• Centrul Chinologic de la Sibiu antrenează anual peste 1.000 de câini pentru M.A.I
  • Blu este un ciobănesc german în vârstă de 1 an și 3 luni
  • Blu a început probele pentru miros pe data de 26 ianuarie
  • Programul include alte 2 perechi de câini dresați de la 5 și, respectiv, 7 luni
  • Astfel de programe funcționează deja în Finlanda și Germania

România apelează la cel mai bun prieten al omului pentru detectarea virsului Sars-CoV-2. Proiectul pilot include 6 exemplare de ciobănesc german, antrenate special pentru a semnala persoanele infectate care tranzitează coridoarele aeroportului.

Potrivit Mediafax, ministrul de interne Lucian Bode este încrezător și anunță că proiectul se va desfășura la Sibiu, iar rezultatele vor fi atent monitorizate.

„Nu, câinii nu se vor plimba prin aeroport, vor sta într-un spațiu special amenajat și delimitat de ceilalți pasageri. Câinele, exemplarele canine vor începe să urmărească subiectul care este infectat cu virusul Sars-Cov-2”, a explicat Silviu Stan, dresor la Centrul Chinologic din Sibiu.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Blu, câinele capabil să identifice o persoană infectată cu coronavirus

Blu este un câine vigilent, activ, iubitor și, nu în ultimul rând, pofticios după mâncare. A trecut cu brio toate probele lui Silviu.

Mai mult, el i-a detectat pe cei infectați cu coronavirus chiar dacă aceștia prezentau un test PCR negativ. Iar la retestare s-a confirmat abilitatea lui Blu. El poate să simtă prezența virusului și în ambianță.

„Cu foarte multă atenție și foarte multă implicare a colectivului care lucrează la acest proiect am reușit să îl aducem la un nivel foarte bun. Așa a trecut de tinerețea lui, prin mângâiere. Asta este recompensa supremă cred că pentru el, nu?”, a mai spus Silviu Stan.

Antrenamentele au decurs atât de bine încât câinii antrenați sunt capabili să semnaleze și tifoanele folosite de cei infectați și uitate pe o masă de mai bine de 20 de minute.

Toate cele 6 exemplare de ciobănesc german sunt abilitate să identifice sulfații emanați prin expirație de persoanele care s-au îmbolnăvit.

Rezultatele obținute au fost comunicate și în cadrul conferinței internaționale găzduită Ministerul de Interne al Emiratelor Arabe.

„Câinii implicați și câinii care au participat la activități în cadrul demonstrației respective au identificat în procent de 100% probele recoltate de la persoanele infectate cu virsului Sars-CoV-2. Atât câinii, cât și instructorii noștri sunt pregătiți să-și desfășoare activitatea în orice moment”, a spus Leonard Bîlă, șeful Centrului Chinologic Sibiu.