• Johnson este de acord să demisioneze din funcția de prim-ministru, urmând să facă joi o declarație.
  • Johnson va rămâne ca lider interimar până în octombrie.
  • Cancelarul Zahawi, proaspăt numit, i-a spus anterior lui Johnson să plece.

Boris Johnson nu și-a dat încă oficial demisia, dar campania pentru a-l înlocui a început deja. Rishi Sunak a subliniat în scrisoarea sa de demisie diferențele sale fundamentale în materie de economie cu premierul demisionar. Cursa pentru șefia Partidului Conservator va avea loc în această vară, astfel încât un nou prim-ministru să poată fi numit până la conferința conservatorilor din luna octombrie, mai scrie BBC, care anunță că astăzi este așteptată o declarație din partea lui Boris Johnson.

„Vom continua cu guvernul acestei ţări”, a susţinut Boris Johnson miercuri după-amiază în faţa şefilor comisiilor parlamentare.

Suella Braverman și-a exprimat interesul pentru postul de conducere și vor mai fi și alții, printre care – dar nu numai – Penny Mordaunt, Tom Tugendhat și Jeremy Hunt. Johnson a fost sfidător în refuzul său de a demisiona miercuri, în ciuda faptului că s-a aflat în poziția dubioasă de a avea cele mai multe demisii ministeriale într-o singură zi dintre toți prim-miniștrii din istoria Marii Britanii.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Primele demisii au avut loc marți seară, la câteva minute una după cealaltă, când cancelarul Trezoreriei, Rishi Sunak, și ministrul sănătății, Sajid Javid, au publicat declarații aparent coordonate, în care spuneau că nu mai pot continua să-i acorde sprijinul lui Johnson.

Ziua de miercuri a început cu o serie de alte demisii ale unor parlamentari mai puțin proeminenți, iar până la jumătatea după-amiezii, erau cel puțin 26 în total: inclusiv cei doi miniștri inițiali din cabinet, miniștri, secretari privați principali, trimiși comerciali și un vicepreședinte al Partidului Conservator.

Acest total a ajuns la 42 de demisii până miercuri seara. Unul dintre miniștrii care au demisionat nici măcar nu a scris scrisori individuale, cinci dintre ei doar și-au adăugat semnăturile la un mesaj de grup pentru Johnson.

Sursele susțin că Johnson va demisiona din funcția de prim ministru

Premierul britanic Boris Johnson este aşteptat să demisioneze joi, biroul său precizând că va face o declaraţie în faţa ţării.

Boris Johnson va demisiona astăzi din funcţia de lider al Partidului Conservator, a scrie pe Twitter editorul politic al BBC, Chris Mason, conform Reuters.

Johnson se agăţase de putere în ciuda demisiei unei serii de miniştri de top ai săi. Joi, cel pe care l-a numit ministru de finanţe cu mai puţin de 48 de ore înainte l-a îndemnat public pe Johnson să demisioneze.

Noul ministru de finanţe al Marii Britanii, Nadhim Zahawi, i-a spus joi lui Boris Johnson să demisioneze, la mai puţin de 48 de ore după ce premierul l-a promovat în această funcţie. Conform noului ministru, criza în care se află guvernul nu va face decât să se agraveze. Acest lucru nu este sustenabil şi nu va face decât să se înrăutăţească, pentru dumneavoastră, pentru Partidul Conservator şi, cel mai important dintre toate, pentru ţară, a declarat Zahawi pe Twitter, după ce peste 50 de miniştri şi colaboratori au demisionat din guvern.

Trebuie să faceţi ceea ce trebuie şi să plecaţi acum. Zahawi nu a spus că a demisionat, dar a precizat că a mers miercuri seară la biroul premierului din Downing Street împreună cu colegii de cabinet pentru a-i spune lui Johnson să plece cu demnitate.

Mi se rupe inima că nu m-a ascultat şi că acum subminează realizările incredibile ale acestui guvern”, a spus Zahawi într-o scrisoare.

Candidații la șefia partidului

Fiecare candidat la șefia partidului trebuie fie nominalizat de parlamentari conservatori, iar Reuters observă că ar putea fi mulți canddiați pentru șefia partidului. Parlamentarii conservatori țin apoi mai multe rânduri de vot pentru a reduce numărul candidaților: la fiecare scrutin în parte, este eliminat candidatul cu cele mai puține voturi.

Acest proces se repetă până rămân doi candidați. Ultimii doi candidați sunt supuși unui vot mai larg, în cadrul Partidului Conservator, iar câștigătorul devine președintele partidului.

Președintele partidului care deține majoritatea în Camera Comunelor este prim-ministrul de facto al Marii Britanii.