Prim-ministrul Boris Johnson se întoarce la summitul COP26 privind climă de la Glasgow și îndeamnă toate națiunile să facă tot posibilul pentru a împiedica încălzirea globală.

În urma summitului COP26 a fost publicată prima versiune a unui acord care stabilește modul în care țările vor reduce emisiile, pentru a evita creșterile de temperatură de peste 1,5 °C.

Acordul de șapte pagini se bazează, în primul rând, pe adaptarea la schimbările climatice. Din acest motiv, participanții la summit îndeamnă țările mai bogate să sprijine națiunile mai sărace.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Aici, țările în curs de dezvoltare vor vedea dacă nevoile lor financiare sunt recunoscute, deoarece națiunilor li se cere să crească finanțarea pentru climă „dincolo de 100 de miliarde de dolari pe an”, iar proiectul salută pașii pentru a pune în aplicare o cifră mult mai mare, deși încă nespecificată, pentru sprijin din 2025.

De asemenea, documentul îndeamnă țările să găsească soluții pentru reducerea emisiilor de gaze, prin redresarea și consolidarea obiectivelor pentru 2030.

Va fi interesant de văzut cum țări precum China, India, Brazilia și Arabia Saudită răspund acestei solicitări de a pune noi planuri pe masă până la sfârșitul anului viitor.

Documentul solicită, de asemenea, țărilor să accelereze eliminarea treptată a cărbunelui și a subvențiilor pentru combustibilii fosili – dar nu are date sau ținte ferme în această problemă. Participanții vor saluta includerea și vor spera ca aceasta să supraviețuiască în textul final.

Înainte de a se întoarce la summit, Boris Johnson a spus: „Echipele de negociere fac eforturi grele în ultimele zile ale COP26 pentru a transforma promisiunile în acțiuni privind schimbările climatice. Mai sunt multe de făcut”.

O coaliție de națiuni care sunt vulnerabile la schimbările climatice, împreună cu SUA și națiunile europene, presează țările să prezinte planuri de acțiune în anul următor, în conformitate cu limitarea încălzirii globale, iar până în 2023 să își elaboreze planurile pe termen lung, pentru a atinge obiectivul.

Acordul a fost publicat de Boris Johnson la Cop26 și va trebui să fie negociat și aprobat de țările participante la discuții.