Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniștrilor de externe din țările UE

  • Ministrul de Externe al României va participa maine la Bruxelles la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, la care vor lua parte şi miniştrii din Ucraina şi Canada.
  • Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.
  • De asemenea, acesta va reafirma sprijinul României pentru parcursul simultan al Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, participă luni la Bruxelles la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, la care vor lua parte şi miniştrii din Ucraina şi Canada.

Miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv o discuţie informală cu ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba şi cu participarea ministrului de externe canadian Melanie Joly.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

De asemenea, acesta va reafirma sprijinul României pentru parcursul simultan al Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE.

De asemenea, oficialul român va prezenta evaluarea părţii române cu privire la evoluţiile situaţiei de securitate, inclusiv provocările recente din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În context, va sublinia necesitatea sprijinirii continue a eforturilor autorităţilor de la Chişinău în gestionarea consecinţelor crizei de securitate.

La discuţii vor participa miniştrii afacerilor externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, şi Canada, Melanie Joly.

Pe agenda de lucru mai sunt prevăzute discuţii privind Balcanii de Vest. Ministrul român va reitera importanţa respectării angajamentului UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord în perioada următoare.

Miniştrii europeni vor avea şi un schimb de opinii cu omologii din Balcanii de Vest privind aşteptările partenerilor din regiune, dar şi evaluările acestora referitoare la actuala situaţie în regiune prin prisma agresiunii ruse din Ucraina.

Cea de a treia reuniune a Comitetului comun UE-Canada are loc în contextul marcării celei de a cincea aniversări de la iniţierea aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada din 2017.

Agenda va include discuţii privind răspunsul comun la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţiile globale ale acesteia, cooperarea bilaterală în materie de securitate şi apărare şi parteneriatul strategic UE-NATO, priorităţile comune în materie de politică externă, precum şi cooperarea în sprijinul democraţiei, al drepturilor omului şi al unei ordini internaţionale bazate pe norme.