• Pub-urile, barurile și restaurantele vor trebui să se închidă la ora 22:00
  • După ce prim-ministrul caută de săptămâni întregi să-i aducă înapoi, cei care lucrează în birouri sunt din nou îndemnați să rămână acasă
  • Măsuri restrictive care „ar putea dura șase luni”, avertizează Boris Johnson

Pentru a opri evoluția accelerată a epidemiei, Boris Johnson a decis în cele din urmă să ceara britanicilor să lucreze de acasă, posibil pentru următoarele șase luni, relatează Les Echos.

„În serviciile publice cheie și în toate profesiile în care munca de acasă nu este posibilă, cum ar fi construcțiile sau comerțul, oamenii trebuie să continue să vină la muncă”, a declarat marți premierul în Camera Comunelor .

Alte măsuri anunțate pentru a evita un al doilea val de pandemie: puburile, barurile și restaurantele vor trebui să-și închidă ușile începând de la 22:00. Măștile vor fi acum obligatorii în taxiuri, pentru vânzătorii din magazine și pentru chelneri și clienți în restaurante, cu excepția evidentă a celor ce consumă mâncare și băutură. Nunțile vor fi limitate la 15 persoane în loc de 30. În ceea ce privește stadioanele, acestea nu se vor redeschide așa cum a fost planificat inițial la începutul lunii octombrie.

Recomandări

NOUL PROGRAM DE GUVERNARE
DEZVĂLUIRILE PAPEI
COMISIA CONTRA TIKTOK
DIN TEXAS, SPRE MARTE
VINE BRADUL LA TINE
STARMER SPRIJINĂ UCRAINA

Amenzi de 200 de lire sterline, de două ori mai mari decât înainte, vor fi aplicate cetățenilor care nu poarta mască. Amenda de 10.000 de lire sterline anunțată în acest weekend pentru persoanele care refuză să se autoizoleze se va aplica și companiilor care încalcă regulile împotriva virusului.

Dacă nu se fac progrese în ceea ce privește vaccinurile sau metodele de testare, astfel de reguli „ar putea rămâne în vigoare timp de șase luni”, a avertizat premierul.

„Ne rezervăm dreptul de a folosi mai multă putere, cu restricții și mai severe”, a avertizat el, fără a exclude chemarea armatei pentru a ajuta poliția.

Riscul de 200 de decese pe zi la jumătatea lunii noiembrie

Cea mai grav afectată țară europeană și a cincea la nivel mondial, cu aproape 42.000 de morți, Regatul Unit vede numărul contaminărilor sale „dublându-se la fiecare șapte zile”, a avertizat luni Patrick Vallance, consilierul științific al guvernului.

Dacă epidemia ar urma această curbă, „am ajunge la 50.000 de cazuri pe zi la jumătatea lunii octombrie”, comparativ cu 6.000 în prezent, ceea ce ar putea duce la „200 de decese pe zi sau mai mult la jumătatea lunii noiembrie”, a adăugat el. La apogeul pandemiei, Regatul Unit a înregistrat aproape 1.000 de decese pe zi.

Pentru a opri evoluția virusului, premierul părea gata să închidă complet pub-urile și restaurantele, la fel ca înainte de 4 iulie. Dar ministrul Finanțe Rishi Sunak l-a descurajat să facă acest lucru pentru a evita să dea o lovitură fatală sectorului, în condițiile în care sistemul guvernamental de șomaj trebuie să se oprească la sfârșitul lunii octombrie.