• Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși acuzați de spionaj
  • Sofia a expulzat până acum opt diplomați ruși, inclusiv un atașat militar, din cauza suspiciunii de spionaj
  • Ambasada Rusiei la Sofia a numit această măsură „neîntemeiată”

Bulgaria a expulzat luni doi diplomați ruși pentru presupus spionaj după ce procurorii au acuzat șase persoane, inclusiv actuali și foști ofițeri de informații militari, de spionaj pentru Rusia, relatează Reuters.

Ministerul de Externe al Bulgariei a declarat că le-a acordat diplomaților 72 de ore pentru a părăsi țara, în urma unei scrisori a procurorilor în care se spunea că cei doi au fost implicați în activități incompatibile cu statutul lor.

„O notă a fost înmânată șefului adjunct al misiunii de la ambasada Rusiei”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Sofia a expulzat până acum opt diplomați ruși, inclusiv un atașat militar, din cauza suspiciunii de spionaj din octombrie 2019 și până în prezent. Decizia pune presiune pe legăturile strânse dintre Moscova și Bulgaria, care este membră NATO și a Uniunii Europene.

Ambasada Rusiei la Sofia a numit această decizie „neîntemeiată” și a declarat că Moscova și-a rezervat dreptul de a lua măsuri.

Procurorii au declarat că un presupus grup de spionaj, condus de un fost ofițer militar bulgar de informații secrete, a transmis informații clasificate despre Bulgaria, NATO și UE ambasadei ruse din Sofia.

Reacția NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a spus luni la telefon premierului bulgar Boyko Borissov că Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să rămână unită împotriva oricăror activități maligne, care vizează statele membre, a declarat biroul de presă al guvernului.

Statele Unite, Marea Britanie și Macedonia de Nord și-au exprimat deja sprijinul pentru Bulgaria, iar Borissov a cerut Rusiei să înceteze spionajul în țara balcanică.

Un tribunal militar bulgar a decis luni să țină în custodie cinci dintre cei șase membri ai presupusului grup de spionaj, ale cărui activități erau supravegheate din toamnă. Un membru al grupului a cooperat cu procurorii, iar aceștia nu vor cere arestarea lui.

Bulgaria a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Uniunii Sovietice în timpul erei comuniste. Păstrează legături culturale, istorice și economice strânse cu Rusia, care rămâne principalul partener energetic al țării.