• Adesea numit Trump de la tropice, Bolsonaro, care este susținut de importanți lideri evanghelici, este o figură extrem de polarizantă.
  • Lula, în vârstă de 76 de ani, a fost președinte timp de două mandate consecutive.
  • Votul a început la ora 8.00 la Brasilia și se încheie la ora locală 17.00.

Duminică s-au deschis urnele de vot în Brazilia, în cadrul unor alegeri prezidențiale marcate de un climat de tensiune și violență fără precedent. Deși sunt peste zece candidați pe buletinul de vot, cursa a fost dominată de doi favoriți și opuși: președintele în exercițiu de dreapta Jair Bolsonaro și fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, liderul Partidului Muncitorilor.

Ambii au fost văzuți în campania electorală flancați de forțe de securitate și de poliție, purtând uneori chiar veste antiglonț. Bolsonaro a purtat-o pe a sa în momentul în care a dat startul candidaturii sale la realegere luna trecută în orașul Juiz de Fora, unde a fost înjunghiat în stomac în timpul campaniei sale prezidențiale din 2018. Da Silva, căruia i se spune în mod obișnuit Lula, a fost văzut, de asemenea, purtând o vestă în timpul unui eveniment în Rio de Janeiro, același oraș în care o bombă urât mirositoare artizanală a fost lansată într-o mulțime mare de susținători ai săi în iulie.

Votul a început la ora 8.00 la Brasilia și se încheie la ora locală 17.00. Peste 156 de milioane de brazilieni au drept de vot. În sistemul electoral brazilian, un candidat câștigător trebuie să obțină mai mult de 50% din voturi. În cazul în care niciun candidat nu depășește acest prag, un al doilea tur de scrutin între cei doi candidați aflați pe primul loc va avea loc pe 30 octombrie.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

De asemenea, alegătorii aleg noi guvernatori de stat, senatori, deputați federali și de stat pentru cele 26 de state ale țării și pentru districtul federal.

Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, candidează pentru realegere sub sigla Partidului Liberal conservator. El a făcut campanie pentru creșterea mineritului, privatizarea companiilor publice și generarea de energie mai sustenabilă pentru a reduce prețurile la energie. El a promis că va continua să plătească o prestație lunară de aproximativ 110 dolari, cunoscută sub numele de Auxilio Brasil.

Adesea numit Trump de la tropice, Bolsonaro, care este susținut de importanți lideri evanghelici, este o figură extrem de polarizantă. Guvernul său este cunoscut pentru sprijinul acordat exploatării necruțătoare a terenurilor din Amazon, ceea ce a dus la cifre record de defrișare. Ecologiștii avertizează că viitorul pădurii tropicale ar putea fi în joc în aceste alegeri.

Bolsonaro a fost, de asemenea, criticat pe scară largă pentru modul în care a gestionat pandemia COVID-19. Peste 686.000 de persoane din Brazilia au murit din cauza acestui virus. Lula, în vârstă de 76 de ani, care a fost președinte timp de două mandate consecutive, din 2003 până în 2011, și-a concentrat campania pe înlăturarea lui Bolsonaro din funcție și a evidențiat realizările sale din trecut pe tot parcursul campaniei sale.