• Bogdan Manolea: „Dintr-un motiv foarte întemeiat, drepturile omului sunt puse foarte, foarte sus, deasupra Constituției României”
  • Bogdan Manolea: ,,Nu avem niciun raport public a ceea ce au făcut serviciile secrete în ultimii ani”
  • Bogdan Manolea: „La ora actuală, este imposibil să asigurăm un vot electronic sigur”

Ce se află în spatele măsurii pe care am văzut-o adoptată de curând în Parlamentul României în legătură cu extinderea asupra comunicațiilor prin formulele acestea digitale, platormele social media, tot ceea ce înțelem noi ca fiind sistemul de mesagerie criptată?

Bogdan Manolea: ,,Nu știm ce este în spate. Am vrea și noi să știm.   Putem doar să ne uităm la text. Să luăm textul vag și lacunar care este în această lege și putem să-l comentăm. (…) Putem să ne uităm să vedem ce face restul Uniunii Europene. Și vedem că UE nu discută de înregistrarea furnizorilor de găzduire. Asta este o invenție pur românească. La fel, nu există în UE această terminologie de furnizori de comunicații interpersonale fără numere. Adică ce? E clar că au fost introduse acolo fără să aibă o analiză aprofundată a legislației. Furnizorii de găzduire sunt deja reglementați în România din 2002.”

Bogdan Manolea: ,,Asta nu înseamnă că nu trebuie să avem o discuție foarte onestă legată de capabilitățile zonei de law enforcementși de nevoia lor de a avea acces la anumite comunicații. Dar, pe de altă parte, trebuie să vedem care este rolul României în lume pentru că nu este niciun un furnizor deosebit de aceste soluții sau soluții de decriptare și cine sunt acești furnizori și dacă ei ar putea să răspunsă la cererile respective. Și atunci trebuie să ne gândim ce vrem, de fapt, să rezolvăm. Vom rezolva ceva sau nu vom rezolva nimic și dacă sunt două firme în România s-ar putea să le gonim și pe acelea. Și atunci discuția asta trebuie să aibă loc înainte ca un proiect de lege să ajungă în Parlament.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Drepturile omului vs. Drepturile statului –  Mai exact, care este dreptul statului de a controla un domeniu foarte larg de comunicații civile, private ale cetățenilor și invocarea dreptului statului de a asigura siguranța și securitatea națională?

Bogdan Manolea: „Cred că trebuie să înțelegem foarte clar ierarhia normativă și să înțelegem că, dintr-un motiv foarte întemeiat drepturile omului sunt puse foarte, foarte sus, deasupra Constituției României. De ce avem nevoie de aceste convenții care vorbesc doar de drepturile cetățenilor și de obligațiile statului? Păi avem nevoie pentru că statul prin esența lui este puternic și poate să impună cetățenilor prin autorități, prin organisme, tot felul de delimitări. Și atunci trebuie să recunoaștem că important este cetățeanul și are niște drepturi, printre care și dreptul la viața privată. Dar drepturile nu sunt absolute și asta înseamnă că pot fi limitate.

Există drept la viața privată, dar există posibilitatea statului de a limita acest drept. În ce condiții, ne spune tot CEDO! Păi dacă tu dovedești că este absolut necesar într-o societate democratică și asta statul trebuie să vină să dovedească. Cum este cazul interceptării comunicațiilor telefonice. De ce are nevoie statul să intercepteze? Pentru că vrea să investigheze o infracțiune! Toate infracțiunile? Nu, doar cele grave? Cum o face? Este o discuție lungă. În mod normal, ar fi să fie și o analiză de impact asupra drepturilor omului pentru toate proiectele de acte normative care ar putea aduce atingere acestora, lucru care nu prea se întâmplă în România.”

Bogdan Manolea: ,,Nu avem niciun raport public a ceea ce au făcut serviciile secrete în ultimii ani”

 ,,Atunci când se abuzează de anumite drepturi îți dai seama, că de fapt, controlul parlamentar e de formă, nu avem niciun raport public a ceea ce au făcut serviciile secrete în ultimii ani. Până când nu o să asistăm la un nou scandal, probabil că nici zona politică nu o să fie interesată.”

Bogdan Manolea: ,,La ora actuală, având în vedere dezvoltarea tehnicilor, este imposibil să asigurăm un vot electronic sigur”

,,Campania electorală, din punctul nostru de vedere, nu ar trebui să facă obiectul aspectelor de securitate cibernetică per se. Ea este reglementată și va fi reglementată prin instrumente civile, prin atribuții pe care le are Autoritatea Electorală Permanentă și apoi vorbim despre partea de vot propriu-zis. Aici, poziți noastră, cu ceea ce am discutat pe partea de vot electronic este: la ora actuală, având în vedere dezvoltarea tehnicilor, este imposibil să asigurăm un vot electronic sigur. Sistemul pe hârtie este mult mai robust, greoi și sigur decât orice am gândi din punct de vedere electronic. (…)Am fi ultimii oameni care am susține un astfel de sistem. Tocmai pentru că nu se poate asigura securitatea.Dacă ceva rău se întâmplă, nu poți să dovedești că s-a întâmplat ceva rău! Este un domeniu mult prea sensibil pentru a risca, pentru că se întâmplă o dată la patru ani. Și atunci credem că cel mai bine este să rămâi pe o variantă clasică, unde omul de rând o înțelege.”

Bogdan Manolea: ,,Cert este că domeniul cibernetic și domeniul informatic sunt o zonă unde se dau atacuri și unde există atacuri”

,,Este important ca discuția de securitate informatică să fie o discuție care implică mai mulți actori, dar asta nu înseamnă ca să privim tot internetul ca pe o unealtă de război. Fie că ne place sau nu nu, internetul este zona pe care stăm opt ore, cu ochii în telefon, ne facem cumpătăturile, intrăm la bancă online. Ea este și lucrul ăsta, nu este doar partea negativă pe care vor unii să o scoată în față. Trebuie să-l vedem ca pe un tot.”

Bogdan Manolea: ,,Este foarte important să existe o minimă educație și igienă digitală”

,,Oamenii trebuie să înțeleagă că ei nu sunt neapărat victime, în sensul că-i atacă cineva. Pur și simplu, partea de criminalitate informatică scanează foarte multe porturi și se uită unde este ușa deschisă. Și atunci trebuie să înțelegi că trebuie să iei niște minime măsuri pentru a-ți proteja ceea ce vrei să-ți protejezi. În rest, cu privire la ceea ce nu ar trebui să faci pe internet, aici sunt două categorii: cei care o fac cu intenție și acolo e treaba ta și cei care ar face-o din greșeală. Și aici regula de bază este să nu faci ceea ce nu te-ai aștepta nici în viața reală că e ilegal.”