Borrell anunță că misiunea EUMAM de instruire a militarilor din Ucraina va fi prelungită cu doi ani

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană vor extinde misiunea de asistență militară EUMAM, care presupune antrenarea forțelor militare ucrainene. Anunțul a fost făcut de Josep Borrell, care a subliniat că Ucraina este sub o presiune imensă în acest moment și că statele europene trebuie să îi ofere mai multe capabilități și să consolideze misiunea de antrenament. Anunțul UE apare și în contextul în care Kievul a confirmat prezența militarilor nord-coreeni în Ucraina și planurile Rusiei de a-i implica în ofensiva din această iarnă, cerând o mai mare cooperare cu statele occidentale, scrie Kyiv Independent.

Sybiha a comentat unele elemente ale planului de victorie pe care președintele Zelenski le va prezenta la următorul Consiliu European. Consiliul a discutat despre modul de promovare a formulei de pace.

„Există o logică strategică în consolidarea Ucrainei, din punct de vedere politic și militar, pentru a-l forța pe Putin să meargă la negocieri, deși trebuie să mărturisesc că pare o perspectivă foarte îndepărtată”, a declarat Borrell jurnaliștilor după Consiliu. „Am vorbit despre formula de pace, am vorbit despre sprijinul militar – deoarece considerăm că pacea nu poate fi confundată cu capitularea”.

El a mai spus că problema exporturilor de cereale revine din cauza amenințării militare a Rusiei. „Nu-i putem permite lui Putin să pună în pericol securitatea alimentară globală sau să reușească în efortul său de a înarma iarna. […] El a eșuat anul trecut în acest scop. El trebuie să eșueze din nou”, a declarat Borrell.

Borrell a mai spus că UE are nevoie de mai multe sancțiuni împotriva flotei fantomă rusești și să asigure „cele mai bune capacități posibile” ale forțelor armate ucrainene și să sporească instruirea armatei ucrainene de către UE prin intermediul Misiunii de asistență militară a UE [EUMAM] care, în opinia sa, ar trebui prelungită pentru următorii doi ani.

Exit mobile version