• Bogdan Nicolae, despre ce se întâmplă dacă Boris Johnson şi Ursula von der Leyen nu ajung la un acord până pe 31 decembrie : Este foarte greu de spus. Au tot prelungit-o. Sunt năbădăi îndelungate între UE și Marea Britanie. Acordurile și dezacordurile dintre cele două părți fac parte din AND-ul
  • Bogdan Nicolae, radiografia Brexitului: Din 2016, a luat o la vale bolovanul asta al Brexitului. Ar fi trebuit sa se încheie undeva în martie 2019. Aveam o fază de tranziție din ianuarie anul acesta până acum. Punctele care au rămas în suspensie țin de felul în care Marea Britanie a decis să-și apere suveranitatea
  • Bogdan Nicolae, despre prelungirea tranziţiei până la doi ani pentru Marea Britanie, mai ales în contextul problemelor cauzate de pandemia de COVID-19: Nimeni nu mai este astăzi dispus să mai accepte o asemenea solicitare din partea Marii Britanii . Nici Boris Johnson nu vrrea să mai întindă pelteaua, sa împingă meciul în niște condiții foarte greu de controlat

Bogdan Nicolae – analist de politică externă și coordonatorul revistei Monitorul Apărării și Serurității – a vorbit, marți seara, cu Vlad Craioveanu despre Brexit.

Bogdan Nicolae despre situația pescuitului în UK

Vlad Craioveanu: Povestește-ne mai multe despre cum i-a servit Uniunea Europeanu lui Boris Johnson o cină bogată în fructe de mare, cu scoici, calcan, tot tacâmul, asta în ciuda faptului că drepturile de pescuit sunt un punct cheie pentru Brexit. Care este mesajul ăsta?

Bogdan Nicolae: A fost vorba de dineul oficial pe care l-au avut Ursula von den Leyen și Boris Johnson la Brussels, joia trecută. A fost și un semnal diplimatic, dar cât se poate de direct că au o chestiune pe care o împart. Resursele piscicole ale Marii Britanii sunt o chestiune care prezentă fiind la dineu, a reamintit ambelor părți că e o problemă, dar, în același timp este și partea soluției. Pentru că Marea Britanie are undeva la 12.000 de pescadoare, nu reușește oricum să pescuiască întreaga cotă de pește care este anual disponibilă pentru captură, există o cotă și pentru pescadoarele din alte state membre… Există acolo o posibiltate de a se ajunge la o înțelegere, mai ales că nu tot ce prinde Marea Britanie se și consumă în Marea Britanie. Marea Britanie exportă foarte mult din ceea ce prinde, câștigă aproape 1,4 miliarde de lire sterline de pe urma exportului de pește către Uniunea Europeană. Este însă acolo o chestiune de negociat pentru că și pescuitul ăsta se poate face în diverse straturi ale oceanului, macroul în cazul nostru este cel care blochează în momentul de față înțelegerea pentru că britanicii ar vrea să pescuiască mai mult din primul nivel, pe când ceilalți, și ei la fel, numai că…

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Vlad Craioveanu: Să ia ei macroul și să lase la alții chefalul la alții și calcanul.”

Bogdan Nicolae: ,,Un Brexit fără acord ar putea să însemne taxe mai multe, un trai mai scump, o diminuare a lichidității pe care românii din UK le trimit în țară.”

Bogdan Nicolae, despre viața după Brexit: ,,Cred că va fi foarte selectică, dacă ai comis-o undeva prin Marea Britanie în trecut sau prin altă parte în lumea asta, nu ești bine venit. Va fi o selectie mai atentă, mai strictă.

Bogdan Nicolae despre deficitul de forță de muncă din UK

„Au dreptul acesta pentru că ies din Uniunea Europeană și este dreptul lor de a stabili cine le intră, cui să dea viză… Asta va fi o condiție eliminatorie. În primul rând vor face o selecție din punct de vedere al securității societății britanice, după care vor căuta în aptitudini, în skill-urile, în competențele acestor solicitanți de ședere, de drept de ședere în Marea Britanie, dacă sunt potriviți, dacă au un loc de muncă, dacă au condiții de trai decente. Nu neapărat mă refer la categoriile înalt calificate, cercetători sau oameni care să lucreze în domenii de înaltă tehnlogie… Ei au un deficit foarte mare de forță de muncă în zone în care ai nevoie de servicii, de mână de lucru: electricieni, sudori, mecanici… Va exista un prag foarte ridicat de selecție și, în primul rând, cred eu, va fi o selecție financiară pentru că…

Vlad Craioveanu: Nu o să-și mai permită mulți să meargă…

Bogdan Nicolae: Da, costul vieții mă aștept să crească acolo…

Vlad Craioveanu: Studiile iarăși se vor scumpi, probabil că pe aici ne vor lovi.

Bogdan Nicolae: Da. Energia, utilități, taxe și așa mai departe. Toată lumea se așteaptă ca Brexitul acesta să fie un lucru negativ pentru finanțele unei gospodării…

Vlad Craioveanu: Un lucru negativ și pentru cetățeanul britanic dar și pentru cetățeanul care ar dori să ajungă în Marea Britanie. Nu e în niciun caz win-win situation aici, e lose-lose.

Bogdan Nicolae: Da!

Bogdan Nicolae, despre decizia lui Boris Johnson: Cred că nu are încotro. El s-a angajat sa treacă legislatia cu un acord cu UE foarte repede, chiar într-o zi, între Crăciun și Anul nou. Nu-și poate prmite să amâne. Cât va fi el de solid, cât va trece prin alte furci, asta este discutabil. Va fi un acord. Nu-și permit să arunce în aer încrederea în burse, nu-și permit să arunce în aer un acord, nu-și permit să arunce în aer exportul, importul …