Brexit: Cetățenii UE vor putea intra în Marea Britanie doar pe bază de pașaport, începând de azi

  • Accesul în Marea Britanie se va face, începând de vineri, pentru cetățenii UE, doar pe bază de pașaport și nu cu buletinul sau cartea de identitate, așa cum era până acum.
  • Marea Britanie a declarat că modificările care au urmat Brexit-ului sunt necesare pentru a preveni utilizarea documentelor falsificate, pentru a combate infracțiunile și pentru a opri migranții ilegali.
  • Schimbările au loc în contextul în care britanicii se confruntă cu o lipsă acută de șoferi de camioane, ce a dus la o criză de combustibil și la lipsuri pe rafturile supermarketurilor.

Accesul în Marea Britanie se va face, începând de vineri, pentru cetățenii UE, doar pe bază de pașaport și nu cu buletinul sau cartea de identitate, așa cum era până acum, a transmis guvernul britanic, citat de BusinessTimes.

Conform planurilor anunțate de guvern în urmă cu un an, majoritatea cetățenilor UE, ai Spațiului Economic European (SEE) și elvețienii vor avea nevoie de un pașaport valabil pentru a intra în Marea Britanie, deoarece oficialii de frontieră nu mai acceptă cărți de identitate naționale ca document de călătorie începând cu data de 1 octombrie.

Marea Britanie a declarat că modificările care au urmat Brexit-ului sunt necesare pentru a preveni utilizarea documentelor falsificate, pentru a combate infracțiunile și pentru a opri migranții ilegali.

Într-o declarație făcută ieri seara, ministrul de interne Priti Patel a spus că Marea Britanie trebuie să „înfrunte infractorii care încearcă să intre în țara noastră ilegal folosind documente falsificate”.

„Prin faptul că nu se mai folosesc cărțile de identitate ne consolidăm granița și îndeplinim prioritatea oamenilor de a prelua controlul asupra sistemului nostru de imigrație”, a adăugat ea.

Schimbările au loc în contextul în care britanicii se confruntă cu o lipsă acută de șoferi de camioane, ce a dus la o criză de combustibil și la lipsuri pe rafturile supermarketurilor.