• Boris Johnson, a convenit vineri cu președintele Franței, Emmanuel Macron, să coopereze strâns.
  • Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică.
  • Australia vrea să se doteze cu submarine nucleare de fabricație americană.
  • După o conversație cu președintele SUA, Joseph Biden, Emmanuel Macron a decis retrimiterea ambasadorului la Washington.

Premierul britanic, Boris Johnson, a convenit vineri cu președintele Franței, Emmanuel Macron, să coopereze pentru depășirea tensiunilor generate de parteneriatul dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), din cauza căruia Parisul a pierdut un contract privind livrarea de submarine.

Boris Johnson şi Emmanuel Macron „au reafirmat importanța relației dintre Marea Britanie şi Franța şi au convenit să continue colaborarea strânsă în întreaga lume”, a transmis Guvernul Marii Britanii după o convorbire telefonică a celor doi lideri.

„Premierul britanic a exprimat intenția restabilirii cooperării între Marea Britanie şi Franța, în conformitate cu valorile şi cu interesele noastre comune: în domeniul climei, în zona Indo-Pacifică, în combaterea terorismului”, a comunicat, la rândul său, Președinția Franței, conform Agenției France-Presse.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Președintele Franței i-a transmis premierului britanic că așteaptă propuneri de cooperare”, a subliniat Palatul Élysée.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricație americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staționarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare.

Franța este profund nemulțumită că, în contextul noului acord, Australia va renunța la un contract pentru achiziționarea de submarine militare franceze. Președintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franței din SUA şi Australia.

Ulterior, după o conversație cu președintele SUA, Joseph Biden, Emmanuel Macron a decis retrimiterea ambasadorului la Washington şi reluarea cooperării. Ambasadorul din Marea Britanie nu a fost rechemat.

„Este cunoscut oportunismul permanent al britanicilor. În această afacere, Marea Britanie este un fel de a cincea roată la căruță”, a afirmat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

(UPDATE) Jean-Yves Le Drian a semnalat că Franța intenționează să propună reconfigurarea NATO

„NATO a inițiat un proces de reflecție, la cererea președintelui Franței, asupra bazelor Alianței. Viitorul summit NATO va avea loc la Madrid şi va fi stabilită o nouă concepție strategică. Iar ce se va întâmpla va fi în funcție de această concepție. Dar, în același timp, Europa se va dota cu propria direcție strategică, iar acest lucru va fi responsabilitatea Franței în primul semestru din 2022″, a subliniat Jean-Yves Le Drian. Franța va exercita Președinția Consiliului UE în primul semestru din 2022.

La rândul său, Uniunea Europeană a semnalat, în contextul recentelor dispute cu SUA, că va accelera eforturile pentru consolidarea autonomiei strategice, pledând totuși pentru măsuri de consolidare a încrederii în relația cu Washingtonul.