• Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie a ales libertatea „ca poporul ucrainean” atunci când a votat pentru ieșirea din UE.
  • Boris Johnson a fost aspru criticat după ce a comparat lupta ucrainenilor împotriva invaziei rusești cu decizia Marii Britanii de a vota pentru Brexit.
  • Premierul a declarat că „la fel ca poporul ucrainean”, Marea Britanie a „ales libertatea” la referendumul care a avut loc în anul 2016.

Boris Johnson a fost aspru criticat după ce a comparat lupta ucrainenilor împotriva invaziei rusești cu decizia Marii Britanii de a vota pentru Brexit.

Colegul conservator, Lord Barwell, s-a numărat printre cei care l-au condamnat pe Boris Johnson pentru remarcile sale, spunând că „a vota într-un referendum liber și corect nu este în niciun caz comparabil cu a-ți risca viața pentru a-ți apăra țara de invazie”.

În discursul său de deschidere la conferința de primăvară a conservatorilor de la Blackpool, Boris Johnson a spus: „Știu că este instinctul oamenilor din această țară, ca al oamenilor din Ucraina, să aleagă libertatea, de fiecare dată. Pot să vă dau câteva exemple celebre recente. Atunci când britanicii au votat pentru Brexit în număr atât de mare, atât de mare, nu cred că a fost pentru că au fost câtuși de puțin ostili față de străini, ci pentru că au vrut să fie liberi să facă lucrurile diferit și pentru ca această țară să se poată administra singură.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Comentariile au stârnit o reacție furioasă din ambele părți ale dezbaterii cu privire la Brexit. Răspunzând pe Twitter, Lord Barwell – care este, de asemenea, un fost parlamentar conservator și a fost șeful de cabinet al Theresei May atunci când aceasta a încercat să treacă acordul de retragere din UE prin parlament – a declarat despre Boris Johnson si afirmațiile sale: „În afară de partea în care votul într-un referendum liber și corect nu este în niciun caz comparabil cu riscul de a-ți risca viața pentru a-ți apăra țara de invazie plus faptul ciudat că ucrainenii luptă pentru libertatea de a adera la UE, această comparație este «perfectă»”.

Liderul democrat-liberal Ed Davey a scris pe Twitter: „Boris Johnson este o rușine națională. Bufoneria sa contrastează cu conducerea curajoasă a președintelui Zelenski. Să compari un referendum cu femeile și copiii care fug de bombele lui Putin este o insultă pentru fiecare ucrainean. El nu este Churchill: este Basil Fawlty”.

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter: „Boris Johnson compară lupta ucrainenilor cu votul britanicilor pentru Brexit. Încă îmi amintesc entuziasmul lui Putin și Trump după referendum. Boris, cuvintele tale jignesc ucrainenii, britanicii și bunul simț”.