• Bulgaria închide cerul pentru aeronavele rusești.
  • Alături de Bulgaria, Polonia și Republica Cehă au anunţat, vineri, închiderea spaţiului lor aerian companiilor aeriene ruseşti, în urma agresiunii Ucrainei de către Moscova.
  • Și Republica Moldova au luat, joi, decizia de a bloca spațiul aerian pentru avioanele rusești.

Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria au anunţat, vineri, închiderea spaţiului lor aerian companiilor aeriene ruseşti, în urma agresiunii Ucrainei de către Moscova, notează AFP, citat de Agerpres.

„Interdicţia se va aplica de la miezul nopţii (vineri, 23.00 GMT)”, a declarat, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller.

„Cu începere de la miezul nopţii, oprim traficul tuturor companiilor aeriene ruseşti în spaţiul aerian ceh”, a indicat, la rândul său, ministrul ceh al transporturilor, Martin Kupka, de asemenea, pe Twitter.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

O interdicţie similară a intrat în vigoare şi în Bulgaria, la miezul nopţii (vineri, 22.00 GMT), ca răspuns la „agravarea conflictului militar şi în solidaritate cu Ucraina”.

Avioanele ruseşti „nu mai pot intra în spaţiul aerian suveran al Bulgariei, inclusiv deasupra apelor teritoriale”, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.

Pe de altă parte, compania naţională poloneză, LOT, a anunţat suspendarea zborurilor către Moscova şi Sankt Petersburg cu începere de vineri după-amiază.

Aceste anunţuri urmează unei decizii similare, care a lovit compania naţională rusă Aeroflot, luată, joi, de Marea Britanie. În plus, secretarul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a anunţat, vineri seară, o interdicţie cu efect imediat care vizează avioanele private ruseşti.

Rusia, la rândul său, a reacţionat interzicând survolarea teritoriului său tuturor aeronavelor legate de Regatul Unit, inclusiv zborurilor în tranzit.

Republica Moldova a închis spațiul aerian, având în vedere situația de conflict din regiune

Republica Moldova și-a închis, la rândul său, spațiul aerian, ca urmare a invaziei Rusiei în țara vecină, Ucraina. Anunțul a fost făcut de Ministerul afacerilor externe de la Chișinău la scurt timp după ce președintele țării, Maia Sandu, a anunțat instituirea stării de urgență.

De asemenea, în contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina, a fost instituită Celula de criză, care monitorizează, în regim de permanență, situația de securitate și coordonează operațiunile de evacuare a cetățenilor țării noastre din Ucraina.

Concomitent, MAE moldovean a dispus întărirea măsurilor de securitate la misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova care au un grad înalt de expunere.