• Analistul Bogdan Teodorescu a vorbit la Marius Tucă Show despre alegerile prezidențiale din SUA.
  • Bogdan Teodorescu: „Avem de-a face cu o ciocnire între două lumi: o lume care se stinge și una care urcă”
  • Bogdan Teodorescu: „Vom asista la o dispută în SUA”

Toată lumea e cu ochii pe ce se întâmplă în State acum, așa că e imposibil să ratăm ocazia de a discuta despre asta cu oameni care știu să așeze lucrurile într-un context pe înțeles. Miercuri, Marius Tucă l-a avut invitat prin telefon pe analistul politic Bogdan Teodorescu care ne-a vorbit despre alegerile prezidențiale din SUA.

„Trump cât și Biden și-au mobilizat echipele de avocați”

Bogdan Teodorescu, analist politic: Se pare că vom aștepta până vom afla rezultatul propriu-zis pentru că atât Trump cât și Biden și-au mobilizat echipele de avocați. Dacă Biden câștigă cele trei state (270 de voturi electorale) iese Biden. În Pennsylvania, Biden pare atacabil. Vom asista la o dispută în SUA. Putem constata că prognozele făcute referitoare la Biden nu prea pică. Biden pare a fi favoritul. Diferența e mică 1,1 mil de voturi. Ne spune foarte mult despre presiunea publică la care sunt supuși. Celălalt lucru: sunt două tabere care sunt contradictorii.

„Avem de-a face cu o ciocnire între două lumi: o lume care se stinge și una care urcă”

Bogdan Teodorescu, analist politic: Avem de-a face cu o ciocnire între două lumi: o lume care se stinge și una care urcă. Moare o lume a tradiției și a unui anumit tip de abordare a realității politice, a confortului și se naște o altă lume. Putem identifica parametrii unei revoluții. Vine însoțită cu toate atributele dure, toate frazele nelalocul lor care apar. Nu cred că e foarte relevant dacă va câștiga Biden. Lumea din spatele lui Biden va câștiga. Este vorba de un tip de conflict care are o componentă generațională. Dacă Trump va pierde, o va face mult mai strâns decât s-au așteptat pentru că adepții lui Biden și-au agresat lumea solidă numeric din spatele lui Trump.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„Presiunea biologică va deveni lumea care ne va domina pe noi”

Bogdan Teodorescu, analist politic:  Acest conflict pe care-l vedem peste tot, tradiție și anumite valori și noile curente care doresc spulberarea acestor tradiții sunt încălcate cu o anumită notă peiorativă. Nu-mi place ce susțin, nu-mi plac sloganurile, dar ușor, ușor lumea devine a lor. Noi ieșim din lumea asta. Nu trebuie să ne placă nouă. Cât suntem numeroși, lumea mai are de așteptat. Presiunea biologică va deveni lumea care ne va domina pe noi. Fiindcă tendințele lor sunt congregate în jurul unor generații care se înmulțesc. Se atacă și modelul de viață. Noi, deși suntem la marginea imperiului, suntem suficient de conectați încât un strănut din altă parte să ne acopere pe toți. Evident că Europa va fi afectată, sistemele de comerț pot să fie afectate. Pot să fie afectate prezența bazei militare din România. Eu cred că trebuie să ne uităm cu atenție le ce vine, cu atenție, nu cu respingere. Lucrul fundamental pe care trebuie să-l acceptăm este legitimitatea lor. Ei au dreptul s-o facă. O fac pornind de la niște idei, unele bune, alte proaste. Această lume se află într-un echilibru foarte precar în ce privește ecologicul. Raportul de stabilitate nord-sud. Echilibru precar din perspectiva menținerii păcii, a accesului la resurse și pe care această generație pe care o reprezintă Trump și alți lideri politici nu au reușit să le rezolve. Apar noile generații fie cu simboluri mai de mass media, black lives matter care preiau aceste subiecte, le radicalizează și le scot pe piață. Ei scot problemelele la care nu există răspuns.

„E imposibil să contești puterea SUA”

Bogdan Teodorescu, analist politic: E imposibil să contești puterea SUA. Posibilitatea lor de a verifica 48 de ore în orice colț al lumii este imbatabilă. Dacă ieșim din paradigma militară care a dominat lumea, constatăm că se mai întâmplă ceva: aceste idei revoluționare au început să fie emise în America, astfel încât ea se transformă în avanpostul acestor idei. Noi asistăm la un moment de schimbare a discursului din spațiul public generat de cea mai mare putere militară a economiei lumii. Cu acest jandarm își schimbă foaia de parcurs. Dimensiunea puternică a Americii nu scade.

O nouă ideologie

Bogdan Teodorescu, analist politic: Această superputere aduce în discuție o nouă ideologie. Atât de pregnant încât poate să impună această ideologie. Exportul de ideologie, de produs public este specific Americii de măcar 50 de ani. Toată această dezvoltare pe care noi am văzut-o se pare c-a cucerit jumătate din populația Americii. Ceea ce înseamnă foarte mult. Consolidarea unui mesaj ideologic nou, a cărei emisie se va simți pe întreaga planetă, și asta se va întâmpla indiferent dacă Biden va fi sau nu președinte. Un anumit complex generațional își va găsi o anumită vocație.