BREAKING NEWS: Iranul a lansat 200 de rachete balistice asupra Israelului. „Dacă Israel răspunde, lovim de 1000 de ori mai tare” / IDF avertizează că va răspunde cu o intensitate care va fi văzută de întregul Orient Mijlociu

UPDATE 01:24

„Israelul trebuie să atace imediat Iranul și să bombardeze instalațiile de petrol, gaze și nucleare”, a spus Lieberman, șeful partidului Yisrael Beytenu.

UPDATE 01:20

Agenția Libaneză de Știri raportează 55 de martiri și 156 de răniți în urma bombardamentelor israeliene asupra Libanului în ultimele 24 de ore.

UPDATE 01:10

Iranul a pregătit multe rachete balistice și așteaptă doar răspunsul Israelului, raportează CNN.

UPDATE 00:46

Într-o declarație pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că Administrația Biden și-a dezvăluit „neputința sa completă în rezolvarea crizelor”.

UPDATE 00:35

Lindsey Graham, senatorul republican din Carolina de Sud, a cerut Congresului să adopte un pachet de ajutor suplimentar pentru a oferi ajutor militar Israelului după atacul cu rachete al Iranului, scrie Financial Times.

UPDATE 00:18

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență miercuri. Actualul președinte al consiliului, Elveția, a convocat întâlnirea pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu.

UPDATE 00:06

Fostul președinte Donald Trump i-a criticat marți pe președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris și a spus că lumea „scapă de sub control” și „este foarte aproape de o catastrofă globală”, după ce Iranul a lansat marți sute rachete asupra Israelului.

UPDATE 00:01

Declarația Statului Major al Forțelor Armate iraniene / rezumat:

„În urma acțiunilor ilegitime ale regimului sionist, asasinarea consilierilor noștri militari din Siria și Liban și asasinarea liderilor rezistenței precum Ismael Haniyeh și Hassan Nasrallah, și în special masacrele acestuia din Gaza și Liban, a fost necesar un răspuns dur.

Republica Islamică Iran, în ultimii 45 de ani, nu a inițiat niciodată vreun război, dar nu va ezita să acționeze în autoapărare.

Statul Major al Forțelor Armate mulțumește tuturor ramurilor care au participat la operațiunea de astăzi: Forța Aerospațială IRGC, Armata și Ministerul Apărării.

Dacă regimul sionist ripostează împotriva Iranului, acesta trebuie să aștepte distrugerea infrastructurii sale militare din teritoriile palestiniene ocupate. În cazul sprijinului direct de către SUA pentru Israel în orice atac asupra Iranului, instalațiile și bazele lor din regiune vor fi vizate într-un mod dur și regretabil”.

UPDATE 23:58

Danny Danon, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite: „Răspunsul va fi foarte dureros”.

UPDATE 23:55

Armata iraniană: „Nu vom începe un război, dar vom răspunde cu putere și hotărâre oricărui atac asupra țării noastre”.

UPDATE 23:49

Ministrul iranian al Apărării: „Niciuna dintre cele mai avansate capacități de rachete ale noastre nu a fost folosită în Operațiunea True Promise-2”.

UPDATE 23:47

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris:

„Iranul este o forță destabilizatoare în Orientul Mijlociu și susțin pe deplin ordinul lui Biden de a doborî rachetele iraniene. Încă evaluăm impactul, dar indicatorii inițiali indică faptul că Israelul a fost capabil, cu ajutorul Americii, să facă față acestui atac. Voi lucra întotdeauna pentru a asigura capacitatea Israelului de a se apăra împotriva Iranului. Nu vom ezita niciodată să luăm măsurile necesare pentru a ne apăra interesele împotriva Iranului”.

UPDATE 23:46

Fostul prim-ministru Naftali Bennett vorbește despre atacul iranian cu rachete asupra Israelului:

„Trebuie să acționăm acum pentru a-i distruge proiectul nuclear, pentru a-i distruge instalațiile centrale de energie și pentru a deteriora grav acest regim terorist”.

UPDATE 23:39

Washington precizează că două nave americane au participat la interceptarea rachetelor iraniene”.

UPDATE 23:30 – Netanyahu: „Iranul a făcut o mare greșeală în seara asta și va plăti”

Netanyahu vorbește după atacul Iranului:

https://media.alephnews.ro/2024/10/netanyahu-.mp4

„Cetăţeni ai Israelului,
La începutul cuvintelor mele, transmit condoleanțe familiilor victimelor atacului criminal de la Jaffa și doresc o recuperare completă a răniților.

Ca și în cazul atacului cu rachetă, în spatele acestui atac se află și o mână deliberată și criminală – vine de la Teheran.

În această seară, Iranul a atacat din nou Israelul cu sute de rachete. Acest atac a eșuat. A fost dejucat datorită sistemului de apărare aeriană al Israelului, care este cel mai avansat din lume. Felicit IDF pentru realizarea lor impresionantă, de asemenea, datorită vigilenței și responsabilității arătate de voi – cetățenii Israelului, de asemenea, mulțumesc Statelor Unite pentru sprijinul acordat în efortul nostru de apărare.

Iranul a făcut o mare greșeală în seara asta – și va plăti pentru asta. Regimul din Iran nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și determinarea noastră de a riposta împotriva dușmanilor noștri.

Sinuar și Daf nu au înțeles acest lucru, Nasrallah și Mohsen nu au înțeles acest lucru și probabil că sunt cei din Teheran care nu înțeleg acest lucru vor înțelege.

Vom respecta regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă – îl vom ataca.

Acest lucru este adevărat oriunde ne luptăm cu axa răului. Acest lucru este valabil pentru Iudeea și Samaria, este adevărat pentru Gaza, Liban, Yemen, Siria – și este valabil și pentru Iran. Ne luptăm peste tot cu axa răului, inclusiv cu soldații noștri eroici care operează acum în sudul Libanului și Gaza.

Astăzi, mai mult ca niciodată, forțele luminii din lume trebuie să se unească și să acționeze împreună împotriva regimului întunecat al ayatollahilor, care este sursa terorismului și a răului în regiunile noastre. Ei trebuie să fie alături de Israel. Alegerea nu a fost niciodată mai clară între tiranie și libertate, între binecuvântare și blestem.

În ajunul Roș Hașana vă spun vouă, cetățenilor lui Israel:
Israelul este în mișcare, iar axa răului se retrage. Vom face tot ce este necesar pentru a continua această tendință, pentru a atinge toate obiectivele războiului, în primul rând întoarcerea tuturor răpiților noștri, și pentru a ne asigura existența și viitorul.

Un An Nou fericit și în siguranță tuturor.”

UPDATE 23:25

Josep Borrell cere „încetarea imediată a focului” după atacul Iranului asupra Israelului, scrie FT.

Șeful diplomației al UE a spus că UE condamnă atacul Iranului împotriva Israelului în „cei mai puternici termeni”, cerând o „încetare imediată a focului în regiune”.

„UE condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului”, a spus Borrell pe X. „Circul periculos de atacuri și represalii riscă să scape de sub control. Este nevoie de o încetare imediată a focului în regiune”.

Borrell a spus că UE rămâne „pe deplin angajată” să evite un război regional în Orientul Mijlociu.

UPDATE 23:23

Pentagonul spune că atacul Iranului de marți împotriva Israelului a fost de două ori mai mare decât atacul din aprilie, scrie CNN.

UPDATE 23:19 – Spațiul aerian al Israelului se redeschide după atacul iranian

Spațiul aerian al Israelului se redeschide după atacul iranian, scrie Financial Times.

Spațiul aerian al Israelului s-a redeschis, a declarat Autoritatea de Aviație Israeliană, după ce s-a închis timp de aproximativ două ore în timpul atacului cu rachete la scară largă al Iranului asupra țării de marți seară.

„Spațiul aerian este deschis. Decolările și aterizările vor reveni la normal într-o oră”, a declarat agenția, citată de aeroportul internațional Ben Gurion din Tel Aviv, pe rețelele de socializare.

UPDATE 23:15

Biden: „SUA sprijină pe deplin Israelul. Rămâne de văzut care vor fi consecințele pentru Iran. Voi vorbi cu Netanyahu”.

Întrebat de reporteri cum ar dori să răspundă Israelul, Biden spune că „sunt în discuții”.

UPDATE 23:06

Cabinetul israelian în buncăr:

https://media.alephnews.ro/2024/10/WhatsApp-Video-2024-10-01-at-23.04.57-1.mp4

UPDATE 23:02

„Israelul a trimis mesaje Iranului prin țările arabe că orice atac direct asupra teritoriului israelian va fi întâmpinat cu un atac asupra site-urilor sale nucleare și a infrastructurii petroliere, dar Iranul a decis să atace oricum”, scrie Wall Street Journal.

UPDATE 23:01

Regimul ayatollahului a trecut linia roșie – statul Israel nu va rămâne tăcut în fața atacului criminal al Iranului asupra cetățenilor israelieni”, a spus ministrul israelian de Externe, Israel Katz.

UPDATE 23:00

„Congresul trebuie să se întrunească pentru a aproba furnizarea de rachete Israelului, în lumina expunerii acestuia la un atac iranian”, a declarat Senatorul american Lindsey Graham.

UPDATE 22:57

Astăzi a fost cea mai mare alertă roșie din istoria Israelului și cel mai mare atac cu rachete asupra Israelului de la crearea sa în 1948.

UPDATE 22:55

Uniunea Europeană a condamnat atacul Iranului.

UPDATE 22:54

Premierul Marii Britanii, Sir Keir Starmer, a vorbit marți după-amiază cu omologul său israelian Benjamin Netanyahu pentru a discuta despre escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Starmer condamnă atacul Iranului într-o conversație cu Netanyahu.

UPDATE 22:53

Forțele aeriene israeliene anunță că sistemele Arrow 2 și Arrow 3 au interceptat cu precizie majoritatea rachetelor trimise în Israel din Iran.

https://media.alephnews.ro/2024/10/IMG_2825.mp4

UPDATE 22:52

„După atacul iranian, Israelul își rezervă dreptul de a decide când să lanseze atacuri țintite și atacuri surpriză”, a declarat șeful de stat major al IDF.

UPDATE 22:50

Statele Unite nu știu despre niciun deces în Israel în urma atacului cu rachete ale Iranului, scrie Financial Times.

Statele Unite au spus că încă nu știau că atacul Iranului cu rachete balistice asupra Israelului a dus la victime acolo.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat marți, într-o ședință de informare, că, deși Casa Albă nu avea cunoștință de niciun deces în Israel, era conștientă de moartea unui civil palestinian în Ierihon, în Cisiordania. El a spus că SUA și Israelul se consultă cu privire la un răspuns.

Sullivan a spus că evaluarea inițială a SUA a fost că nu era conștientă de vreo daună aduse activelor strategice din Israel.

„Aceasta este o escaladare semnificativă a Iranului… Acum vom analiza care sunt următorii pași adecvați pentru a asigura interesele americane și pentru a promova stabilitatea în regiune”, a spus Sullivan.

UPDATE 22:49

Situation Room în această seară:

UPDATE 22:48

IDF: „Atacul Iranului este o escaladare severă și periculoasă. Vor fi consecințe”.

UPDATE 22:34

Pentagonul: „Atacul Iranului nu a fost justificat în opinia noastră și condamnăm ferm aceste atacuri”.

UPDATE 22:33

Un oficial iranian senior a declarat că Iranul „nu a atacat clădiri civile”.

UPDATE 22:32

The Telegraph a citat un oficial israelian: „Atacul Iranului este o declarație de război împotriva Israelului”.

UPDATE 22:31

„Vom continua să căutăm să prevenim un conflict mai larg”, spune Departamentul de Stat al SUA.

UPDATE 22:29

Pentagonul spune că „nu cunoaște” informațiile conform cărora Teheranul a anunțat SUA de atac împotriva Israelului, scrie Haaretz.

UPDATE 22:23

„Dacă Israelul reacționează și atacă Iranul, vom reacționa într-un mod devastator, care îl va face să regrete”, avertizează Gărzile Revoluționare Iraniene.

UPDATE 22:22

Ministrul francez al Apărării și ministrul american al Apărării au discutat despre răspunsul care va fi dat Iranului în urma atacului împotriva Israelului.

UPDATE 22:18

„Am vizat baza aeriană „Hatzerim” care a fost folosită pentru asasinarea lui Sayyed Hassan Nasrallah”, anunță trupele IRGC din Iran.

UPDATE 22:16

IRGC a anunțat că operațiunea de astăzi împotriva Israelului se numește „True Promise 2”.

UPDATE 22:10

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan: „Vor fi consecințe grave pentru Iran ca urmare a acestui atac și vom colabora cu Israelul pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla”.

UPDATE 22:05 – Israelul amenință Iranul cu un răspuns care va fi văzut de „întregul Orient Mijlociu”

Sosesc rapoarte că Israelul va începe să atace Iranul în orice moment.

„Răspunsul Israelului la atacul Iranului din această seară va fi diferit de orice ați văzut până acum”, a spus armata israeliană.

Fortele Aeriene ale IDF vor efectua operațiuni semnificative în această noapte.

US Navy a doborât mai multe rachete iraniene în această seară.

UPDATE 21:53

Președintele iranian a spus că Iranul nu caută război, ci rezistă cu hotărâre oricărei amenințări și a cerut Tel Avivului să nu intre în conflict cu Teheranul.

UPDATE 21:51 – Statele Unite au ajutat la apărarea Israelului

„Armata SUA a ajutat la apărarea Israelului. Președintele Biden și Vicepreședintele Kamala Harris au monitorizat atacul din Security. Lucrăm cu IDF ca să evaluăm consecințele. Nu știm să fie daune asupra unor nave aeriene sau infrastructuri. Este o situație fluidă. Ne vom consulta cu israelienii asupra pașilor următori. Este o escaladare importantă a Iranului”, a spus Jake Sullivan.

UPDATE 21:50

Grupuri de rezistență irakiene: „Dacă SUA lansează un atac asupra Iranului, vom riposta prin țintirea tuturor bazelor americane din Irak”.

UPDATE 21:48

Armata israeliană susține că i-a „învins” pe iranieni și că există doar câteva impacturi „izolate”.

Statele Unite dau o declarație similară susținând că „Atacul iranian a fost învins de SUA și Israel. Este un mare succes”

UPDATE 21:44

IDF anunță că va răspunde atacului iranian cu rachete în această seară, iar rezultatul va fi „văzut de întregul Orient Mijlociu”.

UPDATE 21:43

„În această seară, Forțele Aeriene vor bombarda cu forță zonele din Orientul Mijlociu”, relatează Yedioth Ahronoth, sub autoritatea armatei israeliene.

UPDATE 21:42

Trei baze militare israeliene de lângă Tel Aviv au fost atacate de Iran, relatează agenția Mehr, citând o declarație a IRGC.

UPDATE 21:40

Radioul Armatei Israeliene, citând surse militare: „Nicio aeronavă a Forțelor Aeriene sau apărarea noastră antiaeriană nu a fost rănită”.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene le cere israelienilor să nu publice documentația privind loviturile cu rachete „pentru a nu oferi informații inamicului”.

UPDATE 21:39

Trupele IRGC din Iran au folosit pentru prima dată rachete hipersonice în timpul atacurilor aeriene împotriva Israelului, transmite agenția iraniană IRIB.

UPDATE 21:38

Iranul a trimis un mesaj Statelor Unite că nu vrea să extindă războiul.

UPDATE 21:37

IDF va continua să atace în această seară în Orientul Mijlociu într-un mod puternic, scrie presa israeliană.

UPDATE 21:35

Iranul susține că a atacat 3 baze lângă Tel Aviv.

UPDATE 21:34

Numele atacului iranian de astăzi asupra Israelului este „True Promise” (la fel ca în aprilie).

UPDATE 21:32

Misiunea permanentă a Iranului la Națiunile Unite:

„Dacă regimul sionist îndrăznește să răspundă sau să comită alte acte de răuvoință, va urma un răspuns ulterior și zdrobitor. Statele regionale şi susţinătorii sioniştilor sunt sfătuiţi să se despartă de regim“.

UPDATE 21:30

„Corpul Gărzilor Revoluționare Iraniene și-a îndeplinit promisiunile și acesta este primul val”, spune Președintele Comisiei de securitate națională și politică externă a Parlamentului.

UPDATE 21:25

Iranienii din Teheran sărbătoresc: „Fără supunere, fără capitulare, RĂZBOI cu Israelul!”.

UPDATE 21:24 – Starmer vorbește cu Netanyahu și cu regele Iordaniei

Premierul britanic Keir Starmer a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu regele Iordaniei în această după-amiază, spun surse guvernamentale pentru BBC.

UPDATE 21:16

Iranul a avertizat SUA prin canale diplomatice cu puțin timp înainte de atacul asupra Israelului, relatează Reuters. Iranul ar fi transmis mesajul către SUA prin Rusia.

UPDATE 21:14 – IDF: Oamenii pot părăsi zonele protejate

IDF spune că oamenilor „li se permite acum să părăsească spațiile protejate în toate zonele din întreaga țară”.

„Solicităm publicului să continue să urmeze liniile directoare ale comandamentului de pe frontul de casă”, continuă declarația.

UPDATE 21:05 – Consiliul de Securitate al ONU este așteptat să se întrunească mâine pentru a discuta despre atacul iranian asupra Israelului

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat că „Iranul a efectuat în această seară cel mai mare și mai violent atac cu rachete împotriva statului Israel. Suntem pregătiți și pregătiți în apărare și atac. Statul Israel va lua toate măsurile necesare pentru a protejează cetățenii Israelului, așa cum am arătat anterior comunității internaționale, orice inamic care atacă Israelul ar trebui să se aștepte la un răspuns dureros”.

UPDATE 21:02

În conformitate cu evaluarea situației, s-a decis ordonarea unei zone militare închise în regiunea Dovov, Tivbon și Malkia IDF clarifică faptul că intrarea în această zonă este strict interzisă. În această seară arr avea loc extinderea operațiunii din Liban.

UPDATE 20:56

Șase persoane sunt confirmate moarte în urma unei împușcături în masă la Tel Aviv, chiar înainte de începerea atacurilor Iranului.

UPDATE 20:53- Biden ordonă armatei SUA să doboare rachetele iraniene

Casa Albă a emis declarația la scurt timp după ce Iranul a lansat rachetele.

SUA, care și-au sporit prezența militară în regiune, au jucat un rol esențial în doborârea rachetelor iraniene în timpul ultimului atac al Teheranului asupra Israelului, la 13 aprilie.

UPDATE 20:51

Iranul susține că a tras rachetele asupra bazelor militare și nu le-a îndreptat către populația civilă.

UPDATE 20:46

IDF spun că atacul s-a încheiat, iar Israelul „își rezervă dreptul de a răspunde la momentul și locul pe care îl alege”.

UPDATE 20:44

Daniel Hagari a declarat că „în acest moment încă evaluăm situația. Au efectuat destul de multe interceptări și există câteva lovituri. Nu detectăm amenințări suplimentare la adresa spațiului aerian, așa că am dat instrucțiuni să părăsiți zonele protejate”. El a adăugat că „cerem să nu transferați informații inamicului și să nu distribuiți documente. Suntem în stare de alertă maximă, vom proteja cetățenii statului Israel”.

UPDATE 20:40

Purtătorul de cuvânt al IDF spune că nu au fost detectate amenințări suplimentare din partea Iranului în acest moment.

UPDATE 20:36

Trump a numit atacul Iranului asupra Israelului drept război și a spus că ar fi putut fi prevenit complet.

UPDATE 20:34

Purtătorul de cuvânt al IDF, Hagari: „În această etapă nu recunoaștem amenințările din partea Iranului, trebuie să continuăm să acționăm conform comenzii frontului intern. Acest atac va avea consecințe”

UPDATE 20:33

După atacul iranian neobișnuit – liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a fost mutat într-un loc sigur.

UPDATE 20:32 – Premierul danez susține intervenția militară în Orientul Mijlociu: Raport

Mette Frederiksen spune că o intervenție militară internațională în Orientul Mijlociu ar putea fi o modalitate de a impune o soluție cu două state și de a ieși din impasul actual.

Frederiksen a îndemnat la o revizuire a răspunsului internațional la conflict, care a escaladat atunci când armata israeliană a declarat că a lansat o ofensivă terestră împotriva Hezbollah în sudul Libanului.

UPDATE 20:27 – Rachete văzute deasupra Tel Avivului

UPDATE 20:25

Casa Albă: Biden a ordonat armatei americane să ajute la apărarea Israelului împotriva atacurilor iraniene și să doboare rachete care vizează Israelul.

UPDATE 20:22

Reprezentanta Iranului la ONU: „Răspunsul legal, rațional și legitim al Iranului la acțiunile regimului sionist – care a inclus vătămarea cetățenilor și intereselor iraniene și afectarea suveranității naționale a Republicii Islamice Iran – a fost îndeplinit în mod corespunzător. Dacă regimul sionist îndrăznește să riposteze sau să comită acte suplimentare de răutate, va exista un răspuns zdrobitor ulterior.”

UPDATE 20:18 – Israelul emite instrucțiuni „salvatoare” pentru civili

Comandamentul israelian de pe frontul intern a trimis mesaje text conținând „instrucțiuni de salvare a vieții” oamenilor din anumite zone ale Israelului, îndrumându-i să intre în spații protejate.

Într-o declarație video, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, le spune oamenilor să ajungă în cel mai sigur spațiu protejat din apropierea lor și să aștepte instrucțiuni suplimentare.

Sistemul de apărare aeriană al Israelului este „pe deplin operațional”, adaugă el. Acesta detectează și interceptează amenințările „chiar și în acest moment”, spune el.

El le spune cetățenilor israelieni să „rămână vigilenți” și să urmeze instrucțiunile de siguranță.

UPDATE 20:14

Israelul, Irakul și Iordania își închid spațiul aerian.

UPDATE 20:11

Secretarul Apărării, Lloyd J. Austin III, a vorbit marți la telefon cu ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, a anunțat Pentagonul într-o declarație, adăugând că Austin „a precizat că Statele Unite sunt bine pregătite să apere personalul, aliații și partenerii SUA în fața amenințărilor din partea Iranului și a organizațiilor teroriste susținute de Iran”.

UPDATE 20:07

Gardienii Revoluției iraniene au afirmat într-o declarație că Iranul a lansat rachete balistice asupra Israelului ca răspuns la asasinarea recentă de către Israel a mai multor lideri Hezbollah, inclusiv a secretarului general al grupării, Hassan Nasrallah.

UPDATE 20:04 – Iranul: Am tras 400 de rachete în Israel

Iranul susține: am tras 400 de rachete în Israel.

UPDATE 20:03 – IRANUL – Dacă Israel răspunde, lovim de 1.000 ori mai tare

IRANUL – Dacă Israel răspunde, lovim de 1.000 ori mai tare.

UPDATE 20:01

Aproape 200 de rachete au fost lansate spre Israel.

UPDATE 19:54 – Un al doilea val de rachete balistice din Iran

Un al doilea val de rachete balistice din Iran.

UPDATE 19:52 – IDF îndeamnă israelienii să meargă în „spații protejate” dacă se aud sirenele

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) îi îndeamnă pe israelieni să „rămână în alertă și să urmeze întocmai instrucțiunile comandamentului de pe frontul intern”.

„La auzul unei sirene, trebuie să intrați într-un spațiu protejat și să rămâneți acolo până la noi ordine”, se adaugă.

UPDATE 19:49 – Primele efecte înregistrate în Tel Aviv, Israel

UPDATE 19:40 – Iranul a lansat rachete către Israel

Purtătorul de cuvânt al IDF: Rachetele au fost lansate din Iran cu puțin timp în urmă. Comandamentul Frontului Acasa a instruit să intre în spații protejate, instrucțiuni de salvare.

New York Times: Acesta este unul dintre cele două valuri din Iran.

100 de rachete au fost lansate din Iran către baze din regiunile sudice și centrale.

Cetățenii sunt îndemnați să urmeze instrucțiunile Comandamentului Frontului Intern și să se deplaseze imediat în zonele protejate atunci când sună alarmele.

Sistemele de apărare aeriană sunt operaționale, dar alertele pot acoperi regiuni mari din cauza amenințărilor variate.

UPDATE 19:38

Statele Unite au emis un avertisment de „adăpostire la fața locului” pentru personalul american și familiile acestuia în clădirile ambasadelor lor din Israel.

UPDATE 19:22 – Atac cu victime în Tel Aviv

10 răniți

Ziarul Haaretz: Împușcăturile din Jaffa au vizat oameni care așteptau în gară.

UPDATE 19:10 – Alerte aeriene emise în centrul Israelului

Sirenele de raid aerian au sunat în centrul Israelului, avertizând cu privire la posibile tiruri de rachete.

UPDATE 19:05

Ministrul Apărării Yoav Galant a vorbit în urmă cu câteva minute cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

Cei doi au discutat despre intențiile Iranului de a ataca Israelul, cooperarea militară pentru apărare comună și dreptul statului Israel de a se apăra și de a acționa împotriva inamicilor săi.

Ministrul Apărării Gallant i-a mulțumit Secretarului Apărării Austin pentru cooperarea strânsă și angajamentul său personal față de securitatea Israelului și întărirea stabilității regionale, împotriva agresiunii iraniene.

UPDATE 18:50

Purtătorul de cuvânt al IDF:

În urma alertelor care au fost activate cu puțin timp în urmă în zonele Menasha, Sharon, Yarkon, Dan Shumron, o lansare care a traversat teritoriul Libanului a fost interceptată cu succes.

Comandamentul Frontului Intern le cere locuitorilor din zona Dan să stea aproape de o zonă protejată la care se poate ajunge în timpul apărării. Ar trebui evitată să stați în zone deschise și să vă deplasați în exterior fără o necesitate esențială. A fi acum lângă un spațiu protejat salvează vieți.

UPDATE 18:40 – Secretarul general al ONU este „extrem de îngrijorat” de escaladarea situației din Liban

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „extrem de îngrijorat de escaladarea conflictului din Liban”, se arată într-o declarație a purtătorului său de cuvânt.

Guterres face apel la o încetare imediată a focului și spune că un „război total” în țară trebuie evitat cu orice preț.

„Suveranitatea și integritatea teritorială a Libanului trebuie să fie respectate”, adaugă declarația.

Anterior, Guterres i-a spus prim-ministrului Libanului că ONU este „mobilizată pentru a-i ajuta pe toți cei care au nevoie în țară”, potrivit declarației.

UPDATE 18:30 – „Urmărim evoluțiile”, spune Blinken

Secretarul de stat Antony Blinken spune că SUA „urmăresc foarte îndeaproape evenimentele din Orientul Mijlociu”.

„Statele Unite sunt angajate în apărarea Israelului. Urmărim evoluțiile, așa cum am spus, cu mare atenție în acest moment”, a declarat el înaintea unei reuniuni la Washington.

Acest lucru se întâmplă în timp ce un înalt oficial al Casei Albe avertizează CBS, partenerul BBC din SUA, că are indicii că Iranul intenționează să lanseze un atac iminent cu rachete balistice asupra Israelului.

UPDATE 18:29

O sursă occidentală susține că, spre deosebire de atacul din aprilie, de data aceasta se așteaptă ca Iranul să atace Israelul doar cu rachete balistice care ajung în Israel în 12 minute și nu cu drone sau rachete de croazieră care permit un timp de pregătire mult mai lung pentru apărare și interceptare.

Acest lucru ar putea diminua drastic capacitatea coalițiilor conduse de SUA de a ajuta Israelul deoarece cea mai mare parte a ajutorului lor din aprilie a fost de a doborî drone și rachete de croazieră folosind avioane.

Doar câteva rachete balistice au fost doborâte de bateria americană Patriot în Irak și nave echipate cu Aegis în Marea Mediterană, apărarea antiaeriană Arrow-2/3 a Israelului fiind în marea majoritate.

UPDATE 18:14

SUA încearcă cu disperare să convingă Iranul să nu lovească sau măcar să-l limiteze. Ei sunt îngrijorați că răspunsul israelian nu va fi restrâns; acesta este exact Casus Belli pe care Netanyahu l-a căutat.

În același timp, Putin vrea să vorbească de urgență cu Netanyahu mai târziu astăzi. Probabil că va încerca să convingă Israelul să nu răspundă. Dacă Israelul răspunde, o va face și Iranul și lucrurile se vor escalada.

UPDATE 18:10

Un atac al Iranului asupra Israelului ar putea fi la fel de mare sau mai mare decât atacul lansat pe 13 aprilie, au declarat oficiali americani pentru CBS News.

Iranul a fost pregătit să lanseze un atac pe termen scurt încă de la începutul lunii august, când a amenințat că se va răzbuna pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, spun oficialii.

Reamintim că, în aprilie, Iranul a lansat un baraj de rachete către teritoriul israelian. Aproximativ 99% dintre rachete au fost interceptate de Israel și aliații săi, inclusiv SUA și Marea Britanie.

UPDATE 17:48

Pentagonul : Imaginile din satelit arată că Iranul a echipat un număr mare de rachete balistice pentru a ataca Israelul

UPDATE 17:35 – Blinken spune că administrația Biden urmărește situația dintre Israel și Hezbollah din Liban

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken spune că administrația Biden urmărește situația dintre Israel și Hezbollah din Liban „foarte îndeaproape” și „foarte atent”, dar este dedicată apărării și securității Israelului.

Vorbind marți înainte de discuțiile cu ministrul de externe al Marocului, Blinken nu a abordat amenințarea pentru Israel reprezentată de o potențială lansare de rachete balistice iraniene, care a fost identificată de Casa Albă cu puțin timp înainte de a vorbi.

„Statele Unite sunt dedicate apărării Israelului”, a spus el. „Urmărim evoluțiile, așa cum am spus, cu mare atenție în acest moment.”

UPDATE 17:11 – WASHINGTON AVERTIZEAZĂ IRANUL

Un atac asupra Israelului ar avea „consecințe grave” pentru Iran, avertizează un înalt oficial american, ca răspuns la escaladarea tensiunilor dintre cele două țări și la iminența unor atacuri cu rachete balistice asupra Israelului, potrivit serviciilor de informații de la Washington.

UPDATE 16:48

SUA au indicii că Iranul se pregătește să lanseze iminent un atac cu rachete balistice împotriva Israelului: oficial înalt de la Casa Albă.

UPDATE 16:00

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu: „Cetățeni ai Israelului, suntem în mijlocul unei campanii împotriva axei răului a Iranului. Am spus ieri că acestea sunt zile de mari realizări și mari provocări. Mari realizări pentru că l-am zădărnicit pe Nasrallah și comanda lui de vârf și planul lui Hezbollah de a ocupa Galileea. Suntem hotărâți să-i întoarcem în siguranță pe rezidenții noștri din nord la casele lor. Dar, pe de altă parte, există și provocări mari. Ceea ce vă cer sunt două lucruri: Unu – pentru a respecta cu strictețe directivele comenzii din prima linie, salvează vieți. Și al doilea – să stam împreună. Vom rămâne ferm împreună în zilele de testare care urmează. Împreună vom rezista, împreună vom lupta și împreună vom învinge”.

UPDATE 15:00

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Operațiunile noastre în Liban vor continua în această seară și nu vom dezvălui planurile noastre inamicului”

„Serviciile de securitate israeliene estimează că operațiunea la sol din Liban va continua timp de câteva săptămâni. Am efectuat zeci de operațiuni la sol în Liban de la începutul războiului pentru a elimina tunelurile.”

„Forțele noastre au preluat controlul asupra unei case din Mays al-Jabal cu puțin timp în urmă și au ajuns într-un tunel din interiorul acesteia. Am distrus peste 700 de ținte în sudul Libanului. Forțele noastre au reușit să distrugă echipamentele și armele Hezbollah, inclusiv armele iraniene”

UPDATE 14:00

Haaretz, conform a două surse diplomatice: țările occidentale au avertizat Iranul împotriva bombardării israeliene a instalațiilor nucleare și strategice, dacă ar interveni în război.
Haaretz, potrivit unui oficial occidental: Evaluarea noastră este că Iranul nu a decis încă dacă va răspunde la asasinarea lui Nasrallah.
Haaretz, potrivit unui oficial occidental: Iranul așteaptă să vadă amploarea invaziei terestre israeliene și capacitatea Hezbollah de a o respinge, în ciuda a ceea ce a fost expus.

UPDATE 13:15

IDF: În următoarele ore, un val de bombardamente va lovi zeci de sate din Liban, lângă granița de nord/ peste 20.

UPDATE 12:00

Ofensiva terestră a Israelului în sudul Libanului va viza bazele Hezbollah de-a lungul frontierei care amenință Israelul și nu este un război împotriva poporului libanez, afirmă armata israeliană.

„Aceste raiduri terestre localizate vor viza bastioanele Hezbollah care amenință orașele, kibbutzim-urile și comunitățile israeliene de-a lungul frontierei noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari.

„Hezbollah a transformat satele libaneze de lângă satele israeliene în baze militare pregătite pentru un atac asupra Israelului”.

UPDATE 11:00

Armata israeliană spune că sirenele de foc ostil au fost activate în regiune.

O declarație a armatei a adăugat că alertele au sunat după ce au fost detectate atacuri provenind din Liban, fără a oferi detalii suplimentare.

O explozie a fost auzită în Tel Aviv, a declarat un martor pentru agenția de presă Reuters.

UPDATE 10:00

Adjunctul Hezbollah transmite un mesaj sfidător după uciderea lui Nasrallah.

Hezbollah afirmă că este pregătit să facă față ofensivei terestre israeliene din Liban. Liderul adjunct al grupării armate libaneze, Naim Qassem, a făcut aceste comentarii în primul său discurs public de la uciderea secretarului general Hassan Nasrallah.

UPDATE 09:26

Ce scrie presa despre operațiunea israeliană din Liban

New York Times: Aceasta este prima astfel de invazie a Israelului pe teritoriul vecinului său din nord în aproape două decenii. Invazia vine după atacurile intense israeliene în Liban în ultimele două săptămâni, care au ucis sute de oameni.

Politico: Vorbim despre o escaladare semnificativă a conflictului” cu Hezbollah. Odată cu decizia de a trimite trupe în Liban, începe o nouă etapă a conflictului.

Pais: Apelurile diplomatice de ultimă oră pentru a preveni operațiunea israeliană s-au dovedit zadarnice.

UPDATE 09:17

Purtătorul de cuvânt al IDF:

Forțele IDF au început o operațiune la sol țintită și demarcată împotriva țintelor teroriste Hezbollah în zona de lângă granița din sudul Libanului

În conformitate cu decizia eșalonului politic, IDF a început în urmă cu câteva ore o operațiune la sol țintită și delimitată în sudul Libanului împotriva țintelor și infrastructurilor teroriste ale organizației teroriste Hezbollah, într-o serie de sate din apropierea graniței, care reprezintă o problemă imediată. și o amenințare reală pentru așezările israeliene de la granița de nord.

IDF operează conform unui plan regulat conceput de Statul Major General și Comandamentul Nord, pentru care forțele s-au antrenat și pregătit în ultimele luni. Forțele terestre sunt însoțite într-un efort de atac de către forțele aeriene și de artilerie, care atacă ținte militare din zonă într-un efort coordonat cu luptătorii forțelor terestre.

Etapele campaniei au fost aprobate și se desfășoară în conformitate cu decizia nivelului politic. Operațiunea „Săgețile Nordului” continuă, conform evaluării situației, în același timp cu luptele din Gaza și alte arene.

IDF continuă să lupte și să acționeze pentru a atinge obiectivele războiului și face tot ce este necesar pentru a proteja cetățenii Statului Israel și a returna locuitorii din nord la casele lor în siguranță. Cerem să nu transmitem zvonuri și rapoarte neoficiale despre activitățile forțelor IDF și să rămânem doar la anunțurile oficiale.

UPDATE 09:11

Divizia 98 a început o activitate vizată în zona Libanului de Sud: documentație din pregătirea forțelor diviziei.

https://media.alephnews.ro/2024/10/WhatsApp-Video-2024-10-01-at-09.10.48.mp4

UPDATE 8:00

Armata israeliană a bombardat o casă din orașul Daoudiya din sudul Libanului, omorând cel puțin 10 persoane și rănind alte cinci, relatează Agenția Națională de Știri din Liban.

Toți cei uciși fac parte din familia Diab, potrivit NNA.

UPDATE 07:00

Într-o convorbire telefonică cu omologul său israelian Yoav Gallant, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Washingtonul sprijină Israelul în „necesitatea dezmembrării infrastructurii de atac [Hezbollah] de-a lungul frontierei” cu Libanul pentru a preveni „atacuri de tipul 7 octombrie asupra comunităților din nordul Israelului”.

Austin a avertizat, de asemenea, Iranul cu privire la consecințele în cazul în care alege să lupte cu aliatul-cheie al Washingtonului.

Austin a mai spus că armata SUA este „bine pregătită” pentru a apăra „personalul, partenerii și aliații SUA” din regiune în „fața amenințărilor din partea Iranului și a organizațiilor teroriste susținute de Iran”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Casa Albă spune că vede operațiunea terestră a Israelului în sudul Libanului ca fiind în conformitate cu dreptul țării de a se apăra împotriva amenințărilor din partea grupărilor teroriste, scrie CNN.

„Înțelegem că israelienii vor desfășura operațiuni limitate pentru a distruge infrastructura Hezbollah care ar putea fi folosită pentru a amenința cetățenii israelieni. Acest lucru este în conformitate cu dreptul Israelului de a-și apăra cetățenii și de a întoarce în siguranță civilii la casele lor”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate la sfârșitul zilei de luni.

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, și Secretarul de Stat American, Antony Blinken, au reiterat apelurile pentru încetarea focului în contextul escaladării conflictului dintre Israel și Liban, în cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc luni seara.

„Un vehicul aerian fără pilot (UAV) a fost interceptat „deasupra Mării Mediterane la zeci de kilometri de coasta din centrul Israelului” în cursul nopții, a declarat armata israeliană.

Exit mobile version