• Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie prin care îi cere lui Mike Pence să invoce al 25-lea amendament şi să îl demită pe preşedintele Donald Trump din funcţie
  • Vicepreşedintele a anunţat cu doar câteva ore înainte că nu va face acest lucru, pentru că va crea un „precedent teribil”
  • Pence şi Trump au vorbit la telefon luni seară, fiind prima conversaţie după protestele din Washington şi au luat decizia de a continua să lucreze în „numele” ţării pentru restul mandatului
  • Azi Camera va supune la vot punerea sub acuzare a lui Trump.

Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie prin care îi cere lui Mike Pence să invoce al 25-lea amendament şi să îl demită pe preşedintele Donald Trump din funcţie, relatează Business Insider. Votul a fost 223-205, în favoarea rezoluţiei. Un republican, Adam Kinzinger, a votat cu democraţii.

Mike Pence a anunţat cu doar câteva ore înainte de votului Camerei că nu îl va demite pe Trump şi a acuzat Camera Reprezentanţilor de „jocuri politice”. El a susţinut că invocarea celui de-al 25-lea amendament ar crea un „precedent teribil”. Următoarea mişcare a Camerei Reprezentanţilor este să îl acuze pe Donald Trump de „incitare la insurecţie”.

Rezoluţia de marţi seară vine după protestele din Washington, de pe 6 ianuarie, în timp ce Congresul SUA se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden de la alegerile prezidenţiale.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În rezoluţie, Trump a fost acuzat că i-a incitat pe protestatari şi a subminat Constituţia, demonstrâng „în mod repetat, continuu şi spectaculos incapacitatea sa absolută de a îndeplini îndatoririle cele mai elementare şi fundamentale ale funcţiei sale”.

Ce presupune al 25-lea Amendament

Cel de-al 25-lea Amendament a fost adoptat în urma asasinării lui John F. Kennedy, al cărui predecesor Dwight Eisenhower a suferit atacuri de cord majore. Scopul Amendamentului este acela de a crea o linie clară de succesiune și de a pregăti pentru situații de urgență.