Un important lanț de magazine britanic raționalizează ouăle, orezul, săpunul sau hârtia igienică

tesco Foto: Profimedia

Lanţul de magazine britanic Tesco a limitat numărul de produse ce pot fi cumpărate pentru o serie de produse, printre care ouă, orez, săpun şi role de toaletă, în condiţiile în care 3.000 de camioane rămân blocate după introducerea restricţiilor privind transportul între Marea Britanie şi Franţa.

Conform BBC, Tesco a spus că are stocuri suficiente, iar clienţii ar trebui să „cumpere aşa cum ar face în mod normal”.

Franţa şi-a închis graniţa cu Marea Britanie timp de 48 de ore, duminică, pe fondul temerilor legate de noua tulpină de coronavirus. Zeci de alte ţări au interzis sosirile din Marea Britanie, inclusiv India, Iran şi Canada.

Autorităţile franceze spun că unele călătorii vor fi permise pentru rezidenţi şi cetăţeni cu un test negativ recent. Între timp, Comisia Europeană a cerut altor ţări să renunţe la interdicţiile de călătorie. Într-o recomandare adresată tuturor statelor membre, Comisia a spus că interdicţiile aplicate zborurilor şi trenurilor ar trebui eliminate pentru a evita întreruperea lanţului de aprovizionare.

Luni, lanţurile de magazinee Tesco şi Sainsbury’s au avertizat asupra posibilităţii dispariţiei de pe rafturi a unor articole, dacă nu apar soluţii pentru transportul mărfurilor. O mare parte din legumele proaspete din Marea Britanie provin din Europa continentală în timpul iernii, inclusiv roşiile şi varza.

Tesco a anticipat şi că produsele precum salatele şi citricele ar putea fi afectate.

Canalul Mânecii este o rută comercială vitală, cu aproximativ 10.000 de camioane care călătoresc zilnic între Dover şi Calais de Crăciun, aducând de regulă produse proaspete.