• Rezultatele unui astfel de conflict ar fi catastrofale pentru producția de alimente, au constatat oamenii de știință din domeniul climei de la Universitatea Rutgers, publicat în contextul războiului din Ucraina.
  • Cercetătorii au luat în considerare șase scenarii care implică arsenale nucleare de diferite dimensiuni, cinci bazate pe conflicte mai mici între India și Pakistan și unul bazat pe un război între SUA și Rusia.
  • Avertismentul vine în contextul în care „omenirea se află la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Potrivit unui nou studiu, peste cinci miliarde de oameni ar muri de foame ca urmare a unui război nuclear la scară largă între SUA și Rusia, citat de Sky News.

Rezultatele unui astfel de conflict ar fi catastrofale pentru producția de alimente, au constatat oamenii de știință din domeniul climei de la Universitatea Rutgers, publicat în contextul războiului din Ucraina.

Noul studiu, publicat în revista Nature Food, a calculat cât de multă funingine ar intra în atmosferă ca urmare a rafalelor de foc create de detonarea armelor nucleare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Datele ne spun un singur lucru: trebuie să împiedicăm ca un război nuclear să aibă loc vreodată”, a declarat unul dintre autori, profesorul Alan Roebuck.

Cercetătorii au luat în considerare șase scenarii care implică arsenale nucleare de diferite dimensiuni, cinci bazate pe conflicte mai mici între India și Pakistan și unul bazat pe un război între SUA și Rusia.

Chiar și cel mai mic scenariu a provocat foamete, producția calorică medie globală scăzând cu 7% în decurs de cinci ani de la conflict.

În cel mai grav scenariu, un conflict nuclear la scară largă, producția calorică medie globală a scăzut cu aproximativ 90% între trei și patru ani după conflict.

Scăderea enormă a producției agricole ar face ca miliarde de oameni să moară de foame, adică 75% din populația lumii, în decurs de doi ani.

Deși studiul s-a axat doar pe numărul de calorii produse la nivel global, oamenii au nevoie și de proteine și micronutrienți pentru a supraviețui, iar aceștia ar putea fi, de asemenea, afectați în mod semnificativ.

Noi „provocări” rusești la centrala nucleară Zaporojie

Avertismentul vine în contextul în care „omenirea se află la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Agenția de informații a apărării din Ucraina a avertizat cu privire la noi „provocări” rusești la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupație rusă, în timp ce un primar a declarat că orașul în care se află centrala a fost supus unor noi bombardamente.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a descris bombardamentele recente la cea mai mare centrală nucleară din Europa ca fiind „scăpate de sub control” și „extrem de grave”.

Între timp, Rusia vrea să aducă experţi internaţionali la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, iar administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni, că va face tot posibilul pentru a permite inspecţii ale experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală, potrivit Mediafax.

Războiul nuclear ar avea un impact și mai mare asupra schimbărilor climatice, potrivit lui Lili Zia, profesor asistent de cercetare la Rutgers.

„Stratul de ozon ar fi distrus prin încălzirea stratosferei, producând mai multe radiații ultraviolete la suprafață, iar noi trebuie să înțelegem acest impact asupra aprovizionării cu alimente”, a spus ea.