• În ultimele săptămâni, oficialii americani s-au întâlnit în mod regulat cu omologii britanici şi europeni pentru a discuta posibile cadre pentru o încetare a focului.
  • Printre planuri fost un cadru în patru puncte propus de Italia la sfârşitul lunii trecute.
  • Ucraina nu este implicată direct în aceste discuţii, în ciuda angajamentului SUA de a nu „discuta ceva despre Ucraina fără Ucraina”.

În ultimele săptămâni, oficialii americani s-au întâlnit în mod regulat cu omologii britanici şi europeni pentru a discuta posibile cadre pentru o încetare a focului şi pentru a pune capăt războiului printr-o înţelegere negociată, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu discuţiile.

Printre planuri fost un cadru în patru puncte propus de Italia la sfârşitul lunii trecute. Acel cadru presupune ca Ucraina să se angajeze la neutralitate în ceea ce priveşte NATO în schimbul unor garanţii de securitate şi negocieri între Ucraina şi Rusia privind viitorul Crimeei şi al regiunii Donbas.

Ucraina nu este implicată direct în aceste discuţii, în ciuda angajamentului SUA de a nu „discuta ceva despre Ucraina fără Ucraina”. Oficialii americani şi ucraineni au declarat că SUA nu au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a se angaja într-un anumit plan şi nici nu au făcut presiuni directe pentru a se aşeza la masa discuţiilor cu ruşii.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield, a declarat reporterilor la începutul acestei săptămâni că perspectiva italiană este „una dintre acele iniţiative pe care cu siguranţă ne-ar plăcea să le vedem ducând la o concluzie a acest război oribil”

În orice caz, oficiali americani şi occidentali au declarat pentru CNN că există o îngrijorare tot mai mare că, dacă ruşii şi ucrainenii nu se întorc la masa negocierilor şi nu ajung la un acord, războiul va continua – potenţial ani de zile.