• Camera Deputaților a adoptat triplarea sumelor primite de către rezerviștii voluntari din Armata Română
  • Astfel, în loc să primească 10% din solda unui cadru militar activ, aceștia vor primi 30%
  • O altă noutate în proiectul adoptat de Camera Deputaților este includerea stării de urgență la situațiile în care se vor mobiliza rezerviștii voluntari

Camera Deputaților a adoptat triplarea sumelor primite de către rezerviștii voluntari din Armata Română.

Astfel, în loc să primească 10% din solda unui cadru militar activ, aceștia vor primi 30%. Ca sumă de bani, asta înseamnă că un soldat rezervist (gradul cel mai mic) va avea o creștere de la 180 la 540 de lei pe lună, fără să fie concentrat sau să participe la instrucție. Aceasta ar fi o promisiune mai veche, pentru a atrage cadru militar în armată

O altă noutate în proiectul adoptat de Camera Deputaților este includerea stării de urgență la situațiile în care se vor mobiliza rezerviștii voluntari. Până acum, legea prevedea acest lucru doar în cazul stării de asediu, de mobilizare sau de război, ceea ce a fost un impediment în activarea rezerviștilor pe perioada pandemiei.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Așadar, dacă legea va trece și de Senat și va fi promulgată de Klaus Iohannis, cu următoarea ocazie de la publicarea legii în Monitorul Oficial a declarării sau a prelungirii uneia dintre stările mai sus enumerate, inclusiv starea de urgență, rezerviștii vor putea fi mobilizați.

Mai mult de atât, rezerviștii au drept de prempțiune când e un post liber pe pregătirea lor la unitatea cu care au contract, pentru a încuraja tinerii să aplice măcar pentru statutul de rezervist.

Contractele rezerviștilor voluntari se încheie pe o perioadă de cel puțin 3 ani, iar în momentul mobilizării automate, acestea se suspendă și se reiau la încheierea stării de urgență/mobilizare/asediu/război.

Documentul integral îl puteți citi aici.