- În China au apărut imagini îngrozitoare care par să arate familii care ard pe străzi cadavrele celor dragi, în timp ce infecțiile cu SARS Cov-2 explodează.
- Costul incinerărilor ar fi crescut pe fondul creșterii cererii, ceea ce se pare că a determinat unele familii să ia problema în propriile mâini.
- Oficialii din China au încetat să mai publice date, în ciuda numeroaselor rapoarte privind o creștere a numărului de cazuri și decese.
În China au apărut imagini îngrozitoare care par să arate familii care ard pe străzi cadavrele celor dragi, în timp ce infecțiile cu SARS Cov-2 explodează, iar pompele funebre și spitalele sunt copleșite. Rapoartele potrivit cărora în China s-ar putea înregistra până la un milion de cazuri noi pe zi au stârnit temeri la nivel mondial cu privire la posibilitatea apariției unor noi variante. Rapoartele vin în contextul în care, luna trecută, Beijingul a renunțat la politica „zero COVID”, după trei ani de restricții stricte.
În ciuda acestui fapt, autoritățile chineze au afirmat că doar 5.000 de persoane au murit din cauza virusului de la schimbarea de politică. Imagini video șocante distribuite online au arătat cadavrele care se îngrămădeau în spitale și crematorii în săptămânile următoare, în timp ce Departamentul de Sănătate din Marea Britanie a confirmat că orice persoană care călătorește în Anglia din China va trebui să prezinte un test COVID negativ.
Firmele de pompe funebre și spitalele au declarat că au fost copleșite, în condițiile în care experții internaționali în domeniul sănătății au prezis 2,1 milioane de decese cauzate de COVID în următoarele luni.
Costul incinerărilor ar fi crescut pe fondul creșterii cererii, ceea ce se pare că a determinat unele familii să ia problema în propriile mâini. Imaginile cu incendiile de pe străzile din China ar fi arătat incinerări improvizate. Un astfel de clip arată un sicriu de lemn pe marginea unei căi de acces care este ars pe un mic rug. Arderea pare să aibă loc într-o zonă rurală.
Un alt clip, despre care se spune că ar fi din Shanghai, arată un grup de rezidenți care stau într-o parcare între blocuri de apartamente înalte, în jurul a ceea ce pare a fi un alt rug improvizat. Mai multe clipuri similare au apărut din oraș, iar alte două clipuri postate online arată cadavre arse într-un mod similar – rezidenții întinzând cadavrele pe cearșafuri înainte de a trasa un contur de cretă în jurul rugului.
Apoi, cei îndurerați au alimentat flăcările cu ramuri de copac. Acest lucru se întâmplă după ce o captură de ecran postată pe Weibo a arătat un rezident care le spunea vecinilor săi într-un mesaj text că tatăl său a murit și că nu și-a putut permite serviciul de incinerare. Ulterior, el le-a spus că va „găsi un spațiu deschis” pentru a arde rămășițele tatălui său.
Bloomberg a relatat că un alt utilizator Weibo a scris că cetățenii „nu-și permit să trăiască în condiții de izolare” și nici nu-și permit să moară. Un furnizor de servicii funerare din Beijing le-a spus că o incinerare, care în mod normal costă câteva mii de euro, ar putea fi organizată în trei zile la prețul de 68.000 de yuani, în timp ce un serviciu în aceeași zi ar costa 88.000 de yuani. Nivelurile scăzute de imunitate raportate în China ar putea însemna că virusul nu are nevoie să se dezvolte pentru a se răspândi, ceea ce ar putea reduce riscul apariției unei noi variante.
Chen Xi, expert în sănătate globală la Universitatea Yale, a declarat pentru South China Morning Post: „Cea mai populată țară din lume are o mare capcană de imunitate și include un număr mare de populație imunocompromisă, care poate găzdui virusul timp de luni de zile – și poate produce variante îngrijorătoare. Este posibil să existe mai puțină presiune pentru ca virusul să evolueze pentru a se sustrage în continuare imunității.”
Oficialii din China au încetat să mai publice date, în ciuda numeroaselor rapoarte privind o creștere a numărului de cazuri și decese. Firma britanică de date medicale Airfinity a estimat la 1 milion de cazuri în China și aproximativ 5.000 de decese în fiecare zi. Această creștere vine după ce China a anunțat la începutul acestei luni, în urma unui val de proteste, că va renunța la abordarea opresivă de tip zero-COVID. Închiderile severe au fost norma de la izbucnirea pandemiei, iar experții cred că răspândirea actuală se datorează în parte unui nivel mai scăzut de imunitate. Între timp, se crede că populația Chinei este sub-vaccinată.