BOR, atacată dur pentru poziția față de educația sexuală. Emanuel Ungureanu: „Nu am văzut să fie foarte vehementă cu abuzurile sexuale comise de unii preoți”

Sursa foto: Mediafax
  • Deputatul Emanuel Ungureanu a criticat poziția Bisericii Ortodoxe Române privind introducerea educației sexuale în școli.
  • Deputatul spune că BOR nu a părut la fel de deranjată de cazurile de pedofilie și abuz sexuale comise de unii preoți.

Deputatul USR-PLUS Emanuel Ungureanu a criticat dur Biserica Ortodoxă Română după poziția insituției privind orele de educație sexuală în școli. Deputatul atrage atenția asupra faptului că BOR nu a părut la fel de deranjată de cazurile de pedofilie și abuzurile sexuale comise de unii preoți.

„Lumea se fereşte de cuvântul sex. Sunt false pudori, e multă ipocrizie în clasa politică pe aceste teme, care trebuie abordate în mod echilibrat, natural, fără nici un fel de pasiuni, decât cu pasiunea pentru protecţia copiilor noştri. Am o fetiţă de 12 ani, în clasa a cincea, ştiu exact care este nivelul de cunoaştere şi nivelul de înţelegere. Începând cu această vârstă, copiii îşi pun întrebări şi şcoala trebuie să fie un mediu în care în mod empatic, cu multă căldură, cu multă înţelepciune, un cadru didactic să îi ofere unei fete şi unui băiat informaţiile necesare pentru a se proteja de prădători sexuali, de persoane care vor să îi facă rău, de atingeri nepotrivite. Educaţia sexuală este ceva despre igiena minţii şi a trupului”, a spus la RFI Emanuel Ungureanu.

Biserica Ortodoxă Română a avut o reacţie foarte dură pe tema educaţiei sexuale în şcoli, pe care o califică drept ”un atentat la inocenţa copiilor, care îi va marca întreaga viaţă”.

„Ciudată (este reacţia BOR-n.r.), în contextul în care nu am văzut Biserica Ortodoxă să fie foarte vehementă cu cazurile de pedofilie şi cu abuzurile sexuale comise de unii preoţi. Nu am văzut comunicate ferme în ceea ce priveşte comportamentul deviant din anumite mănăstiri. E destul de ciudat că Biserica se opune, fără să stea la masă şi să înţeleagă o lege, să înţeleagă sensul ei, necesitatea ei pentru o societate în care avem mame copii (…). Este şi despre depăşirea sentimentului de ruşine. Haideţi să vorbim despre sexualitate ca fiind darul lui Dumnezeu pentru om, nu ceva ruşinos, de care ar trebui să te fereşti! Educaţia sexuală este şi despre relaţiile sănătoase în cuplu şi respingerea violenţei sexuale în cuplu”, adaugă parlamentarul USR PLUS.

Premierul Florin Cîţu a anunţat marţi seară la TVR 1 că în privinţa educaţiei sexuale în şcoli curricula ţine de Ministerul Educaţiei, care va introduce de anul viitor educaţia pentru viaţă, iar părinţii îşi pot retrage copiii, ca la ora de Religie.

Anterior, Senatul a respins modificarea legii în sensul dorit de preşedintele Klaus Iohannis şi stabilise că documentul rămâne în forma iniţială, prin care educaţia sexuală va fi înlocuită cu educaţia sanitară, iar elevii vor participa la acest curs doar cu acordul părinţilor. Legea urmează să fie votată şi de Camera Deputaţilor, forul decizional.