• Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că cheltuielile militare se vor dubla de la nivelul actual și vor ajunge la 100 de miliarde de lire sterline în 2030.
  • Ministrul a declarat că armata „va crește efectiv” pentru prima dată de la sfârșitul războiului rece – deși nu s-a angajat în mod specific să revină asupra unei reduceri planificate a dimensiunii armatei.
  • Truss a promis în timpul campaniei sale de conducere că va ridica cheltuielile pentru apărare de la 2,1% din PIB la 3% până în 2030.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că cheltuielile militare se vor dubla de la nivelul actual și vor ajunge la 100 de miliarde de lire sterline în 2030, ca urmare a angajamentului lui Liz Truss de a crește bugetul forțelor armate la 3% din PIB. Ministrul a declarat într-un interviu acordat unui ziar de duminică că armata „va crește efectiv” pentru prima dată de la sfârșitul războiului rece – deși nu s-a angajat în mod specific să revină asupra unei reduceri planificate a dimensiunii armatei.

Truss a promis în timpul campaniei sale de conducere că va ridica cheltuielile pentru apărare de la 2,1% din PIB la 3% până în 2030, cu mult peste angajamentul luat de Boris Johnson în iunie de a le crește la 2,5% până la sfârșitul deceniului.

Wallace a spus că promisiunea lui Truss ar însemna miliarde de dolari în plus pentru armată. „Pe baza previziunilor actuale, asta înseamnă aproximativ un buget de apărare de 100 de miliarde de lire sterline în 2029-30. În prezent, suntem la 48 de miliarde de lire sterline. Deci, aceasta este diferența. În opt ani, este o sumă uriașă”, a declarat el pentru Sunday Telegraph.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

Ben Zaranko, economist la Institute for Fiscal Studies, a declarat că cifra de 100 de miliarde de lire sterline „supraestimează oarecum cât de mare ar fi această creștere”. Cele 52 de miliarde de lire sterline suplimentare includ o creștere în termeni reali de aproximativ 23 de miliarde de lire sterline, restul fiind reprezentat de inflație și de impactul creșterii economice viitoare.

Dar, în ciuda sumelor suplimentare oferite în viitor, Wallace a declarat că nu poate încă să speculeze ce părți ale armatei vor beneficia. El a spus că este „foarte probabil” ca dimensiunea armatei să crească și a sugerat că este probabilă extinderea în domeniul războiului antidronă, al informațiilor de semnal și al artileriei.

Războiul din Ucraina a demonstrat utilitatea militară a dronelor, în special pentru recunoaștere, și necesitatea de a avea informații despre câmpul de luptă pentru a ajuta forțele Kievului să țintească centrele de comandă rusești și hub-urile de muniții aflate adânc în spatele liniilor de front.

Între timp, Rusia a exploatat în mod sumbru o superioritate de aproximativ zece ori mai mare în materie de artilerie pentru a cuceri teritoriu în regiunea Donbas din estul țării în primăvară și la începutul verii, câștigând teren cu bombardamente neîncetate, cu prețul distrugerii de clădiri și al uciderii de civili.

Nu a existat nici un angajament imediat de a inversa reducerea de aproape 10.000 de oameni a efectivelor armatei britanice până în 2025, deși este posibil ca planurile revizuite să apară spre sfârșitul anului după o nouă revizuire a politicii externe și de apărare comandată de Truss pentru a rescrie revizuirea integrată anunțată sub Johnson.

Aliații NATO din Europa de Est, cum ar fi Polonia și statele baltice, doresc ca țările mai îndepărtate din vest, cum ar fi Marea Britanie, să angajeze mai multe trupe pentru apărarea frontului, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. În acest an, Marea Britanie și-a mărit prezența în Estonia la 1.700 de militari, cu încă 1.000 de militari în așteptare în Marea Britanie pentru a fi desfășurați la scurt timp dacă este nevoie, ca parte a unei forțe NATO reînnoite de 300.000 de militari pe întregul continent.

Wallace a folosit interviul și pentru a se plânge de Rishi Sunak, fostul cancelar care a fost învins de Truss în competiția pentru conducerea Partidului Conservator. El a acuzat Trezoreria că a fost angajată într-un raid corporatist” susținut asupra cheltuielilor militare, până la punctul în care Trezoreria lui Rishi a încercat să stipuleze mărimea armatei”.

Wallace și Sunak au dus mai multe bătălii pe tema cheltuielilor militare când Johnson era prim-ministru, dar secretarul apărării a declarat că anticipează o relație mai bună cu actualul ministru. Cancelarul, Kwasi Kwarteng, nu avea de gând să închidă ușa de la nr. 11 și să se ascundă în spatele ei”, a spus el.