• În conformitate cu legislația actuală, cele trei agenții federale lucrează deja la investigarea, prevenirea și urmărirea penală a actelor de terorism intern.
  • Proiectul de lege ar cere ca fiecare agenție să deschidă birouri dedicate în mod special acestor sarcini și să creeze un grup operativ inter-agenții pentru a combate infiltrarea supremației albe în armată.
  • Biroul de buget al Congresului estimează că proiectul de lege ar costa aproximativ 105 milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani, majoritatea banilor fiind destinați angajării de personal.

Proiectul de lege intitulat „Domestic Terrorism Prevention Act” (Legea privind prevenirea terorismului intern), care costă aproximativ 150 de milioane de dolari, urmărește să acopere lacunele în ceea ce privește schimbul de informații între instituțiile care pot urmări și răspunde mai bine la amenințarea tot mai mare a terorismului extremist alb. Camera Reprezentanților din SUA a adoptat o lege care ar consolida resursele federale pentru prevenirea terorismului intern, ca răspuns la împușcăturile în masă cu caracter rasist din Buffalo, New York.

Votul de miercuri seara târziu din SUA, cu 222-203, o decizie luată aproape pe linie de partid, a fost un răspuns la presiunea tot mai mare cu care se confruntă Congresul pentru a aborda violența armată și atacurile supremației albilor – o criză care a escaladat în urma celor două împușcături în masă din weekend. Reprezentantul Adam Kinzinger, republican din Illinois, membru al comisiei congresionale care a investigat atacul de la Capitoliul SUA, a fost singurul republican care a votat în favoarea măsurii.

Efortul legislativ al democraților nu este nou. Camera Deputaților din SUA a adoptat o măsură similară în 2020, doar pentru ca aceasta să zăbovească în Senat. Și, din moment ce legislatorii nu au sprijinul necesar în Senat pentru a avansa cu orice fel de legislație privind controlul armelor pe care o consideră necesară pentru a opri împușcăturile în masă, democrații își depun în schimb eforturile pentru a se concentra la nivel federal mai larg asupra terorismului intern.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Congresul SUA nu a reușit să interzică vânzarea de arme de asalt

„Noi, în Congres, nu putem opri pe cei ca (prezentatorul Fox News) Tucker Carlson să arunce pe undele de emisie ideologia odioasă și periculoasă a teoriei înlocuirii. Congresul nu a reușit să interzică vânzarea de arme de asalt. Legea de prevenire a terorismului intern este ceea ce Congresul poate face în această săptămână pentru a încerca să prevină viitoarele împușcături din Buffalo”, a declarat în plenul Camerei Deputaților SUA Brad Schneider, deputat democrat din Illinois, care a introdus pentru prima dată această măsură în 2017.

Măsura urmărește să prevină un alt atac precum cel care a avut loc sâmbătă în Buffalo, unde poliția spune că un bărbat alb în vârstă de 18 ani a condus trei ore pentru a efectua un atac armat rasist, transmis în direct, într-un supermarket aglomerat. Zece persoane au fost ucise, toate victimele fiind de culoare.
Susținătorii proiectului de lege spun că acesta va umple lacunele în ceea ce privește schimbul de informații între Departamentul de Justiție, Departamentul pentru Securitate Internă și FBI, astfel încât oficialii să poată urmări și răspunde mai bine la amenințarea tot mai mare a terorismului extremist alb.

„Așa cum am luat în serios 11 septembrie 2001, trebuie să luăm în serios și acest lucru. Aceasta este o formă internă a aceluiași terorism care a ucis oameni nevinovați din New York și acum acest atac în Buffalo și în multe alte locuri”, a declarat senatorul Dick Durbin, democrat din Illinois, care sponsorizează un proiect de lege identic în Senat.

Democrații din Senat se angajează să supună proiectul de lege la vot săptămâna viitoare, dar perspectivele sale sunt incerte, republicanii opunându-se consolidării puterii Departamentului de Justiție în ceea ce privește supravegherea internă.