• Conservarea celei mai mari păduri tropicale din lume este vitală pentru limitarea schimbărilor climatice, datorită cantității mari de gaze cu efect de seră absorbite de copacii săi.
  • Săptămâna trecută, actorul american Leonardo DiCaprio a intrat pe Twitter pentru a-i îndemna pe brazilieni să voteze la viitoarele alegeri.
  • „În Brazilia se află Amazonul și alte ecosisteme critice pentru schimbările climatice. Ceea ce se întâmplă acolo contează pentru noi toți, iar votul tinerilor este esențial pentru a impulsiona schimbarea pentru o planetă sănătoasă”, a scris el pe Twitter.

Defrișările din Amazonul din Brazilia au ajuns la un nou record pentru luna aprilie, potrivit datelor oficiale, în timp ce apărătorii drepturilor mediului continuă să acuze politicile președintelui Jair Bolsonaro pentru accelerarea crizei. Defrișările din Amazon au ajuns la1.012,5 km pătrați în perioada 1-29 aprilie, potrivit datelor agenției naționale de cercetare spațială INPE, publicate vineri.

Pierderea se ridică la o suprafață echivalentă cu 1.400 de terenuri de fotbal și este de departe cea mai mare pierdere pentru luna aprilie de când a început să se țină evidența în 2015. Recordul – al treilea în patru luni – marchează, de asemenea, cea mai recentă statistică condamnabilă privind defrișările din Amazon sub conducerea lui Bolsonaro, care, de la preluarea mandatului în 2019, a slăbit protecțiile de mediu despre care spune că împiedică dezvoltarea economică ce ar putea reduce sărăcia în regiune.

„Cauza acestui record are un nume și un prenume: Jair Messias Bolsonaro”, a declarat Marcio Astrini, șeful grupului brazilian de advocacy Climate Observatory, într-o declarație.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Distrugerea Amazonului brazilian în primele patru luni ale anului a atins, de asemenea, un record pentru această perioadă de 1.954 de km pătrați, o creștere de 69% față de aceeași perioadă din 2021 – defrișând o suprafață mai mult decât dublă față de cea a orașului New York.

De asemenea, experții au tras un semnal de alarmă cu privire la ratele ridicate de defrișare în timpul sezonului ploios, o perioadă în care, de obicei, tăietorii de lemne au mai multe dificultăți în a avea acces la copaci. „Această cifră este extrem de ridicată pentru această perioadă a anului”, a declarat Mariana Napolitano, director științific la biroul din Brazilia al World Wildlife Fund. Este o alertă a presiunii imense la care este supusă pădurea”.