• Camera Deputaţilor dezbate luni după-amiază moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu
  • Social democrații au depus, miercurea trecută, moţiunea simplă intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”
  • 109 deputați social-democrați au semnat moțiunea împotriva ministrului Sănătății
  • Votul va avea loc miercuri

UPDATE 19.15: Emanuel Ungureanu (USR), mesaj pentru PSD: „Din cauza voastră ard spitalele!

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a spus, luni, în plenul Camerei Deputaților, că „din cauza PSD şi a mafiilor lor ard spitalele din România”.

UPDATE 18.20: George Simion: „Când urcă scroafa în pom, cine tace nu e om”. „Una vorbim și alta fumăm”

Deputaţii AUR vor vota moţiunea simplă pe Sănătate iniţiată de PSD, a anunțat co-președintele formațiunii politice, George Simion.

Când se urcă scroafa în pom, cine tace nu e om. Cam asta se întâmplă. Nu am văzut încă măsurile, domnule ministru. Din păcate, una vorbim și alta fumăm. Spitalele sunt instituții de omorât români. Să vă fie rușine!”, a spus co-președintele AUR, George Simion.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

UPDATE 17:50: Grindeanu: „Domnule Voiculescu, sunteți vinovatul moral de moartea românului din Belgia

Vlad Voiculescu este vinovatul moral de moartea românului dus în Belgia, acuză deputatul PSD Sorin Grindeanu: „Numai pentru acest caz trebuia să demisionați dacă aveați onoare și demnitate”.

Ministrului Vlad Voiculescu nici nu i-a păsat de acest caz (al bărbatului de la Constanța, mare ars, care a murit în Belgia – n.r.) până în această dimineață, când a venit vestea tragică. Abia atunci a început să facă ce știe mai bine – să fugă de răspundere. Domnule mininistru, sunteți principalul vinovat moral de moartea acestui român. Deși știați că într-o asemenea situație transferul în 24, maximum 48 de ore, la un spital performant e vital, ați stat nouă zile cu un om ars pe care l-ați plimbat prin toată România. Numai pentru acest caz trebuia să demisionați dacă aveați onoare și demnitate”, spune Sorin Grindeanu.

UPDATE 17:40: Vlad Voiculescu: „PSD, autorul dezastrului din Sănătate”

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, asculta declaratiile parlamentarilor in timpul dezbaterii motiunii simple depusa de grupul PSD impotriva sa, luni 15 februarie 2021, la Parlament. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune, despre moțiunea simplă care a fost citită, luni, în Parlament, împotriva sa, că „a fost scrisă, probabil, înainte ca el să fie ministru” și apoi s-a așteptat momentul potrivit. „V-ați bătut joc de munca mea”, acuză Voiculescu.

Voiculescu spune că i se cere să își asume răspunderea pentru dezastrul de la Institutul Național Matei Balș, deși era de câteva zile ministru în momentul tragediei.

Mi se cere să îmi asum răspunderea pentru ceea ce s-a întâmplat într-un spital COVID condus aproape 30 de ani de colegul dvs, de colegul celor care au inițiat această moțiune, de domnul doctor Adrian Streinu Cercel, într-un oraș condus în ultimii 12 ani de zile de colegii dvs, domnul Oprescu, doamna Firea. Aceștia sunt oamenii, toți din PSD care au avut tupeul azi să vorbească despre asumare”, spune Voiculescu.

Ministrul Sănătății le-a spus celor din PSD că probabil au început să scrie moțiunea înainte ca el să fie numit în funcție, apoi s-a așteptat momentul oportun.

Ați început probabil să scrieți moțiunea la adresa mea înainte de a fi ministru. Ați așteptat să apară o tragedie ca să puneți în seama mea tot dezastrul lăsat în urmă de voi. N-o să meargă. (…) Am găsit sistemul de sănptate din România mult mai rău decât l-am lăsat. V-ați bătut joc de aproape tot ce am lăsat în 2016 și era un început. Repet. V-ați bătut joc de aproape tot ce am făcut în 2016 (…). V-ați bătut joc de munca mea”, a mai spus Voiculescu.

Voiculescu acuză că social-democrații au „măcelărit și blocat” măsurile de depolitizare a managerilor de spitale, combaterea nepotismului și a „feudalizării” spitalelor din prima lună de mandat.

Din prima lună din 2017 v-ați bătut joc de parte din munca mea. Tot în cele 7 luni cât am fost ministru al Sănătății am introdus lista medicamentelor esențiale a OMS în legislație. Și tot la începutul lui 2017 ați eliminat-o din legislație și ați lăsat zeci de mii de oameni fără medicamente esențiale, medicamente de care aveau nevoie pentru supraviețuire”, acuză Voiculescu.

Potrivit acestuia, tot când era ministru a introdus un mecanism de feed-back al pacientului pentru a vedea cum este el tratat în spitalele din România.

16.349 de oameni au notificat Ministerul Sănătății pe care dumneavoastră l-ați condus că li s-a cerut șpagă în spitale. (…) Au vurt să raporteze că au fost umiliți în spitale și ce ați făcut a fost să îngropați aceste sesizări la Ministerul Sănătății. 16.349 de oameni v-au cerut să le apărați demnitatea, iar voi v-ați bătut joc de ei”, mai spune Voiculescu.

Acesta a mai spus că în 2016, când a plecat de la Ministerul Sănătății, a lăsat un plan de reorganizare a spitalelor, pentru a le aduce la un nivel decent, pe care îl cere legea. Voiculescu spune că nu s-a mai întâmplat nimic cu acest plan după ce el nu a mai fost ministru.

UPDATE 17:20: Alexandru Rafila citește textul moțiunii simple

Deputatul PSD Alexandru Rafila se adreseaza parlamentarilor in timpul dezbaterii motiunii simple depusa de grupul PSD impotriva ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, luni 15 februarie 2021, la Parlament. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Nu este suficient să arătați permanent ce au greșit „ceilalți”. Asta o făceați când erați în Opoziție! Acum, când sunteți ministru, când dețineți pârghiile Puterii, trebuie să arătați cum și ce ați făcut, cum și ce ați corectat. Mai ales într-o situație de criză majoră de sănătate publică!

Această moțiune simplă nu pune nici Sănătatea, nici Sistemul Sanitar în banca acuzaților. Această moțiune critică lipsa evidentă de performanță a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viața românilor. Această moțiune este depusă împotriva ministrului care NU a reușit să ia deciziile necesare, NU a reușit să coaguleze experiența profesioniștilor – așa cum chiar el susținea că ar trebui făcut – pentru a prelua controlul asupra pandemiei și pentru a garanta siguranța pacienților.”, conform moțiunii PSD.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rodica Nassar afiseaza o pancarta alaturi de ceilalti parlamentari ai PSD, in timpul dezbaterii motiunii simple depusa de PSD impotriva ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, luni 15 februarie 2021, la Parlament. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Vlad Voiculescu este ministru de mai puțin de două luni, dar PSD îi
cere deja demisia. 109 deputați social-democrați au semnat o moțiune
care va fi dezbătută luni după-amiază în plenul Camerei Deputaților.

Deputații PSD care îi cer demisia lui Vlad Voiculescu spun că din
23 decembrie, data învestirii, și până acum au văzut au văzut „atât de
multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut
în ultimii 30 de ani”.

În plus, ministrul e acuzat că este arogant și că pune în pericol sănătatea românilor.

Victime omenești, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică și minciuni la testare i raportare! Și multă indiferență, indolență, aroganță și sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea și siguranța cetățenilor săi. Este deja prea mult! Acest ministru a de3venit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor. Trebuie să votăm ca acest ministru să plece”, se arată în textul moţiunii.

De asemenea, semnatarii moţiunii simple mai acuză faptul că, în locul măsurilor “rapide” şi “viguroase” care să corecteze “tot ce aţi criticat atunci când eraţi în Opoziţie”, cetăţenii români au primit un “pachet cu acuze despre trecut” şi un pachet cu “promisiuni despre viitor”, dar nimic despre prezent sau despre cum pot fi rezolvate problemele acum.

Moţiunea simplă este doar consultativă. Spre deosebire de moţiunea de cenzură care duce la căderea Guvernului, moţiunea simplă are ca efect doar adresarea unui avertisment politic cu scopul de a remedia o situaţie eronată fără a creea de partea Guvernului obligaţia de a o respecta.

Gestul PSD e considerat ridicol de către PSD liderul PNL Ludovic Orban, în timp ce Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS, a pus că social-democrații
au depus moțiunea ca să se afle în treabă.

Marea problemă a ministrului Sănătății este bugetul pe anul în curs. Vlad
Voiculescu susține că banii sunt prea puțini pentru cheltuielile aduse de epidemie.

Niciun ministru nu este mulțumit, a spus el. Cerința lui a adus și tensiuni în coaliție. Premierul Cîțu a declarat că oamenii nu știu să citească bugetul, dar că ies în spațiul public să facă scandal.