• Boris Johnson nu mai are susţinere din partea propriului său guvern. Au demisionat secretarii de la Sănătate, Finanţe, Învăţământ şi Familie.
  • John Glen demisionează din funcția de ministru al Trezoreriei, acuzând „lipsa totală de încredere” în conducerea lui Johnson.
  • Robin Walker a demisionat din funcţia de secretar al învătământului, spunând, la rândul său, că nu mai are încredere în conducerea lui Boris Johnson.

Boris Johnson nu mai are susţinere din partea propriului său guvern. Au demisionat secretarii de la Sănătate, Finanţe, Învăţământ şi Familie.

Ora 13, 6 iulie 2022 – Secretarul Trezoreriei, pe cale să demisioneze 

John Glen este pe cale să demisioneze din funcţia de secretar al Trezoreriei, transmite Eleni Coura de la Politico, citat de Mediafax.

Ora 12, 6 iulie 2022 – Secretarul de Stat pentru Învăţământ îşi dă demisia 

Robin Walker a demisionat din funcţia de secretar al învătământului, spunând că nu mai are încredere în conducerea lui Boris Johnson.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Walker a fost ministru de stat la Departamentul pentru Educaţie. Un conservator de o naţiune proeminentă, tatăl său, Peter Walker, a fost ministru în cabinetul lui Margaret Thatcher.

În scrisoarea sa, Walker spune că îl considera pe Johnson drept un „conservator instinctiv de o singură naţiune”, dar crede că guvernul face acum prea multe greşeli.

Ora 11, 6 iulie 2022 – Subsecretarul de stat parlamentar pentru copii şi familii 

Subsecretarul de stat parlamentar pentru copii şi familii, Will Quince şi-a dat demisia. Quince a spus că „nu a avut de ales”, după ce a apărut la televizor pentru a-l apăra pe Johnson folosind instrucţiunile de pe Downing Street „care acum s-au dovedit a fi inexacte”.

Laura Trott, consilier parlamentar în departamentul de transport, a demisionat şi ea, transmite The Guardian.

Ora 20, 5 iulie 2022 – Secretarii pentru Finanţe şi Sănătate au demisionat 

Rishi Sunak, secretarul Finanţelor şi Sajid Javid, secretarul pentru Sănătate şi Asistenţă Socială, şi-au depus demisiile, pentru a se distanţa de premierul Boris Johnson, presat să se retragă de la conducerea guvernului, transmite The Guardian

În scrisoarea în care şi-a motivat demisia, Sajid Javid scrie 

„Marea Britanie a învăţat să trăiască cu COVID. Datorită lansării uimitoare a programului nostru, a investiţiilor în tratamente şi a inovaţiilor în modul în care oferim asistenţă medicală, britanicii s-au bucurat de mai multe luni de libertate comparativ cu alte ţări.

Am făcut, de asemenea, paşi importanţi în reforma NHS şi asistenţa socială pentru adulţi.  

Am dezvoltat, de asemenea, noi abordări radicale în tratarea demenţei, cancerului şi sănătăţii mintale.

Având în vedere amploarea fără precedent a provocărilor din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale, instinctul meu a fost să mă concentrez în continuare pe această activitate importantă. Deci, cu un regret enorm, trebuie să vă spun că nu mai pot, cu bună conştiinţă, să continui să slujesc în acest Guvern.

Sunt instinctiv un jucător de echipă, dar şi poporul britanic aşteaptă integritate de la guvern. 

Conservatorii, în cea mai bună măsură, sunt văzuţi ca fiind înţelepţi, ghidaţi de valori puternice. Poate că nu am fost întotdeauna populari, dar am fost competenţi în a acţiona pentru interesul naţional”.

Încheierea emoţionantă a scrisorii pare a fi dedicată premierului : „Te-am slujit loial şi ca prieten, dar toţi ne servim ţara în prim plan. Când avem de ales între aceste loialităţi, nu poate exista decât un singur răspuns”.

Rishi Sunak, fostul secretar al Finanţelor, a compus la rândul său o scrisoare. 

„Cu profundă tristeţe vă scriu, pentru că demisionez din guvern. A fost un privilegiu enorm să îmi servesc ţara în calitate de Cancelar al Fiscului şi voi fi întotdeauna mândru de modul în care în timpul pandemiei am protejat locurile de muncă şi afacerile oamenilor. 

A părăsi funcţia de minister este o problemă serioasă în orice moment. Pentru mine să demisionez din funcţia de cancelar în timp ce lumea suferă consecinţele economice ale pandemiei, războiului din Ucraina şi altor provocări grave este o decizie pe care nu am luat-o cu uşurinţă. Cu toate acestea, publicul se aşteaptă, pe bună dreptate, ca guvernul să fie condus corect, competent şi serios. Recunosc că aceasta poate fi ultima mea slujbă de minister, dar cred că pentru aceste standarde merită să lupt şi de aceea îmi dau demisia.Ţi-am fost loial. Te-am susţinut să devii liderul partidului nostru şi i-am încurajat pe alţii să facă acest lucru. Am fost cancelarul dumneavoastră cu recunoştinţă că mi-aţi încredinţat administrarea economiei şi finanţelor naţiunii. Mai presus de toate, am respectat voinţa poporului britanic în 2019 şi modul în care sub conducerea dumneavoastră am depăşit impasul Brexit.

Ţara noastră se confruntă cu provocări imense. Amândoi ne dorim o economie cu impozite reduse, cu o creştere mare şi servicii publice de clasă mondială, dar acest lucru poate fi furnizat în mod responsabil doar dacă suntem pregătiţi să muncim din greu, să facem sacrificii şi să luăm decizii dificile. Sunt trist să părăsesc Guvernul, dar am ajuns fără tragere la concluzia că nu putem continua aşa”.