• Boris Johnson: „Trebuie să ne pregătim și pentru lipsa unui acord”.
  • România exportă produse de 2,6 miliarde de euro în Marea Britanie.
  • În România sunt peste 1.600 de firme cu acționariat britanic.

Marea Britanie se gândește la ce e mai rău. Premierul Boris Johnson anunță că Regatul trebuie să se pregătească pentru scenariul în care nu va mai exista un acord post-Brexit cu Uniunea Europeană. Vestea nu e deloc bună pentru România, care are exporturi de miliarde în Marea Britanie și firme importante ce au acționariat britanic.

Românii exportă bunuri în valoare de 2,6 miliarde de euro în Marea Britanie și importă bunuri în valoare de 1,6 miliarde de euro, adică avem un suprlus important – de 1 miliard de euro pe an – din comerțul cu englezii. Exportăm și importăm echipamente electrice și video, textile și materiale folosite în industria transporturilor.

Al șaptelea cel mai mare investitor străin în România

Dincolo de relațiile comerciale pe care România le are cu Marea Britanie, britanicii au investit mult în țara noastră. Marea Britanie este al șaptelea cel mai mare investitor străin în România. Cu 3,8 miliarde de euro investite în România, britanicii ne-au adus 4,4% din stocul total de 88 de miliarde de euro.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

O schimbare de statut al relațiilor comerciale ar putea să afecteze aceste investiții. În România există peste 1.600 companii cu acționariat britanic, care au 50 de mii de angajați. Cele mai profitabile companii britanice prezente în România sunt Ursus, CRH Ciment, Ipsos, Aviva, Endava sau GlaxosmithKline.