Președintele Ciadului, Idriss Deby Itno, a murit „după ce a fost rănit în timpul confruntărilor dintre armată și rebeli, la doar o zi după ce a câștigat un nou mandat de președinte”, transmite The Africa Report. Informația a fost confirmată oficial de purtătorul de cuvânt al Armatei Naționale, generalul Azem Bermandoa Agouna.

Anunţul privind decesul preşedintelui a fost făcut la doar câteva ore după ce autorităţile electorale au confirmat victoria lui Idriss Deby Itno în scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 11 aprilie.

Circumstanţele decesului preşedintelui Idriss Deby Itno nu pot fi confirmate deocamdată din surse independente. Autorităţile nu anunţaseră că Idriss Deby Itno vizita linia de front din nordul Ciadului sau că ar fi participat direct la luptele cu rebelii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De-a lungul timpului, Idriss Deby Itno supravieţuise numeroaselor comploturi militare, inclusiv conflictului cu grupul insurgent Frontul Schimbării şi Concordiei din Ciad. Conform unor surse militare, insurgenţii au primit armament în Libia şi au pătruns în nordul Ciadului pe 11 aprilie. Idriss Deby Itno a fost un aliat al Franţei în combaterea terorismului islamist în Africa. În Ciad sunt militari francezi care participă la Operaţiunea Barkhane, din nordul statului Mali.

După anunţul decesului preşedintelui, a fost înfiinţat un consiliu de tranziţie care va fi condus de fiul acestuia, Mahamat Idriss Deby Itno, în vârstă de 37 de ani.