• Imaginile din satelit arată o deversare masivă de ape uzate în largul coastei Deir al-Balah din Gaza, pe o suprafață de peste 2 km pătrați.
  • Experții în sănătate avertizează cu privire la răspândirea bolilor transmise prin apă, precum poliomielita, hepatita A, dizenteria și pneumonia, în rândul populației din Gaza.
  • Oficialii ONU și ai OMS au cerut o încetare a focului de două săptămâni pentru a putea vaccina 600.000 de copii din Gaza.

Apele de pe unele părți ale coastei mediteraneene a Gaza au început să devină maro, în timp ce experții în sănătate avertizează cu privire la răspândirea apelor uzate deschise și a bolilor pe întreg teritoriul, conform BBC.

Imaginile din satelit, analizate de BBC Arabic, arată ceea ce pare a fi o deversare mare de ape uzate în largul coastei Deir al-Balah. Un oficial local a declarat că persoanele strămutate din taberele din apropiere își trimit apele uzate direct în mare. „Este din cauza creșterii numărului de persoane strămutate și mulți își conectează propriile conducte la sistemul de canalizare a apelor pluviale”, a declarat Abu Yazan Ismael Sarsour, șeful comitetului de urgență din Deir al-Balah.

Wim Zwijnenburg, expert în mediu din cadrul organizației Pax for Peace, a confirmat, după examinarea imaginilor din satelit, că apele reziduale par să se îndrepte spre mare din taberele aglomerate din apropiere.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Deversarea de ape reziduale din imaginile surprinse la 2 august acoperea o suprafață de peste 2 km pătrați. Imaginile din satelit arată că deversarea a început să apară în iunie și că a crescut constant în următoarele două luni. Nu este clar dacă poluarea de coastă continuă să crească, deoarece nu sunt disponibile imagini din satelit mai recente.

Bombardamentele israeliene intensive au dus la prăbușirea infrastructurii de gestionare a apelor reziduale din Gaza, a concluzionat în iunie un raport ONU privind mediul.

Experții în sănătate trag un semnal de alarmă cu privire la răspândirea bolilor transmise prin apă, după ce un bebeluș de 10 luni a rămas parțial paralizat în urma contractării poliomielitei – primul caz înregistrat în Gaza în ultimii 25 de ani.

Oficialii ONU și ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au solicitat, de asemenea, o încetare a focului timp de două săptămâni pentru a putea vaccina 600.000 de copii din Gaza.

Însă observatorii spun că livrarea vaccinurilor s-ar lovi probabil de aceleași bariere care afectează fluxul altor ajutoare umanitare, făcând distribuția lentă și extrem de dificilă. Distrugerea sistemului de sănătate din Gaza va face, de asemenea, orice program de vaccinare o provocare enormă.

Organizația de caritate Oxfam a declarat pentru BBC Arabic că un sfert din populația din Gaza s-a îmbolnăvit deja din cauza bolilor transmise prin apă. „Asistăm la o criză sanitară catastrofală care se desfășoară în fața ochilor noștri”, a declarat Lama Abdul Samad, expert în apă și salubritate la Oxfam.

„Poliomielita este o boală transmisă prin apă și este direct legată de situația sanitară”.

Laguna Sheikh Radwan din nordul Gazei, care a fost cândva o sursă de apă de ploaie curată, pare să se reverse cu apă murdară.

Poliomielita este doar o parte a crizei sanitare cu care se confruntă Gaza.

La începutul acestei luni, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, Unrwa, a raportat 40.000 de cazuri de hepatită A – care poate fi, de asemenea, transmisă prin ingestia de apă contaminată – în Gaza de la începutul războiului, față de doar 85 în aceeași perioadă anterioară.

Agențiile de ajutor spun că medicii din Gaza se luptă, de asemenea, să trateze un număr uriaș de cazuri de dizenterie, pneumonie și boli de piele grave din cauza colapsului sectorului sanitar.

ONU estimează că marea majoritate a celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați intern din toamna anului trecut. Mulți oameni trăiesc în adăposturi cu o singură toaletă pentru 600 de persoane, a declarat reporterilor în iulie un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

La 7 octombrie, Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane și alte 251 au fost luate ostatice în Gaza. De la acest atac, operațiunea militară israeliană din Gaza a ucis peste 40.200 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Citește și