După două tentative eşuate, bugetul Iaşului a fost adoptat miercuri. Bugetul a trecut cu ajutorul votului consilierului USR PLUS Cezar Baciu.

„Voi vota în conformitate cu jurământul pe care l-am depus în faţa cetăţenilor municipiului Iaşi, sunt pentru bugetul municipiului Iaşi”, a declarat în şedinţă Cezar Baciu, afirmaţiile sale fiind primite cu un ropot de aplauze.

Consilierii PSD au ieşit din sală în momentul votului.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Primarul Mihai Chirica a spus după adoptarea bugetului că acesta a fost făcut pe „baza unei largi dezbateri politice pe parcursul a multor întâlniri şi a multor zeci de ore în care zeci de amendamente aduse la proiectul propus au fost filtrate, au fost aprobate multe, şi în cele din urmă au dat o formă concretă acestui buget”.

Edilul le-a mulţumit celor 14 consilieri locali care votat bugetul oraşului.

„Din păcate, unii parlamentari ai USR PLUS au încercat să schimbe gândirea raţională a consilierilor din CL Iaşi încercând să deturneze într-un mod incorect şi ilegal, aş putea spune, ceea ce ei trebuie să facă pentru cei care i-au votat. Am avut discuţii cu mare parte din consilierii USR PLUS, care au venit să-mi transmită faptul că li se interzice politic să voteze acest buget”, a mai spus Chirica.

Acesta i-a mulţumit lui Cezar Baciu, consilierul local USR PLUS care a votat proiectul de buget.

Bugetul oraşului Iaşi a fost respins de două ori, după ce consilierii locali USR PLUS au refuzat să voteze proiectul propus de primarul Mihai Chirica şi susţinut de PNL şi PMP.

USR PLUS a solicitat PNL Iaşi retragerea sprijinului politic acordat lui Mihai Chirica pentru a vota bugetul.

De ce nu a susținut USR PLUS bugetul propus de PNL la Iași

„USR PLUS Iaşi solicită PNL Iaşi retragerea sprijinului politic acordat inculpatului Mihai Chirica; o alianţă între USR PLUS şi PNL poate fi formată numai împotriva dlui Chirica şi nu pentru susţinerea lui. Negocierile cu organizaţia municipală PNL Iaşi cu privire la o alianţă locală se pot desfăşura doar atunci când orice persoană cercetată penal, membru de partid, îşi pierde sprijinul politic. Este inadmisibil ca la masa negocierilor să participe domnul Mihai Chirica, persoană cercetată în două dosare penale pentru infracţiuni de corupţie în exercitarea funcţiei publice. Rezultatul negocierilor va sta întotdeauna sub umbrela suspiciunii de intenţii ascunse şi jocuri de interese atât timp cât partenerii de negociere susţin o persoană cercetată penal. PNL Iaşi are obligaţia morală de a retrage sprijinul politic domnului Mihai Chirica, dacă îşi doreşte să servească interesele cetăţenilor din municipiu şi nu doar ale celor care fac parte din grupuri infracţionale organizate”, a spus deputatul USR PLUS de Iaşi Filip Havârneanu, săptămâna trecută.

Potrivit acestuia, USR PLUS Iaşi ar fi sprijinit bugetul doar în următoarele condiţii asumate de Primăria Iaşi:

  • Organizarea de îndată a unui concurs transparent şi corect pentru ocuparea poziţiei de City Manager
  • Organizarea de îndată a unui concurs transparent şi corect pentru ocuparea poziţiei de Arhitect Şef.
  • Organizarea de îndată a unui concurs transparent şi corect pentru ocuparea poziţiei de Director Executiv al Direcţiei de Transformare Digitală şi Implementare Smart City.
  • Acceptarea unui reprezentant din partea USR PLUS în comisia de recrutare pentru poziţiile mai sus menţionate, care va participa la supravegherea corectitudinii concursurilor.
  • Obligaţia de a transparentiza toate documentele de interes public (contracte, documente de urbanism, cheltuieli efectuate etc), prin intermediul unei platforme dedicate, în decurs de maxim 8 luni de la aprobarea Bugetului. Prin intermediul acestei platforme.