• Românii care trăiesc în UK și au actele în regulă nu sunt afectaţi de Brexit
  • Peste 600.000 de români au primit statut de rezident sau de rezident temporar în UK
  • Multe companii își vor muta fabricile şi depozitele în Uniunea Europeană

Brexitul înseamnă schimbări pentru românii care trăiesc în Regatul Unit. Andrei Stanislav știe exact cum este viața de român în UK, pentru că trăieste acolo de 10 ani. Acesta îți spune că, acum, britanicii caută muncitori calificați.

Andrei Stanislav, român stabilit în UK: „Cert este că din august a fost o infuzie de oameni nou veniţi. Cu pandemia şi cu toate închise bineînţeles că nu au reuşit să se acomodeze şi le-a fost destul de greu să obţină actele, pentru că toate centrele sunt închise.”

Peste 600 de mii de români au primit deja statutul de rezident sau statutul de rezident temporar. Așa că vor avea siguranța că vor beneficia de aceleași drepturi pe care le aveau și până acum.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Iar cei care nu au aplicat pentru un astfel de statut o mai pot face până la jumătatea anului viitor.

Cu sau fără acest statut, Andrei este de părere că românilor nu le va fi greu să-și găsească un loc de muncă. 

Andrei Stanislav, român stabilit în UK: „Nu-i aşa bătaie pe locurile de muncă. Eu nu cred că am stat voit o lună de zile, pentru că eram pretenţios şi îmi căutam doar anumite zone cât mai comode mie.”

Multe companii vor fi obligate să-și mute fabricile în Uniunea Europeană, astfel că, spune Andrei, doar cei buni își vor păstra jobul.

Andrei Stanislav, român stabilit în UK: „Domeniul meu, fiind pe construcţii, am observat. Deja se fac demersuri pentru specializarea fiecăruia pe un anumit sector. Adică nu poţi să mai lucrezi mixt cum s-a permis atâţia ani.”

Libera circulaţie între Marea Britanie şi Uniunea Europeană va lua sfârşit la miezul nopţii.

Dacă vrei totuși să începi o nouă viață în Regatul Unit este necesar să îndeplinești un sistem de puncte, în funcție de competențe și talent.