• Brittney Griner s-a întors în SUA după 10 luni de detenție în Rusia, la începutul lunii decembrie.
  • Superstarul WNBA a scris o scrisoare în care le mulțumește fanilor pentru că au ajutat-o să nu-și piardă speranța” în timpul detenției.
  • Scrisorile voastre au fost, de asemenea, mai mult decât să mă ridice în picioare. Ele mi-au arătat puterea mâinilor colective”, a scris Griner.

Brittney Griner s-a întors pe teritoriul american după 10 luni de detenție în Rusia. La mai puțin de două săptămâni de la mult așteptata și foarte mediatizată revenire, superstarul WNBA a scris o scrisoare fanilor în care le mulțumește pentru sprijinul acordat în timpul celui mai dificil an din viața ei.

În biletul postat miercuri pe contul ei de Instagram, Griner a scris: „datorită eforturilor multora, inclusiv ale voastre, sunt acasă”.

„Ți-ai făcut timp să-mi arăți că îți pasă și vreau să-mi fac personal timp să-ți scriu și să-ți spun că efortul tău a contat”, a spus ea. „Scrisorile voastre m-au ajutat să nu-mi pierd speranța într-o perioadă în care eram plină de regrete și vulnerabilă în moduri pe care nu mi le-aș fi putut imagina niciodată. Vă mulțumesc, din toată inima”, a adăugat Griner. „Datorită vouă nu mi-am pierdut niciodată speranța”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Griner, de două ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, a fost reținută pentru prima dată în custodia Rusiei la 17 februarie. Campioana de 1,90 metri de la Phoenix Mercury a fost acuzată de transport de droguri la scară largă și a fost mutată într-o închisoare rusă la scurt timp după ce agenții vamali de pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova au declarat că au găsit în bagajul ei cartușe de vape care conțineau ulei de hașiș.

Șase luni mai târziu, Griner a fost găsită vinovată de contrabandă cu droguri cu intenție criminală și condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia. Dar la mai puțin de o lună după ce a ajuns într-o colonie penală notorie, cea care a fost de opt ori All-Star WNBA a fost eliberată după ce președintele Joe Biden și administrația sa au fost de acord cu un schimb de prizonieri care a schimbat-o pe Griner cu traficantul de arme Viktor Bout.

Ea și „Negustorul morții” și-au intersectat drumurile pe o pistă din Emiratele Arabe Unite, unde oficialii guvernului american au urcat-o pe Griner într-un avion privat care se îndrepta spre o bază militară din San Antonio, Texas. După un zbor lung, tânăra în vârstă de 32 de ani s-a reunit cu soția sa, Cherelle, și cu alte persoane dragi care o așteptau în statul natal Lone Star.

Brittney Griner le mulțumește suporterilor ei că au adus-o acasă

„Scrisorile voastre au fost, de asemenea, mai mult decât să mă ridice în picioare”, a scris ea în scrisoarea sa. „Ele mi-au arătat puterea mâinilor colective. Împreună, putem face lucruri dificile. Eu sunt dovada vie a acestui lucru. Familia mea este întreagă și acum, datorită vouă, suntem norocoși să putem petrece sărbătorile împreună”, a adăugat Griner. „Cu toate acestea, rămân prea multe familii cu persoane dragi reținute pe nedrept.”

Apoi, legenda Baylor Bears și-a îndreptat atenția către Paul Whelan, un alt american deținut în Rusia, care nu a fost inclus în schimbul de prizonieri pentru Bout, în ciuda sugestiilor anterioare că ar fi fost inclus. În timpul conferinței sale de presă din ziua în care a fost anunțată eliberarea lui Griner, Biden a sugerat că Kremlinul a refuzat să negocieze pentru Whelan deoarece „Rusia tratează cazul lui Paul Whelan diferit de cel al lui Brittney”.

Fost pușcaș marin american devenit director de securitate, Whelan a fost arestat la un hotel din Moscova în decembrie 2018, fiind suspectat că ar fi un spion american. Ulterior, el a fost declarat vinovat de spionaj și condamnat la 16 ani într-o închisoare rusă, cu posibilitatea de a sta într-un lagăr de muncă, scrie Insider.

La fel ca Griner, Whelan a fost considerat „reținut pe nedrept” de către guvernul american. Dr. Dani Gilbert, un expert în luarea și recuperarea ostaticilor, care este în prezent Rosenwald Fellow în politica externă a SUA și securitate internațională la Centrul John Sloan Dickey pentru înțelegere internațională de la Dartmouth College, a declarat pentru Insider că campania de propagandă acerbă a Moscovei împotriva lui Whelan a complicat semnificativ negocierile pentru eliberarea acestuia.

„Este foarte obișnuit ca un guvern precum Rusia sau Iranul să acuze un american că este spion, iar aceasta este o acuzație foarte convenabilă pentru ei, deoarece publicul american practic nu va ști niciodată”, a spus Gilbert. „Face foarte complicat să ne gândim la ce făcea cineva într-o țară străină și ce fel de înțelegeri ar fi dispuse să facă sau nu Statele Unite pentru a aduce acea persoană acasă”.

Situația neclară a lui Whelan și poziția șubredă a acestuia în fața opiniei publice au crescut aproape sigur costul aducerii sale acasă. Chiar și așa, Griner face presiuni asupra celor care au ajutat-o să se întoarcă acasă pentru a-i acorda același sprijin lui Whelan.

„Acele familii ale altor americani reținuți pe nedrept au fost alături de voi și de toți cei care au susținut campania WeAreBG pentru a mă aduce acasă și este rândul nostru să le susținem”, a scris ea. „Sper că vă veți alătura mie și îi veți scrie lui Paul Whelan și veți continua să militați pentru ca alți americani să fie salvați și să se întoarcă la familiile lor.” Apoi, ea a oferit adresa pentru a-i trimite scrisori lui Whelan, i-a mulțumit încă o dată și și-a semnat numele cu numărul 42.