• Raisi și Abdullahian au murit. Un total de 9 persoane au fost martirizate, inclusiv membri ai echipajului neidentificați.
  • Un elicopter care îl transporta pe președintele Ebrahim Raisi s-a prăbușit în N-V țării.
  • În acest convoi se aflau 3 elicoptere, 2 transportau miniștri și au ajuns în siguranță.
  • Președintele iranian, ayatollahul Al Hashem, imamul de vineri din Tabriz, Hossein Amirabdollahian, ministrul Afacerilor Externe, Malik Rahmati, guvernatorul Azerbaidjanului de Est și câțiva alți însoțitori s-au numărat printre pasagerii acestui elicopter.
  • Isna: Condițiile meteo dure au îngreunat aterizarea elicopterului din Raisi.
  • Președintele Biden a fost convocat la un briefing urgent la Casa Albă.
  • Canalul 12 al Israelului spune că evaluarea Occidentului este că Raisi nu a supraviețuit.
  • Elicopterul s-a prăbușit aproape de o mină de cupru, aflată la 70 km de Tabriz.

UPDATE 00:45

Ambasadorul Israelului la ONU:

„Ce rușine că Consiliul de Securitate al ONU a ținut un moment de reculegere pentru ucigașul în masă, președintele iranian Raisi! Ce urmeaza? Un moment de reculegere la aniversarea morții lui Hitler?”

UPDATE 00:05

Câteva surse rusești raportează că Putin călătorește în Iran cu măsuri stricte de securitate și cu o escortă de 4 avioane Sukhoi 35, pentru a participa la ceremonia funerară a președintelui iranian și a anturajului său.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

UPDATE 23:09

Ministrul Comunicațiilor: Telefonul unuia dintre pasagerii elicopterului președintelui a fost aprins până la 7 și 8 seara și am putut obține informații mai detaliate utilizând antena acestuia.

UPDATE 21:50

Încă un videoclip cu momentul găsirii trupurilor lui Ebrahim Raisi și ale tovarășilor săi.

UPDATE 21:41

Papa Francisc, liderul catolicilor din lume, și-a oferit condoleanțe Liderului Suprem al Revoluției Islamice pentru martiriul lui Ayatollah Raisi în prăbușirea elicopterului de luni seară.

„Îmi ofer condoleanțe pentru moartea președintelui Raisi, a ministrului de Externe Amir Abdullahian și a tuturor celor care și-au pierdut viața în accidentul de elicopter de ieri”.

UPDATE 21:05

Statele Unite resping acuzațiile conform cărora sancțiunile Washingtonului privind furnizarea de piese de schimb către Iran ar fi putut duce la defectarea elicopterului lui Raisi, a spus Casa Albă.

Potrivit Departamentului de Stat, autoritățile iraniene însele sunt de vină pentru utilizarea elicopterului în vârstă de 45 de ani în condiții meteorologice nefavorabile.

UPDATE 20:57

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Iranul a cerut asistență în legătură cu prăbușirea elicopterului președintelui Raisi, dar Washingtonul nu a putut să o furnizeze din motive logistice.

UPDATE 20:50

Statele Unite își exprimă condoleanțe oficiale pentru moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, a ministrului de externe Amir-Abdollahian și a altor membri ai delegației lor într-un accident de elicopter în nord-vestul Iranului: „Pe măsură ce Iranul alege un nou președinte, reafirmăm sprijinul nostru pentru poporul iranian și lupta acestuia pentru drepturile omului și libertățile fundamentale”.

UPDATE 20:30

Elicopterul lui Raisi nu avea sistemul său de semnalizare pornit sau l-a oprit, spune ministrul turc.

Elicopterul care îl transporta pe președintele și ministrul de externe al Iranului „nu avea sistemul de semnalizare pornit sau nu avea un astfel de sistem”, a declarat ministrul turc al transporturilor Abdulkadir Uraloglu.

Turcia găzduiește un centru de coordonare a cercetării de urgență pentru accidente de aviație, iar Iranul intră în aria sa de responsabilitate, a spus Uraloglu.

„Am verificat un semnal de la elicopter, dar, din păcate, cel mai probabil sistemul de semnal a fost oprit sau că elicopterul nu avea acel sistem de semnal, nu le-am putut detecta”, a spus el reporterilor.

Un oficial al ministerului a declarat pentru BBC că au primit un apel din Iran aseară, cerând asistență pentru a detecta semnalul.

„Am verificat semnalul, așa cum facem întotdeauna când ni s-a cerut, dar a existat un astfel de semnal”, a spus el.

UPDATE 20:00

„Nu îl voi plânge”, spune ministrul Securității din Regatul Unit, Tom Tugendhat.

Ministrul Securității Marii Britanii, Tom Tugendhat, își explică poziția cu privire la moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, spunând că „nu-l va plânge” pe liderul care a fost ucis într-un accident de elicopter.

„Regimul președintelui Raisi a ucis mii de oameni acasă și a vizat oameni aici, în Marea Britanie și în toată Europa”, a postat deputatul pentru Tonbridge și Malling pe X.

„Nu-l voi plânge”.

UPDATE 19:20

Gama largă de emoții și reacții pe care iranienii le-au manifestat în ultimele 24 de ore reflectă peisajul politic profund înrădăcinat al țării, oferind o perspectivă asupra diversității de opinii ale celor 88 de milioane de locuitori.

Când a apărut prima dată vestea prăbușirii elicopterului, primele reacții au fost de șoc și neîncredere.

În timp ce mass-media de stat iraniană și-a urmat scenariul obișnuit de a prezenta informații limitate și uneori contradictorii, speculațiile au fost numeroase în rândul publicului și pe rețelele de socializare.

Oare oficialii guvernamentali știau mai multe decât spuneau? Dacă președintele a murit, a fost vorba de o acțiune din interior sau de un alt accident din lungul șir de accidente care au ajuns să definească flota îmbătrânită de avioane a Iranului de zeci de ani?

Pe măsură ce s-a lăsat noaptea și locul prăbușirii nu a fost găsit, s-a produs o schimbare tangibilă în starea de spirit a opiniei publice și gândurile s-au îndreptat către condițiile montane dure cu care se vor confrunta probabil supraviețuitorii.

Discursul de duminică seară al liderului regimului – în care acesta a promis continuitate indiferent de ceea ce s-a întâmplat – a fost considerat de mulți ca fiind un semn revelator că guvernul știa mai multe și că pur și simplu aștepta până dimineață.

UPDATE 18:59

Alegerile prezidențiale iraniene sunt programate pentru 28 iunie, a declarat un purtător de cuvânt al sediului electoral.

UPDATE 18:20

În orele care au trecut de la confirmarea decesului președintelui iranian Ebrahim Raisi de către autorități, iranienii au început să se adune în piețele din Teheran pentru o ceremonie de doliu, purtând fotografii ale răposatului lor președinte.

Dar este important de remarcat că – la evenimente similare din trecut – oamenii au fost aduși cu autobuzul de la școli și birouri guvernamentale. Iar mulți iranieni de pe rețelele de socializare sărbătoresc moartea lui Raisi.

UPDATE 18:10

Purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU (UNSG) a dat publicității o declarație în care se afirmă că Antonio Guterres este întristat de moartea lui Ebrahim Raisi, Hossein Amir Abdollahian și a colegilor lor.

„Secretarul General își exprimă sincerele condoleanțe familiilor celor decedați, precum și guvernului și poporului Republicii Islamice Iran.”

UPDATE 17:49

Accidentul de elicopter în care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi „a avut loc din cauza unei defecțiuni tehnice”, a informat agenția de presă iraniană IRNA. Agenția nu precizează natura problemelor cu elicopterul.

UPDATE 17:30

Cine a fost Hossein Amir-Abdollahian, ministrul de externe al Iranului?

Hossein Amir-Abdollahian, ministrul de externe al Republicii Islamice, în vârstă de 60 de ani, care a murit în accidentul de elicopter alături de președintele Raisi, și-a petrecut ultimele două decenii ca diplomat și consilier de politică externă pentru înalți oficiali ai regimului.

El a condus echipa diplomatică iraniană care a intrat în dialog direct cu oficialii americani din Irak în august 2007. Liderul iranian a avut suficientă încredere în el pentru a permite o conversație limitată în trei cu americanii și irakienii pe tema securității și viitorului Irakului.

Ulterior, a fost numit ministru adjunct de externe în administrația președintelui de atunci, Mahmoud Ahmadinejad. Un post pe care l-a păstrat atunci când Hassan Rouhani a venit la putere în 2013 și l-a numit pe Mohammad Javad Zarif în funcția de ministru de externe.

Zarif a condus discuțiile cu americanii care au dus la parafarea acordului nuclear iranian în 2015 și, de asemenea, l-a concediat pe Amir-Abdollahian din funcție.

A fost o mișcare care i-a înfuriat pe adepții liniei dure din Iran și a fost văzută ca un semn al unei rupturi tot mai mari între Zarif și cei ca Amir-Abdollahian, care aveau legături mai strânse cu gărzile revoluționare și erau sceptici în privința deschiderii către Occident.

UPDATE 16:57

Elicopterul prăbușit al președintelui Raisi nu a trimis semnale: sistemul de transmitere a semnalelor de urgență lipsea sau era oprit, a declarat ministrul turc al transporturilor.

UPDATE 16:50

Funeraliile președintelui Ebrahim Raisi și ale celorlalte victime ale accidentului de elicopter vor avea loc mâine la Tabriz.

Acest lucru a fost confirmat acum de agenția de știri de stat iraniană IRNA – aceasta spune că ritualurile funerare pentru Raisi și anturajul său vor începe marți în orașul din nord-vestul țării.

Ceremonia va începe la ora locală 9.30, iar trupul lui Raisi va fi ulterior transportat la Teheran, relatează agenția.

UPDATE 16:30

Casa Albă a declarat că nu a văzut semne de interferență străină în prăbușirea elicopterului din Raisi.

UPDATE 16:26

Guvernul iranian a organizat prima reuniune a cabinetului după moartea președintelui Raisi.

O înregistrare video arată cum noul președinte interimar al Iranului, Mohammad Mokhber, se adresează membrilor cabinetului într-o sală de ședințe.

Acesta descrie accidentul de elicopter ca fiind un „incident grav”, dar spune că „nu vom avea nicio perturbare”, potrivit Reuters.

„Toată lumea ar trebui să își continue rolurile în ciuda acestui incident. În niciun caz acest incident tragic nu va interfera cu guvernul și conducerea țării noastre”, continuă el.

UPDATE 15:45

Autoritățile indiene au decretat zi de doliu în țară în legătură cu moartea președintelui Iranului, a informat Ministerul Afacerilor Interne al republicii sud-asiatice.

Anterior, Irakul, Pakistanul, Libanul și Siria au anunțat și ele decizia de a declara doliu.

UPDATE 15:40

Trupul neînsuflețit al președintelui iranian Ebrahim Raisi și al celorlalte victime ale accidentului de elicopter de duminică va fi transferat marți de la Tabriz la orașul Mashhad, în nord-estul țării, unde Raisi s-a născut, potrivit Fars News.

O mare ceremonie publică este programată să aibă loc luni, la ora locală 16.00.

Marți, la ora locală 9.00, o mare procesiune va însoți trupurile lui Raisi și ale celorlalte victime din Piața Martirilor din Tabriz până la aeroportul din oraș. De acolo, trupurile vor fi mutate la Mashhad, potrivit Fars.

UPDATE 15:36

NATO a transmis condoleante poporului iranian moartea lui Ayatollah Raisi și Amir Abdullahian

Purtătorul de cuvânt al Alianței militare NATO a scris pe X: Oferim condoleanțe poporului iranian pentru moartea președintelui Raisi, a ministrului de externe Amir Abdullahian și a altor persoane care au murit în accidentul elicopterului.

UPDATE 15:00

Luni, într-o scurtă declarație, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a transmis condoleanțe pentru moartea președintelui și a ministrului de externe al Iranului și a „altor oficiali iranieni implicați în tragicul accident de elicopter”.

„UE își exprimă compasiunea față de familiile tuturor victimelor și față de cetățenii iranieni afectați”, se arată în declarație.

Ministerul francez de Externe a transmis „condoleanțe” Republicii Islamice și a declarat că trimite „gândurile sale familiilor victimelor acestui accident”.

UPDATE 14:13

Putin a vorbit la telefon cu prim-vicepreședintele Iranului Mokhber și a transmis condoleanțe poporului iranian pentru moartea președintelui, a spus Kremlinul.

UPDATE 13:15

Fotografii de la locul prăbușirii elicopterului iranian în care a murit președintele Raisi

UPDATE 13:30

Președintele interimar al Iranului l-a numit pe negociatorul nuclear al țării ca interimar al Ministerului de Externe, după ce ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a fost ucis într-un accident de elicopter, a anunțat luni televiziunea de stat.

Președintele interimar Mohammad Mokhber l-a numit pe Ali Bagheri Kani, negociatorul nuclear al Iranului, ca interimar al Ministerului de Externe, a declarat purtătorul de cuvânt al cabinetului, Ali Bahadori Jahromi, citat.

Mokhber a fost numit președinte interimar de către liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, luni, după ce elicopterul prăbușit a fost găsit în nord-vestul Iranului.

UPDATE 13:00

Fiul liderului suprem iranian Mojtaba Khamenei va deveni principalul candidat pentru a-i urma tatălui său după moartea președintelui Raisi, scrie Politico.

Publicația scrie că Raisi a fost considerat un potențial candidat la postul de lider suprem în ultimii ani.

UPDATE 12:50

Viceministrul de Externe Ali Bagheri Kani a fost numit ministru de Externe, după moartea predecesorului său.

Bakri Kani a fost șeful echipei iraniene de negociere în discuțiile nucleare sau în discuțiile privind schimbul de prizonieri cu SUA.

UPDATE 12:30

Președintele chinez Xi Jinping a transmis luni condoleanțe pentru moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, potrivit Ministerului de Externe.

„Moartea sa este o pierdere uriașă pentru poporul iranian. De asemenea, China a pierdut un bun prieten”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unui briefing de presă.

Xi a lăudat, de asemenea, „contribuțiile importante ale lui Raisi pentru protejarea securității și stabilității Iranului” și pentru „eforturile pozitive” privind relațiile dintre China și Iran.

De asemenea, Wang a exprimat condoleanțe pentru moartea ministrului iranian de externe Hossein Amirabdollahian și a declarat că China va continua să ofere asistența și sprijinul necesar Iranului.

UPDATE 11:39

Ali Baqeri Kani a fost numit ministru interimar de Externe al Iranului, în locul lui Amir Abdollahian.

UPDATE 11:22

„Corpurile președintelui și ale însoțitorilor săi vor fi prezentate medicinii legale”, a anunțat directorul de afaceri politice în provincia Azerbaidjan de Est.

UPDATE 11:19

Liderul Suprem al Republicii Islamice, imamul Ali Khamenei, a emis un mesaj de condoleanțe, menționând că:

„Anunț cinci zile de doliu public și ofer condoleanțe dragului popor al Iranului. Potrivit articolului 131 din Constituție, dl. Mokhber se află în postura de conducere a puterii executive și are sarcina de a aranja cu șefii ramurilor legislative și judiciare alegerea unui nou președinte în maximum cincizeci de zile”.

UPDATE 11:12

Fostul ministru iranian de Externe Mohammad Javad Zarif acuză SUA pentru accident, potrivit Sky News.

„Statele Unite sunt responsabile pentru tragedia unui accident major de elicopter, prin împiedcarea vânzării aeronavelor și pieselor lor de schimb către Iran”.

UPDATE 11:09

️Putin și-a exprimat condoleanțe liderului suprem al Iranului pentru moartea președintelui Raisi

UPDATE 11:08

În orașul Tabriz, cadavrul lui Sayyed Mohammad Ali Aale Hashem, reprezentantul lui Khamenei în provincia Azerbaidjan de Est și imam de vineri din Tabriz, este returnat din elicopterul prăbușit.

UPDATE 11:04

Oamenii din Tabriz au inundat străzile pentru a-l plânge pe Președinte și delegația sa

UPDATE 11:02

Liderul suprem iranian, Ali Khamenei, emite o declarație în care transmite condoleanțe pentru moartea lui Ibrahim Raisi și a delegației sale însoțitoare în accidentul elicopterului.

UPDATE 10:59

Omagiu al poporului rus pentru martirii prăbușirii elicopterului:

Apar imagini cu steagul pe jumătate ridicat al Ambasadei Republicii Islamice Iran în Rusia și cu o serie de ruși care își aduc omagiul martirilor prăbușirii elicopterului.

UPDATE 10:57

Ebrahim Raisi în timpul Revoluției, 1979.

UPDATE 10:55

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan: „Îmi amintesc de fratele meu, președintele meu, cu tot respectul și recunoștința și confirm că suntem alături de Iran”.

UPDATE 10:35

Guvernul iranian: Șefii Parlamentului și ai Justiției au confirmat cooperarea cu Mohammad Mokhber pentru îndeplinirea sarcinilor autorității executive.

UPDATE 10:30

Kolivand, președintele Semilunii Roșii:

„Salvatorii Semilunii Roșii au găsit epava elicopterului la o altitudine de 2.500 de metri. Operațiunile de căutare și identificare au fost efectuate în totalitate de forțele de ajutor iraniene și nu am avut niciun ajutor străin. Este un zvon că se spunea că a fost ajutor străin. Salvatorii Semilunii Roșii au găsit epava elicopterului la o altitudine de 2.500 de metri.

Peste 2.000 de oameni din toate forțele și unitățile, inclusiv Semiluna Roșie, IRGC, Basij, armata, pompierii, managementul crizelor și situațiile de urgență au fost prezenți în operațiunile de căutare și investigare.

Empatia și sârguința tuturor grupurilor și determinarea lor de a obține rezultate au fost evidente în această operațiune și toți au lucrat din toată inima și nu s-au odihnit nici măcar o secundă.

A durat 40 de minute de la găsirea epavei elicopterului până la ajungerea la locul accidentului”.

UPDATE 10:28

Surse iraniene au declarat că multe dintre cadavrele de la locul prăbușirii elicopterului sunt complet arse și de nerecunoscut, criminalistica fiind probabil singura modalitate prin care vor fi identificate.

UPDATE 10:24

Imagini cu transferul cadavrelor victimelor prăbușirii elicopterului:

UPDATE 10:19

Israelul nu este implicat în prăbușirea elicopterului președintelui iranian, a declarat un oficial israelian pentru Reuters.

UPDATE 10:11

„Prim-vicepreședintele își va asuma atribuțiile Președinției, dar nu va depune jurământul în calitate de Președinte. În schimb, alegerile se vor desfășura într-un termen care nu depășește 50 de zile, iar Președintele ales își va asuma atribuțiile timp de 4 ani”, spune Consiliul Constituțional al Iranului.

UPDATE 10:08

Libanul anunță trei zile de doliu național pentru moartea președintelui iranian și ministrului de Externe.

UPDATE 10:06

Parlamentul va avea o ședință publică mâine.

UPDATE 10:03

Cel mai recent accident fatal al unui Bell 212 a avut loc în septembrie 2023, când o aeronavă operată privat s-a prăbușit în largul coastei Emiratelor Arabe Unite, potrivit Flight Safety Foundation, o organizație non-profit care se concentrează pe siguranța aviației.

Iată câteva date despre elicopterul Bell 212, produs în SUA: Bell Helicopter (acum Bell Textron) a dezvoltat aeronava la sfârșitul anilor 1960 ca o actualizare a UH-1 Iroquois original pentru armata canadiană.

Noul design a folosit două motoare cu turboax în loc de unul, oferindu-i o capacitate de transport mai mare. Conform documentelor de pregătire militară americană, elicopterul a fost introdus în 1971 și adoptat rapid atât de Statele Unite, cât și de Canada.

Ambarcațiunea este concepută pentru a transporta echipament și încărcătură de stingere a incendiilor și pentru a monta arme. Acest elicopter special a fost reconfigurat pentru a transporta 15 persoane, inclusiv un pilot. Sancțiunile au îngreunat pentru Iran obținerea de piese sau avioane noi.

UPDATE 10:01

Președintele sirian Bashar al-Assad a anunțat într-un mesaj că, în numele său și al poporului din Siria, „oferă sincere condoleanțe pentru martiriul președintelui Ebrahim Raisi, ministrului de externe Hossein Amirabdollahian și tovarășilor lor ayatollahului imamul Khamenei și guvernului și poporului iranian”.

UPDATE 09:57

Premierul irakian, Mohammed Shia’ Al Sudani, a exprimat „sincere condoleanțe și simpatie” liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, și guvernului său, într-o postare pe X. „Ne exprimăm solidaritatea cu poporul iranian frățesc și cu oficialii noștri frați din Republica Islamică în această tragedie dureroasă”.

UPDATE 09:56

Premierul Indiei, Narendra Modi, a scris pe X: „Profund întristat și șocat de decesul tragic al lui Ebrahim Raisi, președintele Republicii Islamice Iran. Contribuția sa la consolidarea relației bilaterale dintre India și Iran va fi întotdeauna amintită. Sincerele mele condoleanțe familiei sale și poporului iranian. India este alături de Iran în aceste momente de tristețe”.

UPDATE 09:55

Pakistanul declară zi de doliu public, pentru martiriul președintelui Raisi.

UPDATE 09:53

Imagini de la locul prăbușirii elicopterului, transmise de Tasnim.

UPDATE 09:51

Serghei Lavrov, Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei: „Ne vom aminti mereu de aceste personalități politice proeminente ca fiind adevărați patrioți ai Republicii Islamice care au apărat cu hotărâre interesele țării lor și și-au sacrificat viața în serviciul dezinteresat al țării”.

UPDATE 09:51

Lukașenko trimite condoleanțe Iranului: „Raisi va rămâne în istorie ca un lider înțelept care și-a dedicat întreaga viață slujirii poporului iranian”

UPDATE 09:50

Hezbollah transmite condoleanțe pentru martiriul lui Raisi și delegația care-l însoțea.

UPDATE 09:48

Hamas trimite condoleanțe pentru moartea președintelui iranian și a miniștrilor de externe ai Iranului într-un accident de elicopter, numindu-i „martiri”.

UPDATE 09:45

Drona turcă „Akinci” a arborat mai întâi o imagine a drapelului turc înainte de a intra în spațiul aerian iranian, apoi și-a transmis căutarea în direct.

UPDATE 09:36

În urma morții lui Raisi și a însoțitorilor săi în accidentul de elicopterul și a reacțiilor la acesta, șeful poliției FATA a anunțat că „monitorizează cu atenție spațiul cibernetic”.

UPDATE 09:29

„UE își exprimă sincerele condoleanțe pentru moartea președintelui Raisi și a ministrului de externe Abdollahian, precum și a altor membri ai delegației și echipajului acestora, într-un accident de elicopter. Gândurile noastre se îndreaptă către familii”, a scris Charles Michel, pe X.

UPDATE 09:27

„Ministrul de Externe Amir Abdollahian, martir pe calea datoriei”:

UPDATE 09:23

Iranul își exprimă condoleanțele pentru decese și spune că accidentul nu va perturba afacerile țării, raportează CNN.

Guvernul iranian și-a exprimat condoleanțele pentru moartea președintelui Ebrahim Raisi, a ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian și a altor șapte persoane în urma prăbușirii unui elicopter în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, duminică.

Într-o declarație de luni, cabinetul președintelui l-a lăudat pe Raisi ca fiind un președinte „harnic și neobosit” care a servit poporul iranian pentru a ajuta la progresul și evoluția țării.

„El și-a respectat promisiunea și și-a sacrificat viața pentru națiune”, se arată în declarație.
De asemenea, cabinetul a reafirmat că „nu va exista nici cea mai mică perturbare” în administrația Iranului în urma accidentului mortal.

UPDATE 09:22

Iranul va încerca să se asigure că „nu va fi haos” după moartea lui Raisi, afirmă un analist de la CNN.

Iranul va încerca să se asigure că totul este sub control și că „nu va exista haos” după moartea președintelui Ebrahim Raisi, potrivit jurnalistului și cercetătorului Abas Aslani, cu sediul la Teheran.

„Cred că cel mai mult au încercat să se asigure că situația este sub control și că vor supraviețui acestui lucru pentru a pregăti o tranziție pentru alegeri anticipate”, a spus el.


„Cabinetul a avut o reuniune de urgență în această dimineață. Ei vor să asigure cumva oamenii că situația va fi sub control și că nu va fi haos”.

UPDATE 09:19

Paul Beaver, expert în aviație și fost pilot de elicopter, a spus că acoperirea norilor, ceața și temperatura scăzută trebuie să fi contribuit la prăbușirea aeronavei președintelui iranian.

UPDATE 09:17

Belarus își exprimă sincerele condoleanțe familiilor victimelor și cere răbdare și curaj întregului popor iranian.

Ministerul Afacerilor Externe din Belarus a anunțat: „Am primit cele mai recente știri din Iran cu mare durere. Aceasta este o pierdere ireparabilă. Prietenii adevărați ai Belarusului au murit”.

UPDATE 09:16

„Președintele Ibrahim Raeesi, Martirul Republicii”:

UPDATE 09:05

Televiziunea de Stat iraniană anunță moartea președintelui Ebrahim Raisi, ministrul Afacerilor Externe, și a delegației care o însoțește în accidentul elicopterului.

UPDATE 09:04

Emirul Qatarului a transmis condoleanțe autorităților iraniene pentru moartea președintelui și a delegației sale într-un accident de elicopter.

UPDATE 08:59

Șeful Semilunii Roșii din Iran: căutarea cadavrelor s-a încheiat – toate cadavrele au fost evacuate de la fața locului.

Trupurile celor decedați în accidentul de elicopter în care a murit președintele Iranului vor fi transportate în orașul Tabriz, a declarat șeful Semilunii Roșii iraniene, potrivit publicației semioficiale iraniene Tasnim News.

Președintele Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian se numără printre cei uciși.

Eforturile de căutare și salvare s-au încheiat, a declarat Pir-Hossein Kolivand.

UPDATE 08:55

Imagini cu transferul cadavrelor martirilor de către salvatorii Semilunii Roșii și rangerii armatei în zonele din aval:

UPDATE 08:49

Starea pelerinilor și slujitorilor din Razavi la momentul anunțării veștii martiriului ayatollahului Raisi:

UPDATE 08:46

Agenția de știri Tasnim informează că vicepreședintele Republicii Islamice Iran, Muhammad Mukhbar, va îndeplini atribuțiile președintelui dacă conducerea este de acord.

În caz de demisie, deces, absență a Președintelui mai mult de două luni, prim-vicepreședintele își va asuma atribuțiile cu aprobarea conducerii.

Un consiliu format din șeful sistemului judiciar, președintele parlamentului și prim-vicepreședintele este obligat să pregătească terenul pentru alegerea președintelui în cel mult 50 de zile.

UPDATE 08:45

O fotografie a martirului Hossein Amirabdollahian, ministrul Afacerilor Externe, alături de cei doi fii ai săi:

UPDATE 08:40

Mai mulți oficiali iranieni înalți au fost uciși alături de Raisi în accidentul de elicopter din pădurea Dizmar, situată între orașele Varzaqan și Jolfa din provincia Azerbaidjan de Est.

Cine sunt ceilalți oficiali uciși în accidentul elicopterului:

  • Ministrul de externe Hossein Amirabdollahian
  • Guvernatorul Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati
  • Reprezentantul liderului suprem iranian în Azerbaidjanul de Est, Mohammad Ali Ale-Hashem
  • Șeful gărzii prezidențiale Mehdi Mousavi
  • Pilotul, copilotul și echipajul elicopterului

UPDATE 08:26

O altă victimă a cărei identitate a fost publicată: Seyed Mehdi Mousavi, șeful echipei de securitate a președintelui iranian Raisi, a murit în prăbușirea elicopterului.

UPDATE 08:25

Consiliul guvernamental ține o ședință de urgență după moartea președintelui Ebrahim Raisi și a ministrului Afacerilor Externe, raportează agenția de știri iraniană.

UPDATE 08:24

Steagul cupolei altarului Razavi a fost înlocuit cu unul negru.

UPDATE 08:23

UAV Akinci, care și-a încheiat misiunea de căutare și scanare în Iran, a desenat o semilună deasupra lacului Van.

UPDATE 08:12

În Iran a fost declarat doliu național.

Ceea ce s-a întâmplat nu poate decât să afecteze situația din Orientul Mijlociu și Transcaucazia.

UPDATE 08:10

Tweet-ul contului oficial al martirului Seyed Ebrahim Raisi

„Pacea fie asupra lui Avraam
Astfel îi răsplătim pe cei care fac binele
El este unul dintre slujitorii noștri credincioși”

UPDATE 08:07

Seyyed Hassan Nasrallah și-a exprimat condoleanțe pentru martiriul ayatollahului Raisi.

UPDATE 07:59

Delegația guvernamentală: Asigurăm poporul Iranului că calea mândră a ayatollahului Raisi va continua și, cu ajutorul lui Dumnezeu echilibrat și sprijinul poporului, nu va exista nici cea mai mică problemă în administrația jihadistă a țării.

UPDATE 07:58

Coperta publicației Teheran Times; azi. Informațiile de pe copertă confirmă că elicopterul s-a lovit de munte.

UPDATE 07:49

Momentul anunțării martiriului lui Ayatollah Raisi în Sfântul Altar al Imamului Reza:

UPDATE 07:41

Anunțul oficial al martiriului ayatollahului Raisi, în altarul imamului Reza: „pacea fie asupra lui”.

UPDATE 07:40

Odată cu anunțarea martiriului președintelui și ministrului Afacerilor Externe, consiliul de administrație a convocat o ședință de urgență.

UPDATE 07:37

Un total de 9 persoane au fost martirizate, inclusiv membri ai echipajului neidentificați.

UPDATE 07:33

Bloomberg și Reuters raportează moartea lui Raisi și a lui Abdullahian, citând oficiali iranieni.

UPDATE 07:12

Anatolia: Epava elicopterului care îl transporta pe Raisi a fost găsită în coordonatele anunțate de drona Akinji.

Agenția de presă oficială a Turciei Anatolia a anunțat că epava elicopterului care transporta președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de externe al Iranului Hossein Amirabdollahian și delegația lor însoțitoare au fost găsite la coordonatele stabilite de drona Akinji a Turciei.

O dronă Akinji identificase locația exactă a epavei elicopterului menționat în urmă cu câteva ore, iar informațiile relevante au fost furnizate de Turcia autorităților iraniene.

Anatoly a raportat că UAV-ul Akinci s-a întors în Turcia după terminarea misiunii.

UPDATE 07:06

Președintele iranian Ibrahim Reisi, ministrul de externe Hossein Abdullahiyan și întregul echipaj al elicopterului.

UPDATE 07:01

„Raisi a apropiat Iranul de China”, scrie Al Jazeera. Vestea prăbușirii elicopterului în care a fost implicat președintele iranian Raisi este un top trending item în China și în rețelele de socializare chinezești. Oamenii urmăresc acest lucru foarte atent.

Ministerul de Externe al Chinei a emis o declarație luni dimineață, în care a afirmat că oficialii chinezi sunt profund îngrijorați de situație și că îi urează lui Raisi și tuturor celor aflați la bordul elicopterului toate cele bune. De asemenea, aceștia au promis că vor oferi orice sprijin Iranului, dacă va fi nevoie.

Pentru China, starea lui Raisi și Iranul sunt foarte importante. China consideră Iranul un partener strategic și un aliat-cheie neoficial.

Raisi a vizitat Beijingul în februarie 2023 anul trecut, iar de când este în funcție a apropiat Iranul de China.

Administrația Biden din SUA a recunoscut, de asemenea, influența semnificativă a Beijingului în Teheran și le-a cerut oficialilor chinezi să folosească această influență pentru a face presiuni asupra Iranului pentru a opri unele dintre acțiunile pe care SUA le consideră provocatoare.

UPDATE 06:58

Agenția de presă Mehr, afiliată statului iranian, anunță moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

UPDATE 06:56

Agenția de presă Mehr, afiliată statului iranian, anunță moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi. Se așteaptă declarația oficială a guvernului.

Se așteaptă declarația oficială a guvernului.

UPDATE 06:55

Comandantul Corpului Ashura: Din păcate, unele dintre cadavrele martirilor au fost arse și nu pot fi identificate.

UPDATE 06:50

O altă poză cu locul prăbușirii elicopterului în care se află președintele și grupul acestuia

UPDATE 06:49

În elicopterul care s-a prăbușit se aflau patru oficiali:

◾️Ibrahim Raisi, președintele Iranului;

◾️Hossein Amir Abdollahian, Ministrul Afacerilor Externe;

◾️Malik Rakhmati, guvernatorul Azerbaidjanului de Est;

◾️Muhammad Ali al-Hashem, imam din Tabriz.

UPDATE 06:44

UPDATE 06:39

Vicepreședintele iranian Muhammad Mukhbar urmează să devină următorul președinte al Iranului.

UPDATE 06:37

Prima imagine cu cadavrele victimelor prăbușirii elicopterului care îl transportau pe președinte

Prima poză cu decedatul, care a fost făcută de motocicliștii echipei de motociclism a provinciei

UPDATE 06:33

„Niciun supraviețuitor” găsit la locul prăbușirii elicopterului care îl transporta pe președintele Iranului Ebrahim Raisi, raportează agențiile iraniene.

UPDATE 06:30

Potrivit știrilor de teren și dovezilor publicate despre starea elicopterului în care se află președintele, din păcate, dovada lui Seyed Ebrahim Raisi și a delegației însoțitoare poate fi confirmată.

Martiriul președintelui și al însoțitorilor săi nu a fost încă anunțat oficial.

UPDATE 06:29

Elicopterul președintelui a lovit muntele. După cum se poate înțelege din imaginile publicate, elicopterul președintelui a lovit muntele și s-a dezintegrat.

Știrea oficială despre soarta președintelui și a însoțitorilor săi și a pasagerilor elicopterului nu a fost încă publicată.

UPDATE 06:28

În timp ce oficialii iranieni anunță că epava elicopterului ce îl trasporta pe președintele Raisi a fost găsită și semnele arată că nu există supraviețuitori, atenția se îndreaptă spre vicepreședintele Mohammad Mokhber, următoarea persoană în linia de succesiune la președinție.

Potrivit Constituției iraniene, în cazul incapacității președintelui, primul vicepreședinte va prelua funcțiile președintelui până la organizarea de alegeri în termen de maximum 50 de zile.

Prim-vicepreședintele în Iran este o funcție numită – nu aleasă. Vicepreședintele a preluat o parte din atribuțiile prim-ministrului după ce funcția a fost abolită în 1989.

În Iran există mai mulți vicepreședinți numiți care îndeplinesc simultan funcții în Iran – aceștia lucrează în principal ca membri ai cabinetului. Dar funcția pe care o deține Mokhber este considerată „prima între egali”.

Raisi l-a numit pe Mokhber ca prim-vicepreședinte în august 2021, la scurt timp după ce a preluat funcția. El este a șaptea persoană care ocupă această funcție de la revizuirea constituției.

Înainte de numirea sa în funcția de vicepreședinte, Mokhber a ocupat timp de 14 ani funcția de șef al Setad din Iran, un puternic conglomerat economic.

Organizația, care se află sub controlul direct al liderului suprem iranian, are o valoare estimată la zeci de miliarde de dolari, potrivit unei anchete Reuters.

Sub supravegherea lui Mokhber, Setad a dezvoltat vaccinul iranian împotriva coronavirusului, Coviran Barekat, la apogeul pandemiei COVID-19. Însă eficacitatea vaccinului a fost pusă sub semnul întrebării, fiind raportate cazuri de persoane care au suferit reacții medicale severe după ce l-au primit.

UPDATE 06:27

Ultima fotografie a președintelui de pe site-ul președinției

UPDATE 06:21

Un cont de Twitter, care pretinde a fi afiliat Mossad-ului, susținea că Sardar Radan, șeful poliției, a fost asasinat. Însă, potrivit reporterului Tasnim, această informație este falsă. Sardar Radan este în prezent plecat în misiune în străinătate.

UPDATE 06:20

Echipele de salvare folosesc detectoare de căldură pentru a găsi semne de viață la ocupanții elicopterului prăbușit.

UPDATE 06:18

Acum wikipedia domnului Ebrahim Raisi s-a schimbat: și acolo a fost declarat mort.

Televiziunea de stat iraniană: Nu există niciun semn de viață la locul epavei elicopterului președintelui.

UPDATE 06:17

Agenția de presă Reuters, citând un oficial iranian fără nume, a raportat ca un fapt stabilit că elicopterul cu președintele iranian la bord a fost complet ars în accident.

Toți cei care se aflau în elicopterul prăbușit, inclusiv ministrul de externe, sunt de asemenea considerați morți. Cu toate acestea, nu a fost încă un anunț oficial cu privire la moartea lor.

UPDATE 06:14

Kolivand: Nu au fost observate semne că pasagerii elicopterului ar fi în viață.

UPDATE 06:12

Drona turcească se întoarce în țara sa.

UPDATE 06:11

Articolul de pe wikipedia al lui Ebrahim Raisi a fost declarat „protejat extins” în urma evenimentelor recente.

UPDATE 06:10

Șeful Societății Semilunii Roșii: Salvatorii au ajuns la rămășițele elicopterului

Collivand: La descoperirea locației elicopterului prăbușit, nu au fost găsite urme ale ocupanților elicopterului.

UPDATE 06:08

Continuarea căutărilor aeriene nu a găsit niciun semn de oameni în viață.

UPDATE 06:04

Președintele Raisi a murit, Muhammad Mukhbar urmează să depună jurământul ca președinte interimar cu 50 de zile înainte de alegerile prezidențiale anticipate, dacă urmează să fie respectată constituția.

UPDATE 06:03

Raisi a murit.

UPDATE 05:57

Toți cei aflați la bordul elicopterului președintelui iranian sunt considerați morți, relatează Reuters, citând un oficial.

UPDATE 05:54

Prima imagine a prezenței forțelor de salvare la locul prăbușirii elicopterului președintelui

UPDATE 05:53

Nu există semne de viață la locul prăbușirii elicopterului iranian, conform evaluării preliminare.

Comandantul Corpului de Armată a Azerbaidjanului de Est: căutarea și interceptarea locației elicopterului a fost efectuată de drone iraniene.

UPDATE 05:52

Elicopterul președintelui iranian Raisi a fost complet ars în timpul accidentului, relatează Reuters, citând un oficial.

UPDATE 05:48 – Imagini cu locația exactă a prăbușirii elicopterului

UPDATE 05:46

Șeful Semilunii Roșii: Nu este posibil să se evalueze situația înainte de a ajunge la elicopter, dar condițiile nu sunt în general bune.

UPDATE 05:45

Comandantul Corpului Ashura: Vom ajunge la elicopter în câteva minute. Deocamdată nu se poate confirma nimic despre soarta elicopterului și a pasagerilor acestuia. – Tasnim

UPDATE 05:40

Imagini și informații de bază din verificarea coordonatelor elicopterului președintelui

UPDATE 05:34

Salvatorii se îndreaptă spre elicopter.

UPDATE 05:32

Potrivit cercetătorilor, punctul negru văzut în imagine este elicopterul.

UPDATE 05:31

Salvatorii sunt aproape de locul elicopterul lui.

UPDATE 05:28

Șeful Semilunii roșii a Iranului, Kolivand, spune la televiziunea de stat: Ne îndreptăm către epava prăbușită a elicopterului președintelui Raisi, situația nu este „bună”.

UPDATE 05:26

China este gata să ajute Iranul în orice fel.

Declarația Ministerului chinez de Externe: Suntem profund îngrijorați de aterizarea elicopterului președintelui iranian și suntem gata să oferim orice asistență procesului de ajutorare.

UPDATE 05:25

BREAKING Echipele de căutare ajung la epava elicopterului prăbușit al președintelui iranian Raisi, relatează televiziunea de stat, relatează Reuters.

UPDATE 05:23

Kolivand, șeful Societății Semilunii Roșii: a fost găsit elicopterul președintelui

Ne Îndreptam spre elicopter și suntem la vreo 2 kilometri distanță.

Condițiile nu sunt bune.

Salvatorii se îndreaptă spre elicopter.

UPDATE 05:18

Președintele Semilunii Roșii: Elicopterul a fost găsit și ne îndreptăm spre el.

Agenția de știri Tasnim: Elicopterul care transporta președintele Iranului a fost găsit, spune Semiluna Roșie.

UPDATE 05:15

Șeful Semilunii Roșii: A fost găsită locația elicopterului președintelui

UPDATE 05:13

Locația accidentului a fost găsită, salvatorii se duc acolo – IRNA

UPDATE 04:59

UAV AKINCI este activ din nou

UPDATE 04:58

Comandantul Corpului Ashura:

Potrivit imaginilor transmise de o dronă turcească, locul incidentului este la sud de Taval; Prima oara, a arătat coordonatele declarate ale lui Fargh Tawal.

UPDATE 04:37

Echipele de oameni care au ajuns la coordonatele anunțate nu au văzut niciun semn al elicopterului care îl transporta pe președinte în coordonatele anunțate ale dronei turcești.

UPDATE 04:21

Imagini 3D ale posibilului loc de prăbușire al elicopterului de pe hartă

UPDATE 04:16

Sediul Național de Management al Urgențelor Semilunii Roșii a anunțat cele mai recente măsuri de căutare în accidentul de elicopter prezidențial în anunțul numărul 5.

Conform bazei de informații a Societății Semilunii Roșii; Această notificare este după cum urmează:

  1. Conform depistarii a 2 puncte fierbinți de către o dronă turcească în satul Tawal, echipele de salvare Semilunii Roșii se îndreaptă spre posibilul loc de aterizare al elicopterului în care se află președintele și anturajul acestuia.
  2. În prezent, în zona de căutare a elicopterului care a avut un accident în satul Tawal sunt prezente 73 de echipe de salvare, dintre care 23 de echipe Semilunii Roșii (câini detectori) au fost trimise în zona accidentului din Teheran și provinciile învecinate cu nivel avansat și specializat. echipamente. .
  3. Condițiile meteo din zonă sunt ceață și ploioasă, iar operațiunea de căutare a fost continuată de echipele de salvare în ciuda condițiilor dificile și a vizibilității reduse din zonă, precum și a pericolelor de mediu.
  4. Noutăți suplimentare vor fi anunțate ulterior.

UPDATE 03:47

Echipele Semilunii Roșii caută posibile semne în zonă.

UPDATE 03:45

Locul prăbușirii elicopterului care-l avea la bord pe președintele Ibrahim Raisi al regimului islamic al Iranului este la 38 46 04 N 46 41 34E.

Se află într-o vale la aproape 17 km de granița cu Republica Azerbaidjan și la 83 km de Tabriz.

UPDATE 03:38

Agenția de știri iraniană: Surse de pe teren spun că locația exactă a elicopterului care îl transporta pe președintele iranian a fost stabilită.

UPDATE 03:35

Șeful Semilunii Roșii a Azerbaidjanului de Est: dronele turcești au detectat două locații de semne de căldură.

UPDATE 03:31

UPDATE 03:27

Turcii par să fi găsit locația epavei elicopterului președintelui iranian.

UPDATE 03:24

Un grup de înalți comandanți ai IRGC și viceminiștri ai MAI, fiind prezenți în zona accidentului cu elicopterul președintelui, elaborează noi hărți pentru a ajunge rapid la locul exact al accidentului.

UPDATE 03:24

Șeful Semilunii Roșii: Suntem în locul în care au anunțat că este miros de combustibil, dar se pare că forțele au confundat mirosul de combustibil auto cu mirosul de combustibil pentru elicoptere.

UPDATE 03:15

IRNA: Au fost stabilite coordonatele locației exacte a elicopterului care îl transportă pe președinte

Potrivit anunțului surselor din teren, coordonatele geografice precise ale elicopterului care îl transportă pe Președinte au fost determinate de monitorizarea aeriană a regiunii.

Echipele de operare și ajutor sunt acum în drum spre locul accidentului confirmat numit Tifil.

Această știre nu a fost încă confirmată de surse oficiale.

UPDATE 03:11

Akıncı UAV a detectat o sursă de căldură, despre care se crede că ar fi epava elicopterului care îl transportă pe președintele iranian și a împărtășit coordonatele acesteia cu autoritățile iraniene.

UPDATE 02:29

Echipa Semiluna Roșie a identificat un posibil loc pentru prăbușirea elicopterului președintelui; în acest loc s-a simțit mirosul de combustibil.

UPDATE 02:20

Zborul UAV-ului turc Akıncı, care este implicat în căutarea elicopterului care a aterizat brusc în care îl transporta pe președintele iranian, a fost urmărit de peste 200.000 de oameni prin portalul Flightradar24.

UPDATE 02:18

Șeful Societății Semilunii Roșii: Trimitem echipaje la locul unde forțele de salvare au spus că au mirosit combustibil

UPDATE 02:12

Drona Turciei este foarta avansată si scanează inclusiv termic zona prăbușirii elicopterului.

UPDATE 02:00

Echipa rusă de ajutorare formată din 47 de forțe speciale și elicopter B0-105 în drum spre Tabriz

UPDATE 01:50

Oamenii se roagă pentru sănătatea Președintelui în Grădina Martirilor din Garmsar. Sunt rugăciuni și în Mașhad, locul natal al lui Raisi.

UPDATE 01:49

Putin a cerut să transmită un mesaj liderului spiritual al Iranului că Moscova va ajuta Teheranul în accidentul cu elicopterul lui Raisi, a declarat ambasadorul Iranului în Federația Rusă.

UPDATE 01:46

Peskov a clarificat că grupuri de elicoptere și un grup de 60 de salvatori au fost pregătiți pentru o operațiune de căutare în Iran.

UPDATE 01:44

Imagini din drona Akinci a Turciei care patrulează deasupra locului accidentului în timpul operațiunii de căutare și salvare a elicopterului președintelui:

UPDATE 01:42

Putin monitorizează îndeaproape situația cu elicopterul președintelui iranian, care a aterizat brusc, a spus Peskov.

Instrucțiunile necesare au fost date Ministerului rus pentru Situații de Urgență și Ministerului rus al Apărării, au fost pregătite grupuri de elicoptere pentru operațiuni de căutare și salvare.

UPDATE 01:41

Putin s-a întâlnit cu ambasadorul iranian pentru a investiga incidentul cu elicopterul președintelui iranian.

Ambasadorul Iranului în Rusia a declarat pentru IRNA: „În ciuda sărbătorii de duminică, președintele rus a avut o întâlnire cu înalți oficiali din apărare și securitate ai acestei țări, la ora 22:00, iar eu am fost prezent în calitate de ambasador al Iranului.

În această întâlnire, domnul Putin mi-a spus: Am fost foarte întristați de incidentul cu elicopterul Republicii Islamice Iran. Asigurați-vă că transmiteți mesajul meu liderului suprem al Iranului. Vom face tot ce este necesar pentru a ajuta.

Președintele Rusiei a anunțat în această întâlnire că a pregătit 2 avioane pentru a zbura cu 50 dintre cele mai bune trupe cu echipament complet și alpiniști antrenați pentru a intra în zona accidentului”.

UPDATE 01:32

Ministerul Afacerilor Externe al Azerbaidjanului:

„Echipa de căutare și salvare formată din 40 de salvatori profesioniști dotați cu echipamentul tehnic necesar pentru a se alătura operațiunii de căutare și salvare în orice moment a fost pregătită cu 2 elicoptere și a informat organizația guvernamentală relevantă a țării prietene a Republicii Islamice Iran”.

UPDATE 01:30

În prezent, în estul minei de cupru Songun și a satului Uzi există 65 de echipe de salvare în căutarea elicopterului care a fost implicat în accident, iar din cauza sensibilității situației, numărul echipelor Semilunii Roșii împreună cu echipamente avansate și specializate trimise din Teheran și provinciile învecinate în zona accidentului a crescut la 21.

UPDATE 01:29

O sursă informată a declarat pentru Mashreq: 7 drone iraniene împreună cu o dronă turcă desfășoară în prezent operațiuni de căutare și scanare în zona unde s-a prăbușit elicopterul.

UPDATE 01:27

Agenția de știri Fars: Echipele de salvare se îndreaptă spre zona în care elicopterul președintelui ar fi putut fi implicat într-un accident.

UPDATE 01:26

Semiluna Roșie Iraniană: „Toate echipele caută din toată puterea lor, iar noi căutăm în partea de jos a stâncii de munte; zona este muntoasă și dificilă”

UPDATE 01:22

Ce trimit rușii: Se precizează că grupul include 47 de specialiști, echipamente de înaltă capacitate, precum și un elicopter BO-105 pentru căutarea aeriană. Specialiștii din grupul combinat al Ministerului Situațiilor de Urgență al Rusiei, detașamentul Tsentrospas și centrul Leader au fost puși în alertă.

Pe aeroportul Jukovski se încarcă echipamente speciale și sunt în curs de pregătire pentru plecarea spre Tabriz.

UPDATE 01:21

Biden și-a întrerupt weekendul din cauza evenimentelor din Iran. Urmărește de la Casa Albă.

UPDATE 01:17

Șeful echipelor de salvare al Semilunii Roșii:

„Zona în care s-a produs accidentul este o zonă muntoasă și dificilă, cu condiții geografice deosebite. O zonă plină de copaci de pădure. Regiunea este caracterizată de zone joase, înalte, văi și ziduri de piatră”.

UPDATE 01:15

Ministerul Afacerilor Externe al Iranului și-a exprimat sentimentele și emoțiile umane, precum și solidaritatea unui număr mare de guverne, națiuni și organizații internaționale cu guvernul și poporul iranian și se oferă să ajute la operațiunile de căutare și salvare în urma accidentului cu elicopterul în care se aflau Președintele Raisi și Ministrul Afacerilor Externe.

UPDATE 01:14

Drona turcească Bayraktar „Akıncı” de supraveghere cu rază lungă de acțiune (AKINCI07) pare să orbiteze acum la 31.000 de metri deasupra unei zone specifice a zonei sălbatice Qaradagh din nord-vestul Iranului, este posibil să fi fost descoperit ceva.

UPDATE 01:13

Președintele Societății Semilunii Roșii:

„Toate echipele specializate caută din toată puterea lor. Au căutat aproape în multe locuri.

Conform devizelor și documentelor pe care le-am obținut, am încercat să găsim locul cel mai probabil în care elicopterul a avut un accident. Condițiile de munte sunt grele, ceață și ploaie, iar dacă Dumnezeu va voi, vom obține rezultate în această căutare.

Ne continuăm căutările cu toate echipamentele și echipele specializate de care dispunem, iar ploaia și ceața nu ne împiedică munca”.

UPDATE 01:12

Ministerul rus al Situațiilor de Urgență va trimite salvatori la Tabriz pentru a participa la căutarea elicopterului președintelui iranian, a informat departamentul.

UPDATE 01:08

Elicopterul era fabricat înainte de Revoluția din Iran.

UPDATE 01:07

Azerbaidjanul este gata să trimită 2 elicoptere cu 40 de salvatori.

UPDATE 01:06

În prezent, 6 UAV iraniene și un UAV turc sunt în căutare pe o rază de 20 km.

UPDATE 01:03

În zona accidentului, din cauza altitudinilor mari și a munților, nu a existat posibilitatea vreunei comunicații de telecomunicații, radio, telefon sau mobil, iar operațiunea se desfășoară cu dificultate.

UPDATE 00:58

Cine se afla în elicopter:

UPDATE 00:57

Prezența ministrului Sănătății și a forțelor de salvare în apropierea zonei accidentului de elicopter al președintelui:

UPDATE 00:53

Imagini de la sediul de management al crizei al Semilunii Roșii și operațiunile de căutare:

UPDATE 00:50

Agenția de știri iraniană anunță oficial că o dronă turcă Akinci a intrat în spațiul aerian al țării pentru a ajuta la căutarea elicopterului președintelui

Zborul Akıncı de luni seara este cel mai urmărit de pe portal, cu aproximativ 50.000 de persoane urmărindu-l.

UPDATE 00:46

Un canal de Telegram l-a citat pe unul dintre locuitorii satelor din apropierea locului accidentului: „Am văzut elicopterul care urma să aterizeze în zona dintre Kalejan și Anuigh, care s-a rătăcit în ceață și a căzut și a făcut un zgomot puternic, dar după impact, elicea încă funcționa“.

UPDATE 00:45

Congresmanul republican Mike Waltz, despre președintele iranian Raisi:

„Raisi a fost un agresor criminal al drepturilor omului înainte și în timpul președinției sale. Dar regimul iranian caută să dea vina pe Israel și SUA pentru un asasinat ca o altă scuză pentru a sprijini terorismul”

UPDATE 00:42

Tasnim, sub autoritatea Ministrului Sanatatii: În apropierea locului accidentului a fost dislocată o echipă medicală dotată cu toate echipamentele.

UPDATE 00:37

Șeful Urgențelor și Șeful Organizației de Management al Crizelor la locul accidentului de elicopter al Președintelui:

UPDATE 00:35

Declarațiile de azi ale Liderului Suprem al Iranului, Khamenei, privind incidentul în care a fost implicat Raisi:

„Toată lumea ar trebui să se roage pentru sănătatea președintelui și sperăm că Dumnezeu îl va întoarce în brațele națiunii”.

UPDATE 00:33

Agenția ISNA: Comandantul-șef al Gărzilor Revoluționare și un număr de comandanți au sosit la fața locului pentru a investiga și a da ordine de accelerare a căutărilor.

UPDATE 00:30

Agenția ISNA raportează că are loc o întâlnire a celulei de criză în prezența vicepreședintelui, a comandantului Gărzilor Revoluționare și a unui număr de miniștri.

UPDATE 00:29

Agenția IRNA: Sfera căutării elicopterului președintelui este în scădere și a ajuns într-o zonă cu o rază de 2 kilometri.

UPDATE 00:26

Drona Akinci din Turcia a intrat în spațiul aerian iranian și se îndreaptă spre zona în care elicopterul președintelui Raisi s-ar fi prăbușit.

UPDATE 00:25

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, spune că agențiile de informații i-au spus că „nu există nicio dovadă de sabotaj uman sau intenționat” în prăbușirea elicopterului din Iran.

UPDATE 00:24

Iranul cere ajutor pe Satellite Mapping.

UPDATE 00:23

Jurnalistul Russia Today, Abbas Djuma, a publicat câteva fotografii din Centrul Teheranului care arată atmosfera de doliu și rugăciune pentru siguranța președintelui iranian Raisi, a ministrului de Externe Hossein Amir-Abdollahian și a echipajului elicopterului.

UPDATE 00:15

Rugăciunile pelerinilor iranieni din Karbala pentru președintele Iranului și tovarășii săi:

UPDATE 00:14

Procesul de căutare pentru găsirea elicopterului care îl transporta pe președinte continuă:

UPDATE 00:11

Nu toți iranienii plâng și se roagă pentru Raisi; unii se bucură și dau cu artificii.

UPDATE 00:08

Putin a ordonat trimiterea a 2 avioane, elicoptere și 50 de salvamontiști profesioniști. Vor ateriza în Tabriz în această oră.

UPDATE 00:04

Presa de stat iraniană neagă acum semnalele emise de elicopterul prăbușit, pe fondul unor rapoarte inconsistente din partea agențiilor de stat și a instituțiilor media.

UPDATE 00:02

Un editorialist al revistei americane Atlantic afirmă, citând o sursă apropiată administrației Raisi, că președintele Iranului ar fi mort.

UPDATE 23:57

Polițistul iranian Farzad Rozbahani a fost ucis cu puțin timp în urmă de mai multe gloanțe în Narmak, Teheran.

UPDATE 23:55

Deputatul Poporului Ucrainei Oleksiy Goncharenko, de la partidul „Solidaritatea Europeană” pro-UE, sărbătorește, prin canalul său, în mod deschis prăbușirea elicopterului Raisi al președintelui iranian.

În mesajul video, Goncharenko îl batjocorește pe liderul iranian spunând că „domnul Raisi ar fi trebuit să călătorească cu sistemul feroviar ucrainean, în loc de elicoptere vechi” și susține că „prăbușirea este o răzbunare pentru livrările sale de UAV Shaheds către Rusia și sprijinul iranian pentru intervenția rusă în Ucraina”.

UPDATE 23:53

Șeful echipei Semilunii Roșii iraniene spune că va dura aproximativ 3 ore pentru a ajunge la locul prăbușirii elicopterului.

UPDATE 23:48

Comandantul Gărzilor Revoluționare recunoaște: „De la ora 3 după-amiaza nu a existat niciun contact cu elicopterul președintelui și al însoțitorilor săi”.

UPDATE 23:46

Căutările continuă:

UPDATE 23:43

Cu o jumătate de oră în urmă, televiziunea iraniană a suspendat difuzarea și a difuzat în schimb Coranul, în pregătirea unui anunț important privind incidentul cu elicopterul președintelui. Între timp, nu a mai fost difuzat nimic.

UPDATE 23:39

Președintele Semilunii Roșii Iraniene: Echipa de salvare continuă operațiunile, dar ora exactă a incidentului nu a fost încă stabilită

UPDATE 23:34

Ajutoarele și echipele de căutare și salvare își continuă căutarea și nu au reușit încă să găsească locația exactă a elicopterului.

UPDATE 23:31

Șeful Societății Semilunii Roșii: Situația este foarte dificilă; Locul accidentului de elicopter al președintelui nu a fost încă găsit.

UPDATE 23:28

Ministerul de Externe al Emiratului Islamic al Afganistanului: Urmărim îndeaproape rapoartele privind soarta elicopterului președintelui iranian.

UPDATE 23:27

Agenția Tasnim: Garda Revoluționară folosește rachete de căutare a elicopterului președintelui iranian și a însoțitorilor acestuia.

UPDATE 23:25

Imagini din cadrul operațiunilor de noapte ale echipelor de căutare, pentru a găsi elicopterul care îl transporta pe președintele iranian:

UPDATE 23:20

Raportul reporterului Tasnim din zona în care s-a prăbușit elicopterul președintelui:

După accidentul elicopterului președintelui, în zonă au venit imediat un grup de miniștri, comandantul șef al armatei și adjuncții președintelui.

Chiar acum, la ora 11:20, are loc ședința sediului de criză pentru a lua noi decizii care să grăbească operațiunea de căutare.

UPDATE 23:17

Echipele de ajutorare, oamenii și Semiluna Roșie Varzeghan caută încă în pădurile din Aghja, Varzeghan, pentru a obține noutăți despre elicopterul președintelui.

În ciuda ploilor abundente și a vremii reci, operațiunea de căutare nu s-a oprit și continuă cu forță.

UPDATE 23:16

Condițiile meteo în operațiunea de căutare a elicopterului președintelui:

UPDATE 23:11

Șeful organizației de salvare: Am verificat 3 posibile puncte de coordonate unde s-a putut vedea elicopterul, dar nu s-a găsit nimic.

UPDATE 23:10

Corespondentul lui Nasr s-a apropiat de locul prăbușirii elicopterului președintelui împreună cu motocicliști de teren.

UPDATE 23:09

„Moscova este gata să trimită salvatori să caute elicopterul președintelui iranian”, a declarat pentru Tasnim responsabilul de afaceri al Ambasadei Rusiei la Teheran.

UPDATE 23:07

Pe lângă trimiterea unităților provinciale și a Brigăzii Speciale Sabrin pentru operațiuni de căutare, Corpul Gărzii Revoluționare Islamice a folosit lumini de ceață pentru a-l găsi pe președinte și pe tovarășii săi din cauza condițiilor meteorologice din regiune și a ceții abundente.

UPDATE 23:06

Sediul de criză al Semilunii Roșii urmărește în ședința de criză situația actuală a grupurilor de ajutor ale Semilunii Roșii, în zona elicopterului prăbușit.

UPDATE 23:05

Agenția de știri din Oman: Sultanatul Oman urmărește cu mare îngrijorare dispariția elicopterului președintelui iranian și este gata să ofere sprijin.

UPDATE 23:03

Agenția Mehr, la sediul de urgență al Semilunii Roșii Iraniene: Nu există știri despre elicopterul președintelui și operațiunile de căutare continuă.

UPDATE 22:58

Vremea s-a înrăutățit în jurul perimetrului accidentului, ceața densă transformându-se în zăpadă.

UPDATE 22:56

Un oficial iranian a declarat pentru Al Jazeera: Nu putem confirma nicio informație legată de președinte și de cei care i-au fost alături, iar căutările continuă cu putere.

UPDATE 22:55

Turcia a trimis drone Bayrakdar și Akinji în Iran

UPDATE 22:52

Cabinetul din Iran este în discuții de urgență.

UPDATE 22:51

Cum s-au plimbat elicopterele azi:

UPDATE 22:45

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, președintele Guineei Ecuatoriale, și-a exprimat sprijinul față de Iran.

UPDATE 22:43

Oamenii din Teheran se roagă și așteaptă vești.

UPDATE 22:42

Tot mai mulți iranieni se adună la rugăciuni

UPDATE 22:41

Ministrul adjunct de Externe al Iranului: Imediat după prăbușirea elicopterului, au avut loc două conversații telefonice cu imamul din Tabriz, care se afla în elicopter cu președintele – el a spus că nu se simte bine.

UPDATE 22:38

Vestea accidentului vine într-un „moment foarte critic” pentru regiune.
Sami Nader, de la Institutul Levant, spune că accidentul este un „adevărat șoc” pentru oamenii din Liban.

„Acest eveniment vine într-un moment foarte critic, în contextul prin care trece regiunea, prin care trece Libanul, din cauza a ceea ce se întâmplă în Gaza”, a declarat el pentru Al Jazeera.

„Să ne amintim, de asemenea, că vine într-un moment în care negocierile privind acordul nuclear se află într-un punct mort”, a adăugat el.

UPDATE 22:36

Agenția Tasnim: Comandantul Gărzii Revoluționare Iraniene și un număr de comandanți de gardă se îndreaptă spre locul accidentului de elicopter al președintelui.

UPDATE 22:35

Are loc o reuniune a Comitetului de urgență în orașul Warzagan, în prezența comandantului Gărzii Revoluționare Iraniene, a miniștrilor și a oficialilor.

UPDATE 22:32

Ministerul turc al Apărării a declarat că a furnizat Iranului un UAV Akıncı și un elicopter cu sistem de vedere pe timp de noapte pentru a participa la căutarea elicopterului care îl transporta pe președintele Raisi.

UPDATE 22:25

Comandantul Corpului de Armată a Azerbaidjanului de Est: „Momentan plecăm cu toate forțele militare în regiunea în cauză și sper să dăm vești bune oamenilor. 30% din forțele militare sunt prezente în regiune și nu mai există capacitate de prezență a forțelor”.

Timp de 9 ore, legătura cu elicopterul a fost pierdută.

UPDATE 22:22

Comandantul Gărzii Revoluționare din provincia Azerbaidjan de Est: Am primit un semnal de la elicopterul președintelui și telefonul unuia dintre însoțitorii săi.

UPDATE 22:17

Agenția de știri Tasmin raportează că „a fost identificată locația exactă a prăbușirii elicopterului; un semnal a fost primit de la elicopterul și telefonul mobil al unuia dintre echipajul de la locul accidentului”.

UPDATE 22:15

Iranienii se roagă în stradă pentru Raisi

UPDATE 22:08

Semiluna Roșie Iraniană: Datorită sensibilității situației din zona accidentului și pentru a accelera operațiunile de căutare pe timp de noapte, am mărit numărul echipelor noastre la 65. Operațiunile de căutare sunt în desfășurare cu cele mai înalte capacități și am anunțat alerta forțelor de salvare din provinciile învecinate.

UPDATE 22:07

Raisi este căutat de 8 ore. Accidentul s-a produs la ora 13:30 în Iran, ora 14:00 în România.

UPDATE 22:03

Irakul trimite 10 echipe de căutare în Iran.

UPDATE 22:02

Purtătorul de cuvânt al ONU: Guterres urmărește cu îngrijorare știrile legate de accidentul elicopterului președintelui iranian.

UPDATE 22:01

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite: Urmărim cu mare îngrijorare ceea ce vehiculează mass-media cu privire la accidentul aviatic al președintelui iranian și al anturajului său.

UPDATE 21:57

Specificațiile elicopterului care îl transportă pe Ebrahim Raisi și însoțitorii săi:


Elicopterul care îl transportă pe Președintele Republicii Islamice și anturajul acestuia este un model Bell 212 fabricat de compania americană Bell, cu motor twin pack, capabil să transporte 14 persoane, de 17 metri lungime și 3 metri înălțime.

Acest elicopter are capacitatea de a muta aproximativ 5 tone de greutate, cu o viteză de croazieră de 190 km, o rază de zbor de aproximativ 450 km și un plafon de zbor de 17.000 de picioare.

UPDATE 21:56

Semiluna Roșie Iraniană: Echipele de salvare determină locația posibilă a elicopterului președintelui.

UPDATE 21:55

Condițiile meteo în zona în care elicopterul președintelui s-a prăbușit:

UPDATE 21:52

Agenția Tasnim, sub autoritatea ministrului iranian de Interne: Echipele de salvare nu au ajuns încă la locația elicopterului președintelui și a însoțitorilor săi.

UPDATE 21:51

Autoritatea turcă pentru dezastre: „Iranul ne-a cerut să obținem un elicopter de căutare și salvare echipat cu tehnologie de vedere pe timp de noapte”.

UPDATE 21:50

Ministrul italian de Externe: „Urmăresc cu prim-ministrul evoluția accidentului de avion al președintelui iranian și al ministrului de Externe și monitorizăm situația”.

UPDATE 21:49

Iordania și-a anunțat și ea disponibilitatea de a oferi ajutor Iranului.


Ministerul Afacerilor Externe al Iordaniei a anunțat: Subliniem disponibilitatea noastră de a oferi Iranului sprijinul și asistența necesare în căutarea elicopterului care îl transportă pe președintele Iranului.
Iordania a spus în această declarație: Urmărim cu îngrijorare accidentul de elicopter al președintelui iranian și suntem gata să oferim orice sprijin și asistență.

UPDATE 21:47

Ministrul Iranian de Interne:

„După accident, toate forțele au fost mobilizate pentru elicopterul președintelui, toate grupările, inclusiv IRGC, armata, Faraja, Semiluna Roșie, forțele populare și toți sătenii, spontan și cu interes caută locația accidentului de elicopter al președintelui.

Având în vedere că zona are o pantă abruptă și împădurită și pe de altă parte asistăm la ploi abundente, raza de vizibilitate este foarte limitată și din acest motiv, forțele de salvare nu au atins încă din păcate punctul dorit, dar forțele au o prezență mare în zonă și sperăm Cu rugăciunile oamenilor dragi să ajungă în cel mai scurt timp la locul accidentului”.

UPDATE 21:43

Ministerul turc de Externe a declarat că urmărește cu tristețe evoluția accidentului de elicopter din Iran de duminică și speră la bunăstarea președintelui, adăugând că au fost luate măsuri pentru a oferi tot felul de sprijin activităților de căutare și salvare.

„Sperăm că oficialii iranieni, inclusiv președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian sunt în siguranță și sănătoși”, se arată într-un comunicat.

UPDATE 21:37

Iranul a solicitat un elicopter de căutare și salvare cu viziune nocturnă din Turcia pentru a-l găsi pe președinte.

AFAD raportează că 32 de alpiniști de căutare și salvare și 6 vehicule din direcțiile provinciale Van și Erzurum au pornit spre regiune.

UPDATE 21:31

Agenția IRNA: Ministrul Energiei neagă vestea că elicopterul care îl transporta pe președintele iranian a fost găsit.

UPDATE 21:29

Elicopterul președintelui și al însoțitorilor săi nu a fost încă găsit.

Semiluna Roșie a anunțat într-un comunicat: Știrea publicată despre găsirea elicopterului lui Raisi și a însoțitorilor săi nu este adevărată.

Eforturile de a găsi elicopterul prăbușit nu au avut succes până acum, raportează IRNA.

UPDATE 21:24

Frăția Musulmană din Egipt, în timp ce și-a exprimat regretul pentru accidentul petrecut cu elicopterul președintelui Republicii Islamice Iran, și-a exprimat solidaritatea cu națiunea iraniană și a urat sănătate președintelui Iranului și delegației sale însoțitoare.

Update 21:22

Semiluna Roșie a negat informațiile din presa locală despre găsirea elicopterului care îl transporta pe președinte. Semiluna Roșie Iraniană: „Credem că în următoarele minute vom ajunge la elicopter și vom putea anunța o veste bună”.

UPDATE 21:15

Elicopterul prăbușit al președintelui iranian Raisi a fost găsit de echipele de căutare, raportează televiziunea de stat, citată de Reuters.

UPDATE 21:13

Imagini cu Gărzile Revoluționare:

UPDATE 21:12

Elicopterul Președintelui a fost localizat; se așteaptă alte noutăți.

UPDATE 21:11

Echipele de salvare au ajuns la locul exact al accidentului.

UPDATE 21:09

Fostul președinte Rouhani:

„În ajunul nașterii celui de-al 8-lea Imam, îi doresc multă sănătate respectatului Președinte și tovarășilor săi și sper din suflet ca aceștia să se întoarcă în brațele națiunii cât mai curând posibil”.

UPDATE 21:08

IRNA: Locația exactă a accidentului de elicopter al președintelui iranian a fost stabilită în zona dintre Ardashir și Barazin din orașul Varezgan.

UPDATE 21:04

Uniunea Europeană va folosi sistemul său de satelit CopernicusEMS pentru a ajuta la căutarea elicopterului președintelui și ministrului de externe iranian, a declarat Comisarul European pentru managementul crizelor Lenarcic.

UPDATE 21:03

Rusia este pregătită să ofere asistență în căutarea elicopterului președintelui Raisi dispărut în Iran și pentru investigarea cauzelor incidentului, a declarat Maria Zakharova pentru RIA Novosti.

UPDATE 21:02

Forțele speciale lucrează în zonă

UPDATE 21:01

Erdogan: „Suntem profund întristați că președintele Iranului, fratele meu Ibrahim Reisi, și delegația sa au avut un accident de elicopter. Aș dori să exprim că, în calitate de Republică Turcia, urmărim incidentul îndeaproape, în deplin contact și coordonare cu autoritățile iraniene și că suntem gata să oferim orice sprijin necesar.

În numele națiunii mele, transmit cele mai bune urări vecinului, prietenului și fratelui nostru poporului și guvernului iranian și sper să primesc cât mai curând vești bune de la domnul președinte și delegația sa”.

UPDATE 20:55

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Qatar: Confirmăm disponibilitatea statului Iran de a oferi toate formele de sprijin în căutarea avionului președintelui iranian

UPDATE 20:52

Specificațiile elicopterului care îl transporta pe președintele Raisi:

– Motor cu pachet dublu
– Fabricat de Bell America
– Abilitatea de a transporta 14 persoane
-17 metri lungime, 3 metri înălțime
– Aproximativ 5 tone de greutate, capacitatea de mișcare
– Viteza de croaziera 190 km
– Raza de zbor de aproximativ 450 km
– Plafonul de zbor de 17.000 de picioare

UPDATE 20:51

Guvernatorul Regatului Saudit confirmă disponibilitatea de a oferi asistența necesară Iranului.

UPDATE 20:47

„Doi dintre însoțitorii Președintelui au reușit să ne contacteze în mai multe rânduri după incident”, a declarat adjunctul executiv al Președintelui.

UPDATE 20:46

Arabia Saudită, Irak, Turcia și Azerbaidjan și-au exprimat sprijinul și și-au oferit serviciile pentru a ajuta Iranul.

UPDATE 20:44

Vicepreședinte executiv: Urmărim incidentul pe o rază de doi kilometri.

UPDATE 20:41

Echipe militare de investigații au fost trimise la locul prăbușirii elicopterului președintelui iranian.

UPDATE 20:39

Apar imagini noi cu echipele de căutare.

UPDATE 20:38

Forțele de securitate au fost desfășurate în întreaga capitală Teheran de teama demonstrațiilor.

UPDATE 20:35

Comandantul bazei a șasea aeriană din armata iraniană: Misiunea elicopterelor în operațiunile de căutare a eșuat din cauza vremii nefavorabile.

UPDATE 20:33

Vicepreședintele iranian ordonă o întâlnire pentru a mobiliza toate facilitățile pentru a urmări situația președintelui.

UPDATE 20:32

Comisarul european pentru managementul crizelor Janez Lenarčič pe X:

„La cererea iraniană de asistență, activăm serviciul UE Copernicus EMS, având în vedere accidentul de elicopter în care se presupune că era transportat președintele Iranului și ministrul său de externe.”

UPDATE 20:28

Apar imagini cu echipele de căutare pe timpul nopții.

UPDATE 20:27

Dacă moartea lui Raisi va fi confirmată, acesta va deveni al doilea președinte iranian care decedează în timpul exercitării funcției, după Mohammad-Ali Rajai, care a fost asasinat în 1981, la nici o lună de la preluarea mandatului.

UPDATE 20:21

Ayatollahul Sayyed Ali Khamenei, despre președintele Raisi: „Sperăm și ne rugăm ca Dumnezeu să-l readucă pe președinte în brațele națiunii”

UPDATE 20:20

Vorbind cu agenția rusă de presă Tass, un oficial iranian a spus că președintele iranian Ibrahim Raisi plănuia să viziteze Armenia duminică, dar vizita a fost amânată în ultimul moment.

UPDATE 20:19

Israelul nu are nimic de-a face cu prăbușirea elicopterului președintelui iranian, relatează Israeli Channel 13, citând oficiali.

UPDATE 20:17

Prezență militară semnificativă la Teheran după prăbușirea elicopterului președintelui Raisi.

Se observă o creștere a personalului militar și de securitate, membrii IRGC fiind staționați în apropierea mai multor clădiri guvernamentale cheie.

UPDATE 20:12

Liderul suprem al Iranului, Khamenei, se roagă pentru siguranța președintelui Raisi după prăbușirea elicopterului, raportează IRNA, citat de Reuters.

Khamenei îi asigură pe iranieni că managementul țării nu va fi afectat de incident.

UPDATE 20:06

Apar imagini de duminică seara devreme cu președintele iranian Raisi, alături de președintele Azerbaidjanului la graniță, pentru inaugurarea unui baraj pe râul Aras.

UPDATE 20:05

The Official Broadcasting Corporation, conform estimărilor israeliene: „Președintele iranian a fost ucis în urma prăbușirii elicopterului”.

UPDATE 20:02

Ynet raportează că „informațiile iraniene confirmă că elicopterul președintelui Ebrahim Raisi s-a prăbușit”.

UPDATE 19:59

Situație meteo în regiune:

UPDATE 19:52

Toată lumea din Iran așteaptă cu nerăbdare să afle ce s-a întâmplat cu Raisi și cu ceilalți din accident, spune analistul Abas Aslani.

„Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu exactitate cu președintele și alți oficiali locali, pentru că situația este destul de complicată”, a declarat el pentru Al Jazeera.

„Pe măsură ce trece timpul, speranțele scad, deoarece condițiile se înrăutățesc foarte mult și devine tot mai întunecat”, a precizat Aslani, cercetător senior la Centrul pentru Studii Strategice în Orientul Mijlociu.

„Ceea ce se simte aici, în Teheran, este mai ales acest sentiment de incertitudine”.

UPDATE 19:49

Președintele Joe Biden a fost informat de membrii Consiliului Național de Securitate cu privire la prăbușirea elicopterului președintelui iranian Ebrahim Raisi, precum și de alți înalți oficiali iranieni.

UPDATE 19:47

Rugăciuni pentru Raisi. Este noapte, ceață, ploaie; fără echipamente speciale va fi greu să fie gasit elicopterul până mâine dimineață.

UPDATE 19:44

Căutările continuă până mâine seară.

UPDATE 19:40

În Iran, există rapoarte despre pregătiri pentru o operațiune de căutare în noapte, inclusiv desfășurarea de transmisii mobile care vor permite comunicarea în zona problematică.

UPDATE 19:39

„Nu se poate ajunge cu mașina la locul accidentului. Vremea este întunecată și plouă. Căutările continuă. Declarațiile grupurilor de salvare indică dificultate în operațiunea de salvare. Nu se poate ajunge la locul accidentului cu mașina și salvatorii trebuie să ajungă acolo pe jos”, raportează televiziunea de stat.

UPDATE 19:37

Cei 3 membri din echipa de salvare care dispăruseră au fost găsiți.

UPDATE 19:36

Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Nu există știri noi până acum.

UPDATE 19:33

Potrivit televiziunii de stat, operațiunile de salvare se desfășoară la pas din cauza terenului accidentat.

Presa de stat raportează că „nu se poate confirma rănirea sau decesul celor implicați”.

UPDATE 19:32

Sardar Montazer al-Mahdi, purtătorul de cuvânt al Faraja, a informat despre prezența forțelor de salvare, a unităților speciale și a patrulelor de poliție împreună cu o unitate de motociclete în zonele greu accesibile, precum și a câinilor dresați în posibila zonă a accidentului de elicopter al președintelui.

UPDATE 19:28

Apar imagini noi:

UPDATE 19:27

Prăbușirea elicopterului care îl transporta pe președintele Raisi a fost cauzată de condițiie meteorologice. Deocamdată nu se poate confirma rănirea sau decesul celor care se aflau în elicopter, raportează televiziunea iraniană.

UPDATE 19:24

Alte imagini cu Raisi înainte de accident:

UPDATE 19:16

Purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii din Iran: Condițiile meteorologice de la locul accidentului sunt atât de proaste încât 3 dintre lucrătorii noștri de salvare sunt și ei dispăruți.

UPDATE 19:14

Întunericul începe să se lase pe locul de căutare.

Noi grupuri de salvare și alpiniști s-au alăturat echipelor de căutare, dar căutările aeriene au fost întrerupte cu ceva timp în urmă din cauza vremii nefavorabile. Toate operațiunile de salvare se desfășoară în prezent la sol, raportează The Telegraph.

UPDATE 19:10

După Azerbaijan, al 2-lea stat oferă sprijin.

Guvernul irakian: „Am oferit Iranului ajutor în căutarea elicopterului care-și transporta președintele”.

UPDATE 19:05

Echipele de salvare s-au apropiat de locul accidentului.

După cum reiese din videoclip, în zonă sunt vânturi puternice.

UPDATE 19:03

Aliyev a spus că Azerbaidjanul este pregătit să ofere tot sprijinul posibil Iranului în legătură cu accidentul de elicopter în care a fost Raisi.

UPDATE 19:02

Tipul elicopterului în care se afla Raisi este un Augusta Bell 412

UPDATE 19:01

Președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev:

„Suntem profund îngrijorați de vestea că elicopterul care îl transporta pe președintele iranian a efectuat o aterizare de urgență”.

UPDATE 18:48

Fotografii cu elicopterul în care se afla Raisi:

UPDATE 18:47

O sursă informată a raportat că Consiliul Suprem de Securitate Națională nu a ținut o ședință cu privire la accidentul în care a fost implicat elicopterul în care se afla președintele Republicii Islamice Iran Seyed Ebrahim Raisi și însoțitorii săi.

UPDATE 18:44

Șeful Statului Major iranian instruiește Garda Revoluționară, armata și poliția să-și folosească capacitățile pentru a căuta elicopterul președintelui.

„Toate facilitățile, echipamentele și capacitățile Armatei Republicii Islamice Iran, ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice și ale comandamentului poliției ar trebui utilizate pentru salvarea și investigarea accidentului de elicopter al președintelui și al însoțitorilor săi. Forțele armate, armata, paza armatei comandamentul poliției sunt prezente în zonă încă de la primele ore și fac cercetări.

UPDATE 18:41

Ministrul Sănătății:

„Suntem acum în zonă și toate forțele de salvare sunt ocupate cu căutări, zona este foarte ceață și este greu de căutat. am desfășurat toate facilitățile medicale, inclusiv medicina de urgență, chirurgia și ambulanța”.

UPDATE 18:33

Presa iraniană: Au trecut peste două ore de la prăbușirea elicopterului și nicio echipă de căutare-salvare nu a găsit elicopterul. 14 echipe din cele 41 trimise au ajuns în regiune.


Elicopterul s-a prăbușit aproape de o mină de cupru numită Sungun. Este situată între Jofa și Varzaqan în provincia Azerbaidjan de Est din Iran și este la aproximativ 70 km distanță de orașul Tabriz, unul dintre cele mai mari din Iran și, de asemenea, orașul spre care se îndreptau președintele Iranului și ministrul de externe.

UPDATE 18:30

Agenția iraniană oficială de presă confirmă că președintele se afla la bordul elicopterului implicat în accident.

UPDATE 18:29

Televiziunea de stat și-a întrerupt toate programele obișnuite pentru a arăta rugăciunile ținute pentru Raisi în întreaga țară și, într-un colț al ecranului, o transmisiune în direct a echipelor de salvare care căutau pe jos în zona muntoasă pe o ceață densă.

UPDATE 18:21

Semiluna Roșie iraniană: „O echipă s-a apropiat de posibilul loc al accidentului”.

UPDATE 18:19

Incidentul a avut loc în apropierea graniței cu Azerbaidjanul.

UPDATE 18:16

Imagini cu operațiunile Semilunii Roșii:

UPDATE 18:10

Liderul iranian, ayatollahul Khamenei, a organizat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al țării, după informații despre prăbușirea elicopterului lui Raisi.

UPDATE 18:09

Surse iraniene: Condițiile meteo din zona de căutare devin din ce în ce mai dificile.

UPDATE 18:07

Farid Moddarresi, jurnalist iranian: „Potrivit surselor mele de încredere, care au arătat în mod repetat că vestea lor este adevărată, m-au informat: Excelența Sa Ebrahim Raisi, Președintele, a suferit leziuni fizice grave și grave în accidentul recent al elicopterului care îl transporta pe el și însoțitorii săi.

Unii dintre tovarășii mei au murit, dar încă nu știu despre situația lui Amir Abdolhiyan, ministrul Afacerilor Externe, și Al Hashem, imamul de vineri din Tabriz, și Rahmati, guvernatorul Azarbaijanului de Est”.

UPDATE 18:06

Analistul politic iranian Mohammad Marandi a subliniat că Raisi a fost în regiunea de graniță după ce s-a întâlnit sâmbătă cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, pentru a inaugura un baraj.

„Președintele plănuia, de asemenea, să viziteze câteva provincii din nord; călătorește mult în țară”, a spus Marandi pentru Al Jazeera. „Avem 30 de provincii și în fiecare an i-a promis că va călători în fiecare provincie cel puțin o dată, așa că este în permanență în mișcare.”

„Se pare că a fost vreme foarte rea; este foarte ceață. Filmările de la echipa de salvare arată că este foarte greu de văzut acolo. S-ar putea ca pilotul elicopterului să nu fi vrut să riște și a doborât rapid elicopterul; ar putea fi altceva.”

UPDATE 18:05

Președintele Biden a fost convocat la un briefing urgent la Casa Albă.

UPDATE 18:04

Pagina oficială de Instagram a președintelui iranian Ebrahim Raisi a făcut apel la iranieni să se roage pentru el și anturajul său.

UPDATE 18:00

Oamenii din orașul iranian Mashhad s-au adunat să se roage pentru președintele Ebrahim Raisi, în timp ce țara așteaptă cu răsuflarea tăiată să vadă dacă el și miniștrii care călătoresc cu el vor fi găsiți.

UPDATE 17:59

Canalul 12 israelian spune că evaluarea Occidentului este că Raisi nu a supraviețuit.

UPDATE 17:56

Oficial iranian pentru Reuters: „Viețile președintelui Raisi și ale Ministrului de Externe Amir-Abdollahian sunt în pericol în urma prăbușirii elicopterului. Suntem încă plini de speranță, dar informațiile care vin de la locul accidentului sunt foarte îngrijorătoare”.

UPDATE 17:55

Vremea în regiune:

UPDATE 17:54

Dacă președintele a murit, atunci vicepreședintele său Mohammed Mokhber va prelua puterea și vor avea loc alegeri în 50 de zile.

UPDATE 17:53

Autoritățile iraniene au pus la sol elicoptere de cercetare.

Patruzeci de echipe de salvare caută în prezent elicopterul care îl transporta pe președintele iranian, potrivit șefului serviciilor de urgență ale țării.

Cu toate acestea, căutările aeriene sunt acum imposibile din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

UPDATE 17:52

Constituția iraniană spune că noi alegeri prezidențiale trebuie să aiba loc în 50 de zile dacă Raisi a murit.

UPDATE 17:44

Presa iraniană: Guvernatorul Azerbaidjanului de Est se află la bordul elicopterului dispărut.

UPDATE 17:42

Imagini noi:

UPDATE 17:38

Imagini noi: Condițiile meteo nefavorabile și ceața abundentă din regiune au îngreunat căutarea.

UPDATE 17:37

Presa publică o fotografie a președintelui iranian înainte de prăbușirea unui elicopter în apropierea graniței cu Azerbaidjan.

Acolo, Raisi și Aliyev au deschis barajul Giz-Kalasy la granița Iran-Azerbaijan.

UPDATE 17:36

Șeful Semilunii Roșii Iraniene: 40 de echipe de răspuns rapid sunt implicate în căutare.

Din cauza condițiilor meteo, o căutare aeriană nu este posibilă. Terenul este muntos și greu de trecut. Salvatorii examinează toate rutele posibile.

UPDATE 17:35

Pentru localizarea elicopterului au fost folosite drone și câini, deoarece ceața și vremea rea au îngreunat munca, a declarat ministrul Ahmad Vahidi, la televiziunea de stat iraniană.

UPDATE 17:34

Televiziunea de stat iraniană transmite acum rugăciuni „pentru siguranța președintelui”.

UPDATE 17:33

ISNA a lansat noi imagini ale operațiunii de salvare.

UPDATE 17:31

Duminică, din capitala iraniană, Teheran, Resul Serdar de la Al Jazeera a declarat că „elicopterele și avioanele folosite în Iran sunt destul de învechite”.

UPDATE 17:28

Locația exactă a elicopterului președintelui iranian care a făcut o aterizare bruscă a fost stabilită, scrie Tasnim.

Accidentul s-a produs în apropierea satului Uzi, situat în pădurile din Arsbaran. La locul accidentului au fost trimise echipe de salvare. Totodată, un elicopter cu salvatori din cauza ceții nu a putut ateriza în zona presupusului accident cu elicopterul președintelui iranian, transmite agenția de presă IRNA.

UPDATE 17:27

Ziarul iranian Shargh spune că guvernul iranian a format un sediu de criză în urma incidentului care a implicat elicopterul lui Raisi.

UPDATE 17:24

Legea iraniană stipulează că, în cazul în care președintele moare, puterea este transferată primului vicepreședinte, iar în termen de șase luni trebuie convocate alegeri. Primul vicepreședinte este Mohammad Mokhber, un politician conservator.

UPDATE 17:21

Un elicopter de ambulanță a încercat să aterizeze în zonă, dar a fost nevoit să se retragă din cauza vremii nefavorabile.

UPDATE 17:20

Purtătorul de cuvânt al guvernului: Vicepreședintele executiv împreună cu câțiva membri ai guvernului au plecat la Tabriz.

Opt ambulanțe au fost trimise la locul prăbușirii elicopterului din Raisi.

UPDATE 17:17

Zona în care elicopterul președintelui a aterizat forțat

UPDATE 17:11

Iran International: Contrar unor relatări din presa iraniană, nu s-a luat niciun contact cu oamenii de pe elicopterul care îl transporta pe președinte.

Agenția Mehr a șters informațiile publicate anterior că „Președintele Iranului este bine și călătorește cu mașina la Tabriz”.

Ministerul iranian al Afacerilor Interne nu poate confirma că președintele țării a supraviețuit accidentului.

Elicopterul Ministerului iranian pentru Situații de Urgență nu a putut ateriza din cauza ceții abundente de la locul accidentului.

UPDATE 17:10

Acum este ora 17:40 în Iran. Soarele apune acolo la 19:30. Dacă elicopterul nu va fi găsit în următoarele două ore, condițiile de căutare vor deveni și mai dificile.

UPDATE 17:08

Locația accidentului:

UPDATE 17:06

Imagini cu oficialii prezenți la bord.

Ayatollah Raisi, Ayatollah Al-Hashem Imam din Tabriz, Hossein Amirabdollahian, Ministrul Afacerilor Externe, Malik Rahmati, Guvernatorul Azerbaidjanului de Est și alte câteva persoane s-au numărat printre pasagerii acestui elicopter.

UPDATE 16:53

Primele imagini de la locul accidentului:

UPDATE 16:52

Echipele de salvare au ajuns la locul accidentului de elicopter al președintelui iranian din Warzghan și au început căutările.

UPDATE 16:47

Raportul de teren al operațiunii de căutare din Warzghan:

Potrivit agenției de știri Fars, grupurile de salvare și căutare încearcă să găsească elicopterul care îl transportă pe președinte.

Un reporter Fars care este cu unul dintre aceste grupuri își povestește observațiile după cum urmează:
„Căutarea echipelor de salvare continuă în jurul minei de cupru Sangun. Ceața din zonă este foarte deasă, iar vizibilitatea pe orizontală este mai mică de 5 metri. Plouă și în zonă. Zona cercetată este muntoasă și împădurită, iar acest lucru a încetinit operațiunea de căutare”.

UPDATE 16:46

Ministrul de Interne al Iranului spune că nu este posibilă comunicarea cu echipa de elicopter, inclusiv cu președintele Raisi, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Circumstanțele incidentului sunt încă neclare.

UPDATE 16:38

Președintele iranian Ebrahim Raisi a supraviețuit prăbușirii elicopterului alături de toți cei aflați la bord, potrivit presei iraniene.


Ceața puternică a provocat accidentul, potrivit agenției de știri SNN.

16 echipe de salvare au plecat în regiune.

UPDATE 16:35

Ministrul de Interne al Iranului: „Echipele de salvare sunt încă pe drum din cauza condițiilor meteorologice severe”.

UPDATE 16:34

„Președintele iranian este în regulă, călătorește cu mașina ca parte a unui convoi către Tabriz”, transmite agenția Mehr.

UPDATE 16:33

Ministrul de Interne al Iranului confirmă că unul dintre elicopterele din convoiul care-l transporta pe președintele Raisi a avut o aterizare bruscă, scrie Reuters.

Știrea inițială

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Raisi ar fi aterizat forțat în nord-vestul țării, a informat televiziunea locală.

Raisi se întorcea după o întâlnire cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la granița celor două țări, unde a avut loc ceremonia de deschidere a barajului.

Elicopteru a efectuat o aterizare bruscă în apropierea orașului Verzegan, în apropiere de granița cu Azerbaidjan, iar la bord se afla și ministrul de Externe, transmite IRNA.

„Încercările echipelor de salvare a Semilunii Roșii și ale forțelor militare și de asistență de securitate au început operațiuni extinse pentru a găsi elicopterul care îl transporta pe președinte”, transmite Agenția Iraniană Tasnim.

Condițiile meteorologice dificile îngreunează accesul salvatorilor la locul aterizării forțate a elicopterului președintelui iranian, transmite postul TV IRIB.

Agenția de știri Fars raportează că în prezent nu există niciun contact cu cei care se aflau la bordul elicopterului care îl transporta pe președintele iranian.

Știre în curs de actualizare