• Încă nu avem un buget stabilit pentru anul 2021
  • Cel mai probabil bugetul îl vom ști abia în februarie
  • Deficitul bugetar pe 2020 a depăşit 90 de miliarde de lei
  • Comisia Europeană va reevalua situaţia bugetară a României în primăvăra anului 2021

Greu la deal cu bugetul mic! Premierul nu poate să vină cu el în fața Parlamentului pentru că nu e pregătit. Cîțu spune că le dă șansa colegilor săi să își cunoască ministerul, o vorbă care nu prea îți dă încredere în priceperea lor la vârful țării.

Cîțu vorbește de începutul lui februarie. Mai exact pe 4. Nu e o noutate să începem anul fără buget – așa a fost și anul trecut și mai mereu. De data asta, avem ca premier un finanțist care tot nu se ține de calendar.

Cât de stabile arată lucrurile

Irina Apetrii, corespondent Aleph News: „Bugetul lui Cîțu are mai multe bube. Bine, nici criza pandemică nu îl ajută. Vorbim de o proiecție imensă de deficit, de 7 la sută. Iar Cîțu știe că nu prea are bani. Așa că strânge cureaua cât poate. Amenință companiile de stat că nu vor mai primi fonduri, dacă nu își motivează serios pierderile. Ministerele trebuie să își facă o analiză internă și vor primi bani în funcție de ce reiese.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Pe de altă parte, viitorul arată ceva mai bine. În 2024, Guvernul își dorește un deficit bugetar de sub 3 la sută. 2020 l-am încheiat la 9 la sută!

Comisia Europeană se îngrijorează pentru modul în care gestionăm noi banii, ce ne-a sfătuit

Bruxelles-ul l-a certat pe Cîțu și vrea o discuție serioasă pe subiectul bugetului. Asta pentru că finanțiștii de acolo văd România într-o situație neagră de-a dreptul. Au făcut un calcul, iar datoria publică poate ajunge și până la 100% din PIB în 2027, dacă Guvernul nu ia măsuri. Așa că nu-i de joacă. Numai în 2020, datoria publică a crescut cu 83 miliarde de lei în 10 luni. Asta la un produs intern brut de peste 1000 de miliarde.