TOP 10
UNDE MERGI ÎN VACANȚĂ?

Isărescu a evidenţiat faptul că în noiembrie 2019 România era campioană, cu cea mai mare rată a inflaţiei din UE, dar că pe parcursul a trei ani situaţia s-a îmbunătăţit în comparaţie cu alte ţări europene, coborând pe poziţia a 10 – a. „Mulţi cred că dacă ai intrat în zona euro, ai scăpat de inflaţie. Uite că se dovedeşte a fi neadevărat” , a spus Isărescu.

Guvernatorul spune că trebuie văzut dacă o eventuală plafonare de bază în echilibrul pieţelor la energie electrică, la gaze naturale sau la ţiţei va avea efecte pozitive asupra indicelui preţurilor de consum.

„La preţurile materiilor prime avem date care arată o anumită stabilizare a cotaţiilor” , a spus Isărescu, care a arătat că evoluţia inflaţiei va fi influenţată de eventualele reduceri de costuri, de prelungirea conflictului din Ucraina şi de cât de dificilă va fi iarna.

Inflaţia ar urma să se apropie de ţinta BNR în 2024.